Wetenschap met Lieven Scheire en zijn nerdvrienden in 'De Schuur van Scheire'

woensdag 21 januari 2015

Lieven Scheire verzamelt op woensdag in zijn schuur alles waar hij zelf enthousiast van wordt: onder meer fysica-opstellingetjes, gadgets, knutselgereedschap, action figures, nerds. Geen betere plek dus om van daaruit zijn gloednieuw wetenschapsmagazine te presenteren: 'De Schuur Van Scheire'.

'De Schuur van Scheire' is een prettig wetenschapsprogramma waarin wetenschapsman Lieven Scheire onze dagelijkse bezigheden onder de loep neemt. We gebruiken van 's morgens tot 's avonds heel veel wetenschap en technologie, maar beseffen het vaak niet meer. Lieven neemt de tijd om dat te onderzoeken en uit te leggen: hoe werkt je koffiezet nu eigenlijk? Welke wetenschap schuilt er in je gloeilamp? En welke technologie zit er achter je afstandsbediening? Door die toestellen eigenhandig open te prutsen, analyseren Lieven en zijn nerdvrienden hoe ze werken.


Kennis omzetten in daden
Maar daar stopt het dus niet. Met al die opgedane kennis, bedenken Lieven en zijn nerdvrienden ook nieuwe, soms geflipte toepassingen. En ze knutselen die bovendien ook echt in elkaar. Een fornuis op gloeilampen? Een koffiezet op afstandsbediening? Een revolutionaire grasmachine? Ze passeren allemaal de revue in 'De Schuur van Scheire'.

Lieven en zijn nerdvrienden
Lieven zit niet alleen in zijn schuur. Elke week bivakkeren zijn bevriende nerds Henk Rijckaert, Bart Van Peer en Kurt Beheydt daar ook. Ze prutsen samen aan hun nieuwe toestellen, spelen 'wetenschappelijke' spelletjes en imponeren elkaar met de mooiste verhalen uit de wetenschap. Bovendien komt ook elke week een bekende gast een avond gezellig meedoen. Die centrale gast wordt dan getest op zijn nerdgehalte en wordt ook op wetenschappelijk verantwoorde wijze ingezet als proefkonijn. Uiteraard mag die centrale gast ook honderduit vragen stellen en onze vier nerds testen op hun kennis.

Echte wetenschapper
Maar ook echte wetenschappers zijn welkom: elke week komt een onderzoeker vertellen met welk project of onderzoeksdomein hij of zij bezig is. Denk hier vooral aan onderzoekers die 'met hun botten in de beek staan': takkologen die vertellen hoe ze in een bos in Vietnam een nieuwe soort 'wandelende tak' ontdekt hebben, of ingenieurs die een volledige robotmuziekband hebben geprogrammeerd.

Laat één ding duidelijk zijn: in de 'Schuur van Scheire' is het fijn vertoeven, en kan je je een avondje amuseren en warmen aan het knetterend haardvuur van technologie en wetenschap.

Lieven Scheire en zijn nerdvrienden

Lieven Scheire
Lieven is uiteraard de host in zijn eigen schuur. Hij leidt er de gasten rond en geeft enthousiast uitleg over alle wetenschap die zijn pad kruist. Hij vertelt met het nodige enthousiasme over zijn nieuwste gadgets, probeert de nieuwste technologieën uit, en luistert geïntrigeerd naar de onderzoekers die op bezoek komen.

Lieven Scheire richtte tijdens zijn studie fysica aan de UGent samen met zijn neef Jonas Geirnaert de comedygroep Neveneffecten op. Samen met Jelle De Beule en Koen De Poorter maakten ze televisieprogramma's als 'Basta', 'Neveneffecten' en 'Willy's en Marjetten'. In 2012 combineerde Scheire zijn passies humor en fysica in zijn eerste eigen televisieprogramma 'Scheire en de schepping', dat drie seizoenen heeft gelopen. In 2014 had Lieven een eigen rubriek in 'Café Corsari' waarin hij elke week kwam vertellen over wat er allemaal in Nerdland gebeurt en was hij vast jurylid in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’.

Lieven is de vaste wetenschapsman van de VRT en zet met 'De Schuur van Scheire' een nieuwe stap in zijn persoonlijke missie om wetenschap te populariseren.

Henk Rijckaert
Henk is een gepassioneerd knutselaar. Voor 'De Schuur van Scheire' trekt hij zich graag terug in het kot van zijn vader om allerlei zelf bedachte ontwerpen in elkaar te boksen. Hij schuwt daarbij geen steekvlam of lichte ontploffing. De projecten die hij zelf bedenkt voert hij het liefst van begin tot einde helemaal zelf uit en komt het resultaat dan graag demonstreren in de Schuur.

Henk Rijckaert studeerde voor landbouwingenieur en maakt al sinds 2002 de Vlaamse podia onveilig als stand-up comedian. Op TV kennen we hem vooral als presentator van het goed scorende Canvas-programma 'Zonde van de Zendtijd'. Hij had ook een rubriek in 'Magazinski', en is een veelgevraagde gast in diverse panelprogramma's.

Bart Van Peer
Naast humor heeft Bart een diploma fysica, en de combinatie van beide levert vaak bizarre situaties op. Bart is geen echte knutselaar, maar filosofeert en bedenkt graag nieuwe wetenschappelijke toepassingen. Hij trekt erop uit om levensbelangrijke onderzoeksdata te verzamelen, en hij waagt zich af en toe aan wetenschappelijke experimenten, die niet noodzakelijk goed aflopen.

Bart Van Peer studeerde met Lieven Scheire fysica aan de Ugent. Hij is ook improvisatie-acteur, en speelde oa mee in 'Neveneffecten' en de improvisatiereeks 'Spelen met uw Leven'. Hij werkte als redacteur en graficus ook mee aan o.a. 'Zonde van de Zendtijd' en 'Scheire en de Schepping'. In 2014  fungeerde hij zowel voor als achter de schermen bij 'De Ideale Wereld'.

Kurt Beheydt
Kurt Beheydt is het computer- en elektronicabrein van 'De Schuur van Scheire'. Hij doet niets liever dan toestellen openvijzen, de elektronica ervan bestuderen en aanpassen. Op die manier geeft hij die toestellen wat extra functies, of maakt er iets totaal anders van. Kurt is heel hard fan van 3D-printers en laser-cutters, en als je hem laat doen, heeft hij in een wip je smartphone gehackt en je naaktfoto’s op het internet gezwierd.

Kurt heeft een diploma economie en beleidsinformatica, maar is vooral het internet heel dankbaar voor alle kennis en wijsheid. Samen met Lieven was hij animator en instructeur in het jeugdwerk. Hij werkte achter de schermen mee aan het eerste seizoen van 'De Ideale Wereld', waar hij vooral de spelletjes en mopjes voor de website maakte. 

'De Schuur van Scheire', vanaf woensdag 11 februari om 21.05 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers