'1985': opgroeien in het turbulente België van de jaren 80

woensdag 26 april 2023
Foto: Eén/ VRT - © Eyeworks Film & TV Drama / Thomas Nolf 2023

De achtdelige, op waarheid gebaseerde dramaserie '1985' volgt drie jongeren die tijdens een van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis voor hun studie naar Brussel verhuizen.

Terwijl België wordt opgeschrikt door een reeks brute aanslagen door de zogenoemde 'Bende van Nijvel’, en corruptie bij de hoogste politiedienst aan de orde van de dag is, probeert ieder van hen een weg te vinden in het volwassen leven.


'1985' vertelt het verhaal van de vrienden Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) en zijn zus Vicky (Mona Mina Leon) die in het turbulente België van de jaren 80 van het platteland naar de Belgische hoofdstad vertrekken. Marc en Franky voor een carrière bij de Rijkswacht, het elitekorps van de Belgische ordehandhaving, Vicky voor een studie rechten aan de Vrije Universiteit, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding.

Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant wordt veroordeeld voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op de officier die de zaak aan het licht bracht, komt de Rijkswacht in een zware crisis terecht. Tegelijkertijd wordt het land opgeschrikt door een reeks gewelddadige aanslagen die wordt toegeschreven aan de ‘Bende van Nijvel’. Terwijl de jongeren een weg proberen te vinden in het volwassen leven, worden zij alle drie op hun eigen manier door de gebeurtenissen geraakt.

'1985' werd geselecteerd voor het internationale festival Canneseries.

Regie: Wouter Bouvijn ('De Twaalf', 'Red Light')
Scenario: Willem Wallyn
Producent: Eyeworks Film & TV Drama, VRT en RTBF
Met o.a: Tijmen Govaerts, Aimé Claeys, Mona Mina Leon, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Ruth Becquart

'1985', vanaf 27 april volledig te streamen op NPO Plus en vanaf donderdag 11 mei wekelijks om 20.25 uur bij de VPRO op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers