Omroep MAX eert Peter R. de Vries in drie uitzendingen

zondag 7 juli 2024
Foto: © Omroep MAX 2022

Drie jaar geleden ging een schokgolf door Nederland heen toen Peter R. de Vries in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten en negen dagen later aan zijn verwondingen overleed.

Omroep MAX eert in drie uitzendingen de vermoorde misdaadverslaggever: de live onthulling van het monument, een speciale uitzending van 'Tijd voor MAX' en een documentaire over de totstandkoming van het monument.


'Onthulling Monument Peter R. de Vries' - maandag 15 juli om 15.00 uur bij MAX op NPO 1
Exact drie jaar na het overlijden van Peter R. de Vries wordt op het Amsterdamse Leidseplein het herdenkingsmonument 'Tegen alle stromen in' onthuld ter nagedachtenis aan de misdaadverslaggever. Na de moord kreeg de gemeente Amsterdam veel verzoeken om Peter en zijn gedachtegoed op een blijvende manier te eren. De gemeente heeft samen met zijn familie het idee voor een herdenkingsmonument uitgewerkt. Het monument draagt onder meer de waarden rechtvaardigheid en strijdvaardigheid uit, een boodschap waarin velen zich nu en in de toekomst zullen herkennen. Omroep MAX zendt 'Onthulling Monument Peter R. de Vries' live uit op maandag 15 juli om 15.00 uur op NPO 1, in aanwezigheid van de familie van Peter R. de Vries, burgemeester Femke Halsema en kunstenares Rini Hurkmans.

'Tijd voor MAX: Peter R. de Vries monument' - maandag 15 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Tijdens een speciale uitzending van 'Tijd voor MAX', gepresenteerd door Jan Slagter en Dionne Stax, kijken we terug op het leven van Peter R. de Vries en wat hij betekende voor Nederland. Ook bespreken we de totstandkoming van het herdenkingsmonument. Te gast zijn onder anderen burgemeester Femke Halsema, Anja Dubois, vrouw van Herman Dubois die jarenlang onterecht vastzat in de Puttense moordzaak en programmamaker/journalist en tevens goede vriend Kees van der Spek.

'Tijd voor MAX: Peter R. de Vries monument' wordt maandag 15 juli om 17.10 uur op NPO 1 live uitgezonden vanuit het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) gelegen aan het Leidseplein.

'Het Monument – Peter R. de Vries' - donderdag 18 juli om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
In deze documentaire is de totstandkoming te zien van het monument ter nagedachtenis aan de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het monument komt op het Leidseplein in Amsterdam, vlakbij de plek waar Peter werd neergeschoten. In de documentaire is te zien hoe het monument tot stand is gekomen, hoe kunstenares Rini Hurkmans te werk ging en hoe ingrijpend het plaatsen van zo’n groot monument in het centrum van Amsterdam is. Ook buurtbewoners van het Leidseplein komen aan het woord; zij halen herinneringen op aan de traumatische gebeurtenis en vertellen over het belang van het monument. Een plek waar je samenkomt, een monument dat rechtvaardigheid en strijdvaardigheid uitdraagt; waarden waar Peter voor stond. We sluiten de documentaire af met de onthulling van het monument. De documentaire 'Het Monument – Peter R. de Vries' is gemaakt door TVBV met medewerking van Jacqueline, Kelly en Royce de Vries, burgemeester Femke Halsema en kunstenares Rini Hurkmans en wordt donderdag 18 juli om 20.30 uur bij MAX op NPO 1 uitgezonden.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo KRO-NCRV logo

Dit jaar dompelt nieuw gezicht Herman van der Zandt zich samen met Sosha Duysker onder in de sfeer van de Vierdaagse. Met bijzondere verhalen van wandelaars, mooie plekken langs de route, de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers en de uitbundige feestvierders langs de route.

'Het Gevoel van de Vierdaagse', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers