'Waarom Wachten': Karine Claassen praat met bekende mensen over de band tussen ouder en kind

maandag 17 april 2023

De band tussen ouder en kind is heel bijzonder. Meestal liefdevol, soms beschadigd, maar altijd onvoorwaardelijk. Het is een liefde die zo sterk is dat ze vaak onuitgesproken blijft.

Omdat de juiste gelegenheid zich niet voordoet, omdat het raar zou aanvoelen, omdat we het vanzelfsprekend vinden. We gaan er gemakshalve van uit dat niet alles altijd benoemd hoeft te worden. Want we weten toch wel dat we elkaar graag zien, zeker?


Karine Claassen, zelf onlangs voor het eerst moeder geworden, vroeg zich af wat er zou gebeuren als we het wél zouden benoemen. Als we echt tegen elkaar zouden zeggen wat we voor elkaar betekenen. Want waarom zou je wachten om met je ouders of kinderen te praten over de dingen die er echt toe doen?

Daarom gaat Karine in Waarom wachten praten met zes duo’s van telkens een bekende persoon en diens moeder, vader, zoon of dochter:

Actrice Tine Embrechts en vader Rob
Premier Alexander De Croo en moeder Françoise
Artiest Daan Stuyven en moeder Monique
TV-maker Danira Boukhriss Terkessidis en vader Houssein
Acteur/regisseur Jeroen Perceval en moeder Veerle
Artieste Charlotte Adigéry en moeder Christiane

De gesprekken tussen ouders en kinderen zorgen voor spannende, emotionele, maar ook grappige momenten. Herkenbaar, maar ook onverwacht.


'De verhalen zijn herkenbaar, ontroerend, hilarisch en geven mij vooral zin om mijn moeder op te bellen en te zeggen “mamaatje, kom we gaan wandelen', aldus Karine Claassen.

'Sinds ik mama ben geworden, is de manier waarop ik naar ouders en kinderen kijk totaal veranderd', aldus Karine Claassen. 'We zijn allemaal een kind van iemand en dat heeft per definitie een impact op wie wij zijn. Ik ben heel dankbaar voor al deze mensen die ervoor open stonden om over zo’n intieme maar essentiële relatie te babbelen. De verhalen zijn herkenbaar, ontroerend, hilarisch en geven mij vooral zin om mijn moeder op te bellen en te zeggen 'mamaatje, kom we gaan wandelen'.'

Veel vragen
Karine zoekt de zes bekende mensen thuis op en stelt hen honderduit vragen over de band die zij hebben met een van hun ouders of kinderen: Hoe hard lijken jullie op elkaar? Waarover vraag je raad aan je moeder? Zijn er dingen waarover jij en je vader het wellicht nooit eens zullen zijn?

Daarna gaat ze op bezoek bij de ouder of het kind in kwestie, om ook te peilen naar hun kant van de relatie: Heb je ooit het gevoel gehad dat je je dochter teleurgesteld hebt? Stel dat je zou weten dat je nog één gesprek ooit kunt hebben met je zoon, wat zou je hem dan zeggen?

Een paar dagen later spreekt Karine met ouder en kind samen af in een rustig natuurgebied om de twee samen een lange wandeling te laten maken. Omdat mensen altijd andere gesprekken voeren als ze wandelen. Tijdens die wandeling speelt Karine via een oortje fragmenten af uit de individuele gesprekken die ze vooraf met ouder en kind had gehad.

Zo ontdekken ouder en kind wat ze over elkaar en over hun relatie te vertellen hadden. Vaak zijn dat dingen die ze elkaar nooit eerder hebben gezegd of gevraagd. Omdat die onderwerpen nu eenmaal zelden ter sprake komen. Omdat het leven in de weg zit.

Een lach en een traan
De gesprekken leveren spannende momenten op. Wanneer vader Rob Embrechts zijn dochter Tine tegen Karine hoort zeggen: ‘Hij gaat niet blij zijn dat ik dit vertel, maar ik ga het toch doen…’, dan moet zijn oude vaderhart wel een paar tellen overslaan.

Gelukkig wordt er ook vaak gelachen, omdat de duo’s die Karine heeft ontmoet, zonder uitzondering heel graag in elkaars gezelschap vertoeven. En uiteraard is het ook vaak emotioneel. Want zelfs al wíst je het onbewust wel, het raakt je sowieso als je je zoon hoort zeggen dat hij je doodgraag ziet en bang is om je ooit te moeten afgeven. Of als je moeder zegt dat ze wel kan janken als ze jou met jouw eigen kinderen bezig ziet, omdat ze zo fier is op wat voor fantastische papa jij bent.

En als kijker kun je niet anders dan nadenken over de relatie met je eigen ouders of kinderen en denken: misschien moeten we eens gaan wandelen…

Aflevering 1: Tine Embrechts en haar vader Rob
​'Wij hebben een heel open opvoeding gehad: ze hebben ons vrij gelaten, we hebben mogen doen wat we willen, maar ze zijn wel altijd blijven zorgen', zo, vertelt Tine Embrechts.

Actrice Tine Embrechts heeft naar eigen zeggen een perfecte jeugd gehad. Maar toen ze dezelfde omstandigheden probeerde te creëren voor haar eigen kinderen, bleek dat moeilijker dan gedacht. Ze vraagt zich af hoe het mogelijk is dat haar vader Rob te allen tijde zo’n contente mens is. Ook al gaan Tines ouders naar de 80, toch blijven ze heel intens voor hun kinderen en kleinkinderen zorgen. Wordt het niet stilaan tijd om de rollen eens om te draaien? En kun je ook te véél voor iemand zorgen?

Tine Embrechts: 'Wij hebben een heel open opvoeding gehad: ze hebben ons vrij gelaten, we hebben mogen doen wat we willen, maar ze zijn wel altijd blijven zorgen. Ik denk dat onze papa tot tien jaar geleden nog mijn boekhouding deed en checkte of alles van de verzekeringen in orde was. Dat is heel schoon, maar ik voel de laatste jaren wel dat ik meer en meer zeg: Dat hoeft niet meer, papa. We kunnen het wel. En als we het niet kunnen, dan is het ook niet erg.'

Rob Embrechts: 'Dat is het gekke: het leven is eindig, dat weten we, maar zolang je gezond bent, voel je dat amper. Maar tegelijk, je mag toch niet beginnen te leven, denkende van: Oei oei, morgen is het einde daar. Want dan begin je wat vandaag is toch helemaal te verknoeien?'

'Waarom Wachten' is een productie van Panenka voor Canvas.

'Waarom Wachten', vanaf dinsdag 18 april om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers