'De Kok en de Directeur' samen op zoek naar smaak

zaterdag 9 juli 2022
Foto: © AVROTROS 2022

Wat is de rol van de citroen in de kunst en keuken op SiciliŽ? En is de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug te vinden op het bord en in de musea?

Gedreven door smaken, kunst, architectuur en geschiedenis reizen Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterren-chef van restaurant Rijks, samen door diverse landen. In De kok en de directeur inspireren de twee gepassioneerde gastheren met smaak elkaar en de kijker met délicieuse kunstuitingen en monumentale gerechten.


In ieder land dat Dibbits en Bijdendijk bezoeken, ontdekt het duo prachtige kunst en maken ze kennis met nationale, culinaire gerechten en ingrediënten. Ze ontmoeten kunstenaars en chefkoks en dwalen rond in musea en keukens en in depots en bij boeren. Elke aflevering begint in het Rijksmuseum waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis.

Eten en kunst zijn manieren om een brug te slaan tussen mensen, landen en culturen. Zo worden Belgen onder andere met elkaar verbonden door bier en vormt in Zweden de fika, het moment waarbij men samen een zoet gebakje eet, het hoogtepunt van de dag. De natuur vormt in Zweden de inspiratiebron voor zowel verse gerechten als indrukwekkende kunst en in Slovenië speelt honing een centrale rol in beiden. In Frankrijk verdiepen de gastheren zich in de vraag: welke invloed had de Franse revolutie op zowel het eten als de kunst?

'De Kok en de Directeur', vanaf zondag 10 juli om 19.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt HťlŤne Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers