Unieke WOII docu serie 'Voices of Liberation' met Bart Peeters en Bouli Lanners op Streamz

vrijdag 19 augustus 2022
Foto: © Streamz 2022

De dynamische en visuele 11-delige docu 'Voices of Liberation', in een regie van Koen Mortier ('Engel', 'Ex-Drummer'), volgt de bevrijdingsroute die tijdens WOII werd afgelegd door de westelijke geallieerden. Lokale hosts vanuit verschillende Europese landen begeleiden de afleveringen en vertellen hun persoonlijke verhalen.

Zo zien we onder andere presentator/zanger Bart Peeters, acteurs Bouli Lanners ('De Patrick'), Thomas Brodie Sangster ('Game of Thrones'), muzikant James McVey (The Vamps), Géza Weisz ('All in the Kitchen'), Christian Berkel ('The Man from U.N.C.L.E.') en zangeres Bella Hay.


Meer dan 75 jaar geleden na de bevrijding van Europa geeft 'Voices of Liberation' een impressie van die bevrijding via de stemmen van betrokken. De serie neemt de kijker mee naar de grootste militaire operatie uit de geschiedenis via mijlpalen als D-Day, Operation Market Garden en de Slag om de Schelde. Ze onderscheidt zich daarbij door haar zoektocht naar persoonlijke verhalen in plaats van militaire details. Via dagboek fragmenten, brieven en andere schrijfsels uit die tijd kan de kijker meevoelen wat de betrokkenen op die specifieke momenten, op die plaats voelden en meemaakten. Dat gaat soms om dingen die zelfs de meeste gespecialiseerde historici niet wisten over de bevrijding van Europa.

Beeldmateriaal vanuit de oorlog wordt gecombineerd met beelden van nu, vanaf dezelfde plaatsen waar die beelden destijds gemaakt of ontdekt werden. De route die de schakel vormt, voert van Zuid Engeland waar de voorbereidingen al 1,5 jaar voor de bevrijding begonnen naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, de Zuid Oostelijke provincies van Nederland, het Duitse Hürtgenwald en Berlijn.

Elke aflevering wordt begeleid door lokale hosts die allemaal een connectie hebben met WOII. Zo stierf de joodse opa van acteur Géza Weisz, ook acteur en ook luisterend naar de naam Géza, in een concentratiekamp in Auschwitz en was de grootvader van Bart Peeters een belangrijke speler in het verzet van Lier. Naast de feiten vertellen de hosts ook hun persoonlijke verhalen en geven zo het publiek een andere kijk op de gebeurtenissen.

'De Belgische aflevering van 'Voices of Liberation' was heel speciaal voor mij want mijn ​ opa zaliger aan moeders' kant zat in het verzet in Lier. Gustaaf van Boeckel verstopte ondermeer mensen voor de Gestapo, maar hij werd opgepakt en begon een lange reis langs concentratie kampen, waarbij Breendonk vreemd genoeg het ergste was. Na twee jaar, in het laatste Duitse concentratie kamp werd hij bevrijd door de geallieerden, om de simpele reden dat de oorlog voorbij was… Hij overleefde alle ellende, maar wilde er later nooit meer over spreken. Dankzij 'Voices Of Liberation' ben ik ​ te weten gekomen ​ wat er precies gebeurde in ons land tijdens de tweede wereldoorlog. Door de andere afleveringen besef ik nu, meer dan ooit, dat oorlog een levensgevaarlijk domino mechanisme is. De reeks kan niet actueler zijn dan nu', aldus Bart Peeters over zijn ervaring als host.

'Voices of Liberation' is een productie van CZAR Film & TV in coproductie met Streamz, Netflix, Interstellar en NL Film. De reeks werd gemaakt met de steun van Screen Flanders, de Belgische Tax Shelter en Netherlands Film Production Incentive. Dutch FilmWorks is verantwoordelijk voor de (internationale) verkoop. De serie is vanaf 2 september 2022 beschikbaar op Streamz.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers