5 jongeren pakken eenzaamheid aan in nieuw EO-programma 'Alleenzaam'

maandag 31 augustus 2020

Eenzaamheid associëren mensen vaak met ouderen in verzorgingstehuizen. Wat weinig mensen weten, is dat 1 op de 10 van de jongeren eenzaam is. Wie zijn deze jongeren? En helpt er iets tegen de eenzaamheid die ze ervaren?

In het nieuwe EO-programma 'Alleenzaam' gaan vijf jongeren in drie afleveringen met EO-presentator Rachel Rosier op zoek naar antwoorden op die laatste vraag. Dit doen ze met behulp van therapiegesprekken en Virtual Reality-oefeningen. Voor Rosier is het na de succesvolle Zapp-kinderprogramma's 'Checkpoint' en 'Topdoks' de eerste keer dat ze een NPO 3-titel presenteert.


Bente, Jens, Wouter en Isa en Annelieke zijn vijf jongeren die op het eerste gezicht een spannend, ontspannen en vrij leven lijken te leven. Maar achter de voordeur dealen ze met eenzaamheid. De oorzaak van die eenzaamheid vinden, is een zoektocht. Voor de een is het lastig om zich kwetsbaar op stellen, voor de ander hun gevoeligheid. In gesprek met therapeuten en door middel van Virtual Reality zetten de jongeren stappen om eenzaamheid te overwinnen.

Rachel Rosier: 'Het woord 'eenzaamheid' lijkt heel simpel maar eigenlijk is het ontzettend complex. Je hebt fysieke en emotionele eenzaamheid maar waar dat vandaan komt, kan ook weer verschillend zijn. Wat ik interessant vond om te ontdekken was dat er een ding is wat al deze jongeren delen: ze voelen zich niet gekend. De experts die ik sprak, zeiden over de oplossing: niemand hoeft jou het recht te geven om te bestaan. Je mag er zijn.' Of die gedachte gaat landen bij de jongeren, is te zien vanaf 1 september te zijn bij de EO op NPO 3.

'Alleenzaam', vanaf dinsdag 1 september om 22.25 uur op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2020: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers