Unieke blik achter schermen federale Crisiscentrum in op Eén

donderdag 10 januari 2019

In de zevendelige reeks 'De Veiligheid van het Land' geeft Eén een unieke blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken, het hart van het veiligheidsnetwerk in ons land.

De reeks toont hoe het federale Crisiscentrum de klok rond samenwerkt met andere veiligheidsdiensten om de burgers in ons land zo goed mogelijk te beveiligen en te beschermen. Beleef voor het eerst grootse evenementen, betogingen en incidenten vanuit een uniek perspectief.


Zes maanden lang mochten de makers van deze reeks het reilen en zeilen volgen achter de schermen bij de belangrijkste spelers in het Belgische veiligheidslandschap. Zo volgden ze de permanentiedienst van het Crisiscentrum, die 24/7 in contact staat met alle veiligheidsdiensten en kleine en grote gebeurtenissen opvolgt. Ook bij de communicatiedienst die instaat voor het delen van snelle en correcte info aan de bevolking en de journalisten, werd gefilmd.

De reeks toont hoe de dienst noodplanning ons land voorbereidt op de meest diverse rampen – zowel op papier als met groots opgezette oefeningen waarbij de collega’s van de Civiele Bescherming, het leger, de speciale eenheden van de Federale Politie en de brandweer procedures testen en finetunen aan de hand van levensechte oefenscenario’s.

In 'De Veiligheid van het Land' kijken we ook voor het eerst vanuit een verrassende hoek achter de schermen van grote evenementen. De makers filmden een NAVO-top vanop de eerste rij in Zaal 15, hét zenuwcentrum van het federale Crisiscentrum waar alle veiligheidsdiensten samen het hele gebeuren op de voet volgen en paraat zijn als er een gecoördineerde opvolging vereist is. Maar ze volgden tijdens die top ook Politie Brussel op het terrein, net als bij de huldiging van de Rode Duivels op de Brusselse Grote Markt. We zien hoe de mensen van de Civiele Bescherming zich voorbereiden op het Nationaal Défilé en op 21 juli zelf beleven we de hoogdag van de Belgische veiligheidsdiensten in het kielzog van de chef Protocol. We komen te weten welke rol de Voetbalcel heeft in het beschermen van toeschouwers bij wedstrijden in de Belgische voetbalcompetitie en zien hoe lokale autoriteiten samenwerken om de Gentse Feesten veilig te laten verlopen.

Een blik achter de schermen van ons veiligheidsnetwerk
Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken waakt over alle veiligheidsaspecten die een impact kunnen hebben op België en op al wie er woont en werkt. Het centrum maakt risico-analyses op en houdt risicovolle evenementen en manifestaties nauwlettend in de gaten. In eerste instantie heeft het Crisiscentrum een coördinerende functie. Afhankelijk van het risico of de dreiging verzamelt het de juiste specialisten rond de tafel zodat er snel kan worden ingegrepen mocht dat nodig zijn. Die risico’s variëren van een mogelijke terroristische aanval over cyberdreiging tot de gele hesjes die energiedepots blokkeren of politiecombi’s in brand steken.

Op die manier vormt het Crisiscentrum een echte spil in ons veiligheidsnetwerk en is het constant in overleg met verschillende veiligheidsdiensten, elk met een specifieke expertise.

Bovenop de dagelijkse veiligheidskwesties waar elk land mee kampt, is België ook het hart van Europa. Brussel huisvest niet enkel belangrijke Europese instellingen, maar ook het NAVO-gebouw ligt op ons grondgebied. Dat betekent dat onze hoofdstad quasi dagelijks bezocht wordt door internationale politieke en economische vips die om extra beschermingsmaatregelen vragen. Dat zorgt voor extra uitdagingen bij onze veiligheidsdiensten en bij het Crisiscentrum. 

In 'De Veiligheid van het Land' krijgen de kijkers voor het eerst te zien hoe er van hogerhand over hun veiligheid wordt gewaakt. De kijkers zijn getuige van hoe de verschillende diensten van het Crisiscentrum en externe organisaties zoals het OCAD (Orgaan voor Coördinatie en Analyse van de Dreiging), de Veiligheid van de Staat, politie- en inlichtingendiensten en de civiele bescherming voortdurend samenwerken met internationale, federale, regionale en lokale bestuursniveaus om de veiligheid in het land te verzekeren.

Aflevering 1 op maandag 28 januari
De belangrijkste taak van het federale Crisiscentrum is het constant opvolgen van de verschillende gebeurtenissen in ons land die een impact kunnen hebben op onze veiligheid. Directeur-generaal Bart Raeymaekers organiseert wekelijks een overleg met de topmensen van de verschillende veiligheidsdiensten.

Ondertussen houdt de dienst Permanentie – de naam zegt het al – permanent een oogje in het zeil. Dit keer vraagt een pensioenbetoging in Brussel om extra aandacht. Yves Stevens, de woordvoerder van het Crisiscentrum, is te gast op een infosessie over nucleaire risico’s. En plots is het alle hens aan dek in het Crisiscentrum, want er stromen alarmerende berichten binnen uit Luik…

'Dit is geen job van 8 tot 5, dit is 24/7 en 365 maar dat is omdat… ik zal niet zeggen dat het een roeping is, maar je moet toch een specifieke keuze hebben gemaakt om deze job te doen. Als Crisiscentrum moeten we constant op de hoogte zijn van alle zaken die kunnen misgaan in België', vertelt Bart Raeymaekers, directeur-generaal Crisiscentrum.

'De Veiligheid van het Land', vanaf maandag 28 januari om 21.30 uur op Eén.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers