Waardevolle voorwerpen met bijzonder verhaal krijgen tweede leven in 'De Repair Shop'
In het tweede seizoen van 'De Repair Shop' ontdekt gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis samen met de kijkers opnieuw de persoonlijke verhalen achter gekoesterde voorwerpen.
Een team van repairders neemt met veel liefde en vakkennis een brede waaier aan familiestukken, zolderschatten en geliefde hebbedingen onder handen, en probeert ze te restaureren naar hun vroegere glorie.
Niet altijd een makkelijke opdracht, maar de repairders gaan elke uitdaging met veel liefde aan. Zij bundelen hun krachten en kennis om hopelijk van elk voorwerp opnieuw een pareltje te maken. Gaande van een unieke vooroorlogse cello die bespeeld werd door een van de laatste muzikanten in het orkest van de stomme film, een mysterieus schilderij dat geschonken werd aan het dienstmeisje, een kleurrijke grammofoon met een Belgisch tintje, of een gehavende lederen vest met enorme emotionele waarde…
'De Repair Shop' neemt je mee in de warme en emotionele verhalen over de betekenis die deze objecten hebben voor hun eigenaars. Zij zien hun voorwerp pas terug wanneer de repairders het onder handen genomen hebben, en hopelijk de laatste sporen van schade weggewerkt zijn. Een spannend en emotioneel moment. De repair shop blaast zo oude herinneringen nieuw leven in en geeft een nieuwe toekomst aan het voorwerp dat deze herinnering meedraagt.
Naast het duurzame opzet van 'De Repair Shop' - voorwerpen herstellen, zeker in tijden van massaproductie en wegwerpcultuur - was ook de rest van de productie duurzaam. De repair shop werd namelijk volledig op groene stroom geproduceerd. In plaats van de gebruikelijke dieselgenerator - die vervuilend is en veel CO2 en fijnstof uitstoot - werkte het team uitsluitend op hernieuwbare energie door gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen.
Dit zijn de repairders
Melissa (40 jaar, uit Kasterlee) - Keramiek
Melissa studeerde conservatie en restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit al dertien jaar in het vak, heeft haar eigen atelier en was ook zélf een tijdje docente conservatie-restauratie aan de UA. Ze heeft een grote passie voor oude spullen en kunst. De transformatie van een object, iets weer mooi maken en zien groeien, maakt haar nog steeds heel blij.
John (56 jaar, uit Wolvertem) - Lederbewerking
John zit al twintig jaar in het vak. Zijn passie voor leder kwam voort uit zijn liefde voor motors en oldtimers. Al doende leerde hij alles. Hij werkt met veel plezier aan meubels, tassen, kleding, motorzadels … John werkt veel en zegt zelden nee tegen een opdracht, het is namelijk wat hij het liefste doet. Van elke herstelling wil hij een uniek stuk maken.
Elke (45 jaar, uit Mechelen) - Horlogerie en mechaniek
Als zestienjarige hielp Elke in het atelier van haar vader. Die was al jaren met antieke klokken en uurwerken bezig. Na haar studies deed ze twee jaar stage in haar vaders atelier om zich voor te bereiden op een examen uurwerkmaker. In 2003 startte ze als zelfstandig uurwerkmaker-restaurateur.
Julie (37 jaar, uit Ternat) - Stoffering
Julie woonde en werkte in China als communicatie-specialiste, en leerde daar haar Deense echtgenoot kennen. Ze kwam terug naar België en kreeg van haar schoonmoeder zes oude stoelen. Het herstellen van die stoelen vond ze zo leuk, dat ze een cursus volgde. Zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job. Ze doet het nu al zeven jaar en wordt nog altijd even gelukkig van het herstelproces: de voortgang, iets beter en mooier maken.
Nathalie (51 jaar, uit Antwerpen) - Houtbewerking
Nathalie behaalde in 1998 haar diploma als meubelrestaurateur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en startte meteen haar eigen zaak.
Sinds 2003 geeft ze zelf ambachtelijke meubeltechnieken en hout- en meubelrestauratie en conservatie aan haar alma mater en sinds 2017 doceert ze ook ook materialenleer aan hoGent, in de afdeling instrumentenbouw. Ze koos haar vak omwille van de combinatie praktijk en atelierwerk, en de waaier aan ondersteunende wetenschappen en theoretische vakken, met haar persoonlijke favoriet: kunstgeschiedenis.
Wolfgang (43 jaar, uit Heusden-Zolder) - Audio en mechaniek
Wolfgang herstelt al vijftien jaar lang oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen.
Zo'n vijftien jaar geleden werd hij lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, deze toestellen nog steeds werken.
Bart (56 jaar, uit Westerlo) - Schilderijen en beelden
Bart studeerde af als woondecorateur, maar verzeilde na zijn studies eerst vijf jaar bij Defensie, en werkte daarna vijftien jaar bij De Lijn. Maar de ambacht-microbe liet hem niet los en hij startte zijn eigen restauratiebedrijf. De laatste zeventien jaar is hij enkel nog met schilderkunst en restauraties bezig. In zijn eigen atelier restaureert hij schilderijen, beelden en lijsten. Hij is altijd aan het werk en vindt het mooi dat hij via zijn werk veel mensen leert kennen en vaak unieke dingen ontdekt.
Deze vaste kern van repairders wordt bijgestaan door verschillende vakmensen met specifieke kennis. Bij bepaalde voorwerpen met specifieke problemen roepen de repairders hulp in van andere ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in onder andere boekbinden, blaasinstrumenten, knuffels, en oude volksspelen.
Aflevering 1
Evi’s overgrootvader begeleidde stomme films op zijn cello. Een tijdloos stukje geschiedenis dat expert Ruben niet verloren wil laten gaan. Bart staat voor een grote uitdaging bij de restauratie van een imposant gipsen beeld en Wolfgang probeert opnieuw klank te toveren uit een nostalgische transistorradio.
'De Repair Shop' vanaf 23 oktober elke maandag om 20.40 uur te zien op VRT 1 en 's ochtends al via VRT MAX.