VRT-topman Frederik Delaplace reageert op nieuwe heisa rond de zaak Bart De Pauw

vrijdag 22 maart 2024
Foto: © VRT - Sofie Silbermann 2020

Al een hele week ligt de VRT-top onder vuur. Het plots schrappen van de documentaire 'Het Proces Dat Niemand Wou' zorgde voor heel wat reactie. Ook de rol van VRT-topman Frederik Delaplace deed vragen oproepen. In een persbericht reageert hij nu op alle heisa. Lees hieronder zijn volledige verklaring.

"Omdat de waarheid haar rechten heeft, duid ik graag even wat er écht aan de hand is met de reportagereeks ‘Het proces dat niemand wou’ over de zaak-De Pauw.


De afgelopen jaren heeft VRT er alles aan gedaan om de bewustwording in de sector en de samenleving te vergroten over de kwalijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat zullen we ook blijven doen en we staan daarbij onverkort aan de kant van de slachtoffers. Gisteren, vandaag en morgen.

De afgelopen weken is gebleken dat in de zaak-De Pauw eindelijk een kans bestaat dat beide partijen tot een gesprek kunnen komen. Een gesprek waarvoor de partij-De Pauw het initiatief zou nemen en die gaan over authentiek schuldbesef en welgemeende excuses.

De VRT-directie heeft daarover contacten gelegd met alle partijen en dan in eer en geweten beslist dat ze er alles aan moest doen om dat gesprek mogelijk te maken. De lineaire uitzending van de reeks ‘Het proces dat niemand wou’ leek ons daarbij niet te helpen om de omstandigheden te creëren waarin zo’n gesprek mogelijk wordt. Daarom is er besloten de uitzending voor onbepaalde duur uit te stellen zodat er tussen de partijen in alle discretie gesprekken konden worden opgestart.

Dit is een beslissing die we hebben genomen in het belang van VRT én de slachtoffers omdat we vinden dat de meerwaarde van een helend gesprek niet kan worden overschat. De kleinste kans om in deze zaak tot een verzoening te komen verdient het te worden gegrepen.

Bart De Pauw heeft ons bevestigd dat hij vandaag die gesprekken is gestart.

We hopen nog steeds dat iedereen de partijen in deze zaak de kans op een open gesprek wil gunnen. Dat kan enkel als we er met z’n allen in slagen de rust te laten weerkeren. VRT zal te allen tijde slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag blijven beschermen."


Lees ook:
VRT schrapt last-minute 'Het proces dat niemand wou' over de zaak Bart De Pauw

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers