VTM schrapt omstreden 'Ontspoord'

vrijdag 29 november 2013

VTM zendt de nieuwe fictiereeks 'Ontspoord' niet verder uit. De eerste aflevering is afgelopen woensdag op antenne gegaan, maar de volgende vijf zullen dus niet uitgezonden worden. Dit werd vandaag beslist door de programmadirectie van VTM nadat er de voorbije dagen een storm van kritiek was losgebarsten.

 


VTM zendt de nieuwe fictiereeks Ontspoord niet verder uit. De eerste aflevering is deze week op antenne gegaan, maar de volgende vijf zullen dus niet uitgezonden worden. Dit werd vandaag beslist door de programmadirectie.
Ondanks het grote professionalisme en de juiste ethiek van het team en de makers van Ontspoord moeten we vaststellen dat de, vooral menselijke, impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht. Bovendien werden de slachtoffers in de pers opnieuw geconfronteerd met de echte feiten, wat allerminst de bedoeling was.
Wij verontschuldigen ons naar de betrokkenen voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht. We willen hier graag een einde aan maken door de reeks stop te zetten. Dit is vandaag, menselijk, de enige juiste beslissing.

 

'Ondanks het grote professionalisme en de juiste ethiek van het team en de makers van Ontspoord moeten we vaststellen dat de, vooral menselijke, impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht. Bovendien werden de slachtoffers in de pers opnieuw geconfronteerd met de echte feiten, wat allerminst de bedoeling was.', klinkt in het een persbericht.

Met 'Ontspoord' wou VTM en producent Menuet een fictieve kijk in het hoofd van een ontspoord individu brengen.  Maar nog voor de eerste aflevering op het scherm kwam, was er al een pak kritiek te horen van de advocaten van de verschillende slachtoffers. Toppleiters Piet Van Eeckhout en Jef Vermassen lieten meteen weten dat ze niet te spreken waren over de nieuwe serie. 

Na crisisberaad heeft de programmadirectie van VTM dan beslist om de reeks per direct van het scherm te halen. De vijf resterende afleveringen zullen dus nooit uitgezonden worden. Een vreemde beslissing, want eerder deze week waren zowel VTM als producent Menuet zeker van hun stuk. Ze verklaarden zelfs dat ze zich realiseerden dat het programma ophef zou veroorzaken, maar beloofden om de kritiek te sussen dat de misdaden zelf niet in beeld zouden komen. 

Enkele dagen later klinkt het zo: 'Wij verontschuldigen ons naar de betrokkenen voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht. We willen hier graag een einde aan maken door de reeks stop te zetten. Dit is vandaag, menselijk, de enige juiste beslissing.', aldus VTM. 

Het is niet voor het eerst dat VMMA beslist om een programma af te voeren nog voor het op scherm komt. In het voorjaar van 2012 werd enkele dagen voor de voorziene première beslist om de Vlaamse versie van 'Oh Oh Cherso' te schrappen. Ook hier speelde een storm van kritiek in de Vlaamse pers en op de sociale media een grote rol. 

Bron: persbericht VTM


Lees ook:
Nieuw op VTM: Zesdelige fictiereeks 'Ontspoord'
Advocaat Vangheluwe dreigt met tegenhouden uitzending 'Ontspoord'
2BE hakt knoop door: 'Oh Oh Cherso' niet op tv!

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
VTM

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers