Adriaan van Dis presenteert 'VPRO Zomergasten 2024'

zaterdag 8 juni 2024

Adriaan van Dis presenteert dit seizoen het interviewprogramma 'VPRO Zomergasten'. Van Dis is schrijver en presentator.

Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is 'VPRO Zomergasten' elke zondagavond live te zien op NPO 2.


Sinds Adriaan van Dis in 1983 debuteerde als televisiepresentator bij de VPRO, wordt hij geroemd om zijn innemende, erudiete en uitdagende gesprekken. In het bekroonde literaire praatprogramma 'Hier is… Adriaan van Dis' scherpte hij zijn interviewtechniek tegenover gasten als Salman Rushdie, V.S. Naipaul en W.F. Hermans. Vanaf 1999 presenteerde Adriaan van Dis vier seizoenen 'Zomergasten'. Hij maakte vervolgens de reisseries 'Van Dis in Afrika' en 'Van Dis in Indonesië'.

Als schrijver heeft Van Dis een indrukwekkend oeuvre. Indië, Afrika, zijn getroebleerde jeugd en de tegenstellingen in de samenleving zijn regelmatig terugkerende thema’s in zijn werk. Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, en ontving voor zijn gehele oeuvre in 2015 de Constantijn Huygens-prijs. Het juryrapport vermeldde dat zijn werk bruist van 'liefde voor ‘de ander’, van opmerkingsgave en nieuwsgierigheid naar diens achtergronden en motieven'.

Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen 'Zomergasten' te maken: 'Drie uur kopreizen met zes bijzondere 'Zomergasten'. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.'

Hoofdredacteur VPRO Sarah Sylbing: 'Ik verheug me op een seizoen 'Zomergasten' met Adriaan van Dis. Zijn nieuwsgierigheid naar de ander en zijn kwaliteit om echt te luisteren maakt hem een fijne gesprekspartner. We leven in een ongewisse tijd waarin veel wordt geschreeuwd en gevonden. Van Dis is een man die zichzelf en zijn kijk op het leven blijft bijstellen en bevragen. De dans die hij aan zal gaan met de zes gasten en de nieuwe werelden die we samen met hem zullen betreden zullen ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Wat mij betreft is hij de ideale gastheer van dit seizoen.'

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1946) groeide op in de duinen, te midden van halfzussen en ouders met een traumatische Indische oorlogsgeschiedenis. Na een flirt met de toneelschool studeerde Van Dis Nederlands in Amsterdam en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Over zijn reizen naar verschillende Afrikaanse landen en het Midden-Oosten schreef hij verhalen en reportages. En ook over zijn geliefde Parijs, waar hij jarenlang woonde. In de jaren tachtig presenteerde Van Dis veelbekeken praatprogramma’s voor de VPRO. Ook was hij al eerder presentator van 'VPRO Zomergasten'; van 1999 tot en met 2002. Hij publiceerde boeken die in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd zijn. Meest recentelijk De kolonie mept terug, Naar zachtheid en een warm omhelzen, Vijf vrolijke verhalen en KliFi. Op 11 mei 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Momenteel maakt Van Dis de podcast 'Van Dis Ongefilterd'.

'VPRO Zomergasten'
'VPRO Zomergasten' is het drie uur durende live interviewprogramma van de VPRO. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten. 'VPRO Zomergasten' is van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 elke zondagavond te zien op NPO 2. Het programma is al sinds 1988 een vaste waarde in de Nederlandse televisiezomer.  

'VPRO Zomergasten', elke zondagavond vanaf 21 juli t/m 25 augustus bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers