Amber Kortzorg presenteert 'Op weg naar Het Lagerhuis'

donderdag 5 mei 2022
Foto: BNNVARA - © Thomas Erdmann 2022

Moeten jongeren weer leren om te vechten voor vrede? Krijgt de huidige generatie het slechter dan hun ouders? Is het speelse karakter van seks verdwenen en durven jongeren nog op een onbevangen manier om te gaan met seksualiteit?

Na spannende voorrondes in elke provincie is het nu bijna zover. Op vrijdagavond 6 mei worden de tien beste jonge debaters en de drie grootste speechtalenten van Nederland samengebracht voor de finale van 'Op weg naar Het Lagerhuis'. Zij geven hun visie op de staat van het land. De uitzending vindt plaats op een bijzondere dag. Het is op 6 mei exact twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. In een speciaal debat met Fortuynist en Ja21-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans discussiëren jongeren over de erfenis van Pim Fortuyn: Is twintig jaar populisme een zegen geweest voor Nederland of juist niet?


Voor de tweede keer op een rij wordt het gepresenteerd door Amber Kortzorg. Amber, ook bekend van 'Kassa': 'Het vuur en de overtuigingskracht waarmee deze jongeren hun mening geven, vind ik ongelooflijk. Ze debatteren met het grootste gemak over de meest ingewikkelde thema's. Dit programma betekent veel voor jonge mensen die zich willen bekwamen in het laten horen van hun stem over relevante maatschappelijke thema's. En daar lever ik graag mijn bijdrage aan, want jongeren kunnen nooit genoeg gehoord worden in het publieke debat.'

'Op Weg naar Het Lagerhuis' is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. De deelnemers zijn geselecteerd via provinciale en landelijke voorrondes.

Naast de debaters hebben drie jonge speechtalenten na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in deze uitzending. Zij geven in een persoonlijke speech uiting aan wat hen bezighoudt. Geselecteerd zijn Demi Carolina Gil (17) uit Arnhem, Mila Klaver (18) uit Hattem en Yente Verweij (16) uit Uden. Demi spreekt zich uit over racisme en kansenongelijkheid onder jongeren. Demi is op haar middelbare school een van de weinige scholieren van kleur. Mila spreekt uit haar eigen ervaring over depressie en mentale gesteldheid onder jongeren. Ze roept op dat hier meer openheid over komt. En Yente vertelt dat het klaar moet zijn met vrouwonvriendelijke opmerkingen. Ze roept mannen op om elkaar te corrigeren als dit ter sprake komt.

De jury - bestaande uit jongste Tweede Kamer-lid van Nederland Habtuma de Hoop, presentatrice Natasja Gibbs en politicologe Julia Wouters - beoordeelt de prestaties van de jongeren en kiest aan het einde van de avond de beste speech en de beste debater.

De tien geselecteerde debaters die meedoen aan de finale van 'Op weg naar Het Lagerhuis' zijn:

Lia Menken    Stellingwerf College    Oosterwolde
Thom van Leeuwen    Emmauscollege    Rotterdam
Emmanuel Aluc    Comenicus College    Hilversum
Sara Chamrouk    Oostvaarders College    Almere
Jolijn Spoelstra    Carolus Clusius College    Zwolle
Julia Gerritsen    Het Noordik    Almelo
Robin van Gel    Gymnasium Novum    Voorburg
Julian Nolten    Gymnasium Novum    Voorburg
Bram Versloot    Kalsbeek College    Woerden
Eline Steggink    Haarlemmermeerlyceum    Hoofddorp

De finale van 'Op weg naar Het Lagerhuis' is op vrijdagavond 6 mei om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers