Vlaamse Regulator voor de Media: ''Gent-West' té gewelddadig'

woensdag 10 juli 2019

VIER moet een boete en publicatie in twee dag- en weekbladen slikken naar aanleiding van enkele uitzendingen van de dramaserie 'Gent-West' die volgens de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) te gewelddadig waren. De beslissing wordt toegelicht in een persbericht.

'De VRM stelde een onderzoek in naar de uitzendingen van de Vlaamse fictiereeks 'Gent-West'. Het betreft de uitgezonden afleveringen op woensdag 3, 10 en 17 april 2019.


De VRM stelt vast dat de betrokken uitzendingen veel scènes bevatten die erg gewelddadig zijn, en vaak ook aangevuld of vermengd zijn met elementen van angst, seks en drank- en drugsmisbruik. Deze aspecten keren ook terug in het grove taalgebruik van de personages.

Het Mediadecreet kent een relatief verbod met betrekking tot uitzendingen die de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen 'schade zouden kunnen toebrengen'. Uitzendingen die onder dit relatief verbod vallen mogen worden uitgezonden indien ofwel door technische maatregelen (codering) ofwel door de keuze van het tijdstip van uitzending gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet zullen zien of beluisteren. Naast de keuze van het tijdstip van uitzending moet bovendien een akoestische waarschuwing of visueel symbool worden gebruikt.

De potentiële schadelijkheid voor minderjarigen van de uitgezonden beelden wordt niet betwist door SBS. Zij geeft toe dat een '16+'-logo had moeten worden toegevoegd en erkent dat de uitgezonden afleveringen van 'Gent-West' niet geschikt zijn voor minderjarigen jonger dan 16 jaar. Het ontbreken van de leeftijdsaanduiding is volgens SBS te wijten aan een menselijke fout. De onderzochte afleveringen van 'Gent-West' zijn ongecodeerd uitgezonden op VIER. Dergelijke ongecodeerde uitzendingen moeten niet alleen vergezeld zijn van een passende leeftijdsaanduiding, maar moeten op een tijdstip worden uitgezonden dat waarborgt dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet zien. De betroffen uitzendingen vatten telkens aan om 21.40 uur. Hierdoor was niet gewaarborgd dat minderjarigen tot 16 jaar deze afleveringen niet zouden zien.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met de toezegging van SBS om dergelijke overtredingen in de toekomst te willen vermijden door het implementeren van nieuwe geautomatiseerde processen voor het toevoegen van (leeftijd)logo’s. Anderzijds kan de VRM er niet aan voorbij gaan dat SBS in het verleden reeds voor soortgelijke inbreuken werd gesanctioneerd.

De VRM besluit een administratieve geldboete van 5.000 euro op te leggen en de verplichte publicatie van een bericht over deze uitspraak in twee dag- en twee weekbladen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers