VRT MAX lanceert 'faqda'-reeks over mentaal welzijn

maandag 10 oktober 2022
Foto: VRT MAX - © VRT 2022

Vandaag, op World Mental Health Day, lanceert VRT MAX een nieuwe 'faqda'-reeks over mentale gezondheid. Een complex onderwerp, vooral omdat er heel veel misloopt.

Lange wachtrijen, hoge kostprijzen, steeds toenemende druk op de zorg. StuBru-presentatrice Flo Windey zoekt in drie afleveringen uit waarom we zo lang moeten wachten op hulp, of we iets kunnen oplossen met een tip of een pilletje, en of er beterschap op komst is.


Waarom moet ik zo lang wachten op hulp?
Mentaal welzijn is een complex onderwerp. Of zo lijkt het toch. Vooral omdat er veel misloopt: jongeren moeten te lang wachten op hulp en de juiste zorg is vaak te duur. Waar loopt het mis? Flo spreekt mensen die noodgedwongen op hulp moeten wachten, en gaat op zoek naar de fout in het systeem.

Ga ik me beter voelen met een pilletje?
De lange wachtrijen, de hoge kosten, de druk op de zorg: het is allemaal niets nieuws. Tegenwoordig zien we steeds meer mensen open over hun mentale gezondheid praten. Vooral op sociale media zie je bij het scrollen veel tips om je beter te voelen. Kunnen we het probleem oplossen met goede raad of een pilletje?

Waarom verandert er niks?
Om een probleem op te lossen, moet je het eerst in kaart brengen. Maar zonder cijfermateriaal om het beleid te evalueren wordt dat moeilijk. Is er verbetering op komst? Flo praat met minister van Welzijn Hilde Crevits en zoekt manieren om aan zelfzorg te doen.

'faqda' is een reeks van Studio Brussel voor VRT MAX.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers