VRT leest volop mee tijdens eerste editie Vlaanderenleestdag

zaterdag 22 april 2023

Zondag 23 april is het Vlaanderenleestdag! Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid met als boodschap: 'pak een boek dat je pakt, lees mee en toon je als Vriend voor het Lezen'.

VRT houdt van lezen en brengt het hele jaar door een uitgebreid aanbod over boeken. Op Vlaanderenleestdag nog nét iets meer: met een nieuwe editie van de Boekathon, De voorleesclub on tour, boekenwedstrijden en auteurs op radio, televisie en online.


10 uur lang non-stop schrijvers aan het woord
Het is stilaan een traditie: als het over boeken gaat, dan is Tom De Cock er graag bij met zijn 'Boekathon'. Op zondag 23 april trekt hij naar de bibliotheek van Sint-Niklaas en interviewt er 10 uur lang 40 auteurs. Je bent van harte welkom! Kom langs, ontmoet je favoriete auteur en wie weet signeert die jouw boek wel. Onder meer te gast: Joke van Leeuwen (bejubelde, Nederlandse auteur, tekenaar en performer), Rima Orie (erg populaire, Nederlandse schrijfster van young adult-boeken) en Angelo Tijssens (co-scenarist van de bekroonde films ‘Girl’ en ‘Close’, bracht vorig jaar zijn debuutroman ‘De randen’ uit).

Je kunt alles ook live volgen op VRT MAX, van 10.00 tot 20.00 uur. De opvallendste momenten kun je later herbekijken in compilaties op Eén: op zondagavonden 21 en 28 mei.

Als je op zondag 23 april naar de livestream kijkt, geniet je niet alleen van de boeiende verhalen van 40 schrijvers, je kunt later ook echt in hun werk duiken. Dankzij Boekhandels Vlaanderen kun je de hele dag boekenbonnen winnen, met een leuke quiz op vrt.be. Elk uur gaan er 50 bonnen de deur uit.


'De Voorleesclub': on tour en in je oren
Ook 'De Voorleesclub' on tour strijkt op zondag 23 april neer in de bib van Sint-Niklaas. Jeugdschrijver Marc de Bel leest er 'Een oenbeest op het pompoenfeest’ voor. Dat maakt deel uit van de reeks rond de Boeboeks, waarvan de boeken dit jaar 30 jaar bestaan. Feest!
Bart Moeyaert beet op zaterdag 4 maart de spits af in De voorleesclub on tour. De bekende zetel van De voorleesclub stond toen in Bibliotheek De Krook in Gent. Daar vond een voorleesmarathon plaats, naar aanleiding van de Boon, dé Vlaamse literatuurprijs. Heel wat kinderen en ouders genoten van Moeyaerts boek ‘Morris’, dat ondertussen de publieksprijs van de Boon gewonnen heeft. Speciaal voor Vlaanderenleestdag vind je de opname van deze voorleessessie als De voorleesclub-luisterverhaal op VRT MAX.

'De voorleesclub-luisterverhalen: De voorleesclub on tour met Bart Moeyaert' | op VRT MAX
Nog tot de VRT Boekenmaand in november doet 'De voorleesclub on tour' elke maand een andere locatie aan.

Openhartige misdaadschrijver en literaire gevangenisdirecteur
Op Klara praat Pat Donnez in 'Berg en Dal' met Toni Coppers. Pat gaat met de man een heel persoonlijk gesprek aan, over de bergen en dalen in zijn leven. Coppers is een van Vlaanderens succesvolste misdaadauteurs. Er werd zelfs een bibliotheek naar hem vernoemd. Het was de eerste keer dat dit gebeurde bij een auteur die nog leeft. De stedelijke bib van Sint-Truiden heet: Bibliotheek Toni Coppers. Maar wanneer ging het wat moeilijker in zijn leven en hoe kroop hij uit die dalen?

'Berg en Dal met Toni Coppers' | zondag 23 april van 10.00 tot 11.00 uur | op Klara en VRT MAX

Friedl' Lesage heeft in 'Touché 'op Radio 1 Hans Claus te gast. De man is gevangenisdirecteur in Oudenaarde en heeft een bijzonder warm hart voor boeken. Hij vindt verhalen vertellen ook erg belangrijk, het is voor hem de beste manier om de medemens beter te begrijpen. Het boek dat zijn leven heeft veranderd? De Metsiers van zijn achterneef Hugo Claus. Zelf heeft Hans ook literair talent. Hij publiceerde verschillende dichtbundels en droomt ervan om een roman te schrijven.

'Touché' met Hans Claus | zondag 23 april van 11.00 tot 13.00 uur | op Radio 1 en VRT MAX
Vlaanderenleestdag op Wereldboekendag

De datum van 23 april is niet toevallig gekozen. Dan is het Wereldboekendag, de Internationale dag van het boek en de auteursrechten. De UNESCO riep deze dag in 1995 in het leven. Vandaag wordt dit boekenfeest wereldwijd in meer dan 100 landen gevierd. Vlaanderen schakelt dit jaar nog een versnelling hoger met de eerste editie van de Vlaanderenleestdag.

Vlaanderenleestdag maakt deel uit van Vrienden voor het Lezen – Samen voor een Leesoffensief, een campagne van de Vlaamse overheid, en wordt georganiseerd door Iedereen Leest.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Radar' (AVROTROS)

Koken is gevaarlijker dan je denkt. - Wat betekent de compensatie van ASR voor alle woekerpolisgedupeerden? - Het werk van een sjoemelkaakchirurg. - Onduidelijkheid over wachttijd aanvullende verzekering orthodontie.

'Radar', om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers