Verhalen uit de leraarskamer in nieuwe reeks op Canvas

maandag 2 september 2013

Samen met het nieuwe schooljaar begint op Canvas de fascinerende historische verhalenreeks 'De Leraarskamer'. Daarin vertellen een 15-tal gepensioneerde leraars en leraressen van verschillende generaties over hun beroep, hun school, hun onderwijsmethoden en de opvoeding van de kinderen.

 


Zo biedt 'De Leraarskamer' een boeiend en gevarieerd beeld van de evolutie in het Vlaamse middelbare onderwijs van de jaren '50 tot nu.

Het zijn vaak pakkende verhalen over pedagogisch idealisme, maar ook over orde en tucht, conflicten met leerlingen en directeurs, creatieve botsingen met collega’s en controles door inspecteurs. De leraars vertellen over de schoolstrijd, de mentaliteitsverandering na 'mei ’68', de start van het VSO en vele andere vernieuwingen in het onderwijs. Maar het gaat ook over de opkomst van het gemengd onderwijs, het verdwijnen van de priesters uit de colleges en de inspraak die ouders eisten en kregen.

De verhalen worden aangevuld met passende archiefbeelden. Alle richtingen van het middelbaar onderwijs en alle onderwijsnetten komen aan bod. Naast de leraars getuigen ook enkele directeurs, een inspecteur en iemand van het CLB (het vroegere PMS).

Mieke Van Hecke (directeur-generaal van het vrije onderwijs) en Raymonda Verdyck (afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs) vertellen over hun eigen leven op de schoolbanken van het secundair onderwijs. En de huidige generatie studenten geeft in korte intermezzo’s haar visie op het leven op school.

Aflevering 1 : Mei ’68 – dinsdag 3 september
Mei ’68 gooide het onderwijslandschap grondig overhoop: meer inspraak, minder nadruk op harde kennis en meer op sociale vaardigheden, meer aandacht voor wie verstandelijk of sociaal niet zo goed mee kan. Het onderwijs werd opener en democratischer. Er kwamen directie-, leerlingen- en ouderraden.

'De Leraarskamer': het boek
Na 'Meneer Doktoor' en 'Meneer de Burgemeester' brengt Peter Vandekerckhove nu ook verhalen uit de leraarskamer. In de televisiereeks op Canvas, maar ook in het boek De leraarskamer. Verhalen uit 75 jaar middelbaar onderwijs in Vlaanderen. Een vijftigtal leraars en leraressen uit alle onderwijsnetten vertellen daarin honderduit over hun belevenissen voor de klas.

De oudste is 100 jaar, de jongste 52. De leraars (m/v) vertellen over hun opleiding en hun carrière, over collega’s en de directie, over inspecteurs en de vele ministers van Onderwijs. En natuurlijk over de leerlingen.

Pakkende verhalen vaak: over orde en tucht, over spieken en spijbelen, over strafstudie en ouderavonden. De schoolstrijd, de vernieuwing met het VSO, het gemengd onderwijs voor jongens en meisjes, het komt allemaal levendig in beeld. De leraars komen niet alleen uit de diverse onderwijsnetten, maar ook uit de verschillende richtingen in het middelbaar onderwijs.

Zo krijgen we een kijk op hun vak, zowel bijvoorbeeld in de Grieks-Latijnse in een college als in de opleiding tot garagist in het deeltijds onderwijs. Ook de evolutie van het beroep van leraar kunnen we aan de hand van hun verhalen duidelijk volgen.

Peter Vandekerckhove regisseerde voor Canvas 'Meneer Doktoor', gebaseerd op zijn gelijknamige bestseller, en 'Meneer de Burgemeester'. Hij was filmcriticus voor Humo, schreef het scenario voor de televisieserie 'Moeder, waarom leven wij?' en is gastdocent aan de filmafdeling van Sint-Lukas. Samen met Lieven Billiet en Dimitri Casteleyn is hij nu actief bij de Raconteurs.

De Leraarskamer is een uitgave van Manteau i.s.m. VRT Line Extensions.

'De Leraarskamer', vanaf dinsdag 3 september om 22.00 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers