Zondag is 'De Eeuwige Oorlog' in Israël en de Palestijnse gebieden

zaterdag 4 maart 2023
Foto: Canvas - © VRT 2023

In een tweeluik over Israël en de Palestijnse gebieden probeert Rudi 'de moeder' van alle conflicten in het Midden-Oosten bevattelijk te maken en te duiden waarom er steeds minder hoop is op een vreedzame oplossing voor de al meer dan 70 jaar durende oorlog tussen Israël en de Palestijnen.

13 september 1993 is een van die iconisch momenten in ons collectieve geheugen. Yitzhak Rabin, de toenmalige premier van Israël, lijkt even te aarzelen maar schudt dan de hand van Yasser Arafat, de leider van de Palestijnen. Er is een lichte por nodig van de Amerikaanse president Bill Clinton, maar toch: het einde van deze eeuwige oorlog lijkt in zicht. De toverformule voor het oudste conflict ter wereld is ‘land voor vrede’: een eigen land voor de Palestijnen en vrede voor Israël. Maar waarom is de vrede, die met de beroemdste handdruk uit de geschiedenis bijna gerealiseerd leek, er uiteindelijk toch niet gekomen? En wat ging eraan vooraf?


Rudi Vranckx maakt een reis door de geschiedenis van 1947 tot nu, langs tal van historische gebeurtenissen, momenten van hoop en periodes van bloedige terreur. Hij krijgt eerstehands getuigenissen van enkele hoofdrolspelers met klinkende namen: ​ voormalig premier van Israël Ehud Barak, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst Shin Bet, Yaakov Peri, Palestijnse vredesonderhandelaars Hanan Ashrawi en Saeb Erekat, Israëlisch architect van de Oslo-akkoorden Yair Hirschfeld en voormalig ambassadeur en speciaal gezant van de VS in Israël, Martin Indyk.

'De Eeuwige Oorlog' is een productie van de Vranckx-redactie van Canvas.

'De Eeuwige Oorlog', zondag 5 maart om 20.50 uur op Canvas en VRT MAX.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers