Bijzondere 'Op1' vanuit vluchtelingenopvang Harskamp

zondag 17 april 2022

De BNNVARA-uitzending van 'Op1' komt op Tweede Paasdag vanuit vluchtelingenopvang Harskamp in Ede. Op de legerplaats Generaal Winkelmankazerne worden enkele honderden Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn vanwege de oorlog in hun land.

Het is zeer uitzonderlijk dat een live-tv-uitzending wordt toegelaten in een Nederlands vluchtelingenkamp maar de enorme toestroom van Oekraïnse oorlogsvluchtelingen was aanleiding voor de gemeente Ede om een uitzondering te maken.


De Oekraïners wonen er in gebouwen van defensie, in kamers met 8 bedden. Het is voor de meeste vluchtelingen volstrekt onduidelijk hoe lang ze op de legerplaats zullen wonen. Presentatoren Nadia Moussaïd en Hugo Logtenberg praten met vluchtelingen die wonen in het kamp en met vrijwilligers en buurtbewoners uit Harskamp die actief zijn in of voor de opvang. Ook burgemeester René Verhulst van Ede is te gast om te praten over de impact die de opvang heeft in de kleine gemeenschap die in Harskamp woont. Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid schuift aan om te schetsen welke gevolgen de komst van zoveel Oekraïners heeft op de Nederlandse samenleving. Oud-voetballer Evgeniy Levchenko komt ook naar Harskamp en heeft iets bijzonders voor de bewoners in petto.

'Op1', maandag 18 april om 22.35 uur op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers