VRT bevestigt meldingen grensoverschrijdend gedrag over Adriaan Van den Hoof

zaterdag 21 mei 2022
Foto: Eén - © VRT 2018

De openbare omroep ontving verschillende meldingen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van 'Switch'-presentator Adriaan Van den Hoof. Dat bevestigt de VRT nadat het nieuws door andere media werd uitgebracht. De VRT ontkent wel dat zijn exit bij 'Switch' hiermee te maken heeft.

Begin deze week verraste de VRT met de aankondiging dat Adriaan Van den Hoof deze zomer vervangen wordt als presentator van de populaire Eén-quiz 'Switch'. Voortaan zal Fien Germijns de quiz presenteren. 


De plots aankondiging riep veel vragen op, zowel bij de trouwe fans als andere media. Die laatste wisten immers dat de VRT verschillende klachten ontving over de presentator, iets wat de openbare omroep dit weekend ook bevestigt. 
'De VRT heeft deze melders ontvangen en ruim de tijd genomen om naar hun verhalen te luisteren. Dat gebeurde bij een van de VRT-vertrouwenspersonen, waarbij de interne procedure nauwgezet is gevolgd. Het bleek te gaan om meldingen uit de privésfeer. We hebben de melders doorverwezen naar de juiste instanties', laat de VRT weten in een verklaring aan VRT NWS. 

De plotse aankondiging riep veel vragen op, zowel bij de trouwe fans als andere media. Die laatste wisten immers dat de VRT verschillende klachten ontving over de presentator, iets wat de openbare omroep dit weekend ook bevestigt. 

'De VRT heeft deze melders ontvangen en ruim de tijd genomen om naar hun verhalen te luisteren. Dat gebeurde bij een van de VRT-vertrouwenspersonen, waarbij de interne procedure nauwgezet is gevolgd. Het bleek te gaan om meldingen uit de privésfeer. We hebben de melders doorverwezen naar de juiste instanties', laat de VRT weten in een verklaring aan VRT NWS. 

Ook productiehuis Panenka ontving dezelfde klachten van verschillende incidenten ten aanzien van ex-partners. De VRT en Panenka benadrukken dat er geen meldingen zijn van kandidates uit de quiz 'Switch'. 

De beslissing om Van Den Hoof aan de kant te schuiven als presentator staat volgens de VRT en Panenka los van deze zaak. Een nieuwe presentator past in het breder beleid van de VRT om meer diversiteit te brengen op het scherm. 'Die vernieuwingsoperatie is al een hele tijd bezig en zal de komende maanden nog zichtbaarder worden', klinkt het. 

Reactie Adriaan Van den Hoof: 
'Ik ben inderdaad door de VRT op de hoogte gebracht van hun keuze om voor een nieuwe presentator te gaan. Maar ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat er iets anders zou spelen dan hun keuze voor vernieuwing', zegt Van den Hoof. 

'Er zijn tegen mij nooit formele klachten ingediend bij de VRT, noch elders. Er loopt ook geen enkel gerechtelijk onderzoek, daar wil ik toch duidelijk over zijn. Bovendien is er afgesproken met de VRT om na de zomer opnieuw samen te zitten om nieuwe projecten te bekijken. Dat lijkt mij toch geen slecht teken.'

VRT NWS deed ook navraag bij het Antwerpse gerecht waar 4 klachten binnenkwam over slagen en verwondingen. Elke klacht werd onderzocht en zijn geseponeerd wegens onvoldoende bewijzen. Tegen een van de vrouwen die klacht indiende, liep ook een onderzoek voor belaging. 


Lees ook:
Adriaan Van den Hoof stopt met 'Switch'! Dit is zijn opvolgster!

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Down The Road' (BNNVARA)

De groep komt aan in Vancouver, helemaal in het westen van Canada. Ze verblijven in een prachtig huis bij de oceaan. Maar zowel bij de jongens als de meisjes zorgt de kamerverdeling voor heel wat wrevel. De volgende dag stappen ze de boot op voor een wonderlijk snorkelavontuur tussen zeehonden.

'Down the Road', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers