Jonge makers houden de herinnering aan de WOII levend met 'Andere Tijden presenteert: Oorlog op Locatie'

woensdag 17 april 2024

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog. Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van 'Andere Tijden' in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen.

De zesdelige serie 'Andere Tijden presenteert: Oorlog op Locati'e verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van 'Andere Tijden'.


De doorgegeven verhalen in 'Oorlog op Locatie' laten zien hoe jongeren een oorlog ervaren. Hoe kon een kwajongensstreek fataal uitpakken in Maassluis? Wie verzorgde de ontsnapte dieren uit Diergaarde Blijdorp? Wat betekenden de April-meistakingen voor de 13-jarige Groninger Foppe? Lukt het orgelspeler Gerrit Nobel om kerkgangers te helpen met onderduiken? Hoe raakte de 22-jarige Gisela Sohnlein betrokken bij het studentenprotest? En welke gruwelijkheden speelden zich af op het verborgen kamp Erika? Deze ingrijpende verhalen worden herbeleefd en gedeeld door huidige generaties.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal.

Redacteur en presentator Merel Udink: 'We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.'

'Andere Tijden presenteert: Oorlog op Locatie', verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van 'Andere Tijden'.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers