Tom Waes trekt opnieuw de wijde wereld in met nieuwe reeks 'Reizen Waes: Wereldsteden'

dinsdag 22 maart 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Vlaanderens bekendste avonturier is terug. Na twee jaar noodgedwongen thuisblijven door de coronacrisis, trekt Tom Waes vanaf 3 april op Eén eindelijk weer de wereld rond.

In 'Reizen Waes: Wereldsteden' focust Tom voor het eerst op enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld.


Met meer dan 4 miljard mensen woont ondertussen meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Metropolen zoals Caïro (Egypte), Los Angeles (Verenigde Staten) en Mexico City (Mexico) blijven maar groeien. Bovendien blijken ze de ideale speeltuin voor Tom, die altijd op zoek is naar inspirerende verhalen en unieke avonturen. Met 'Reizen Waes: Wereldsteden' doet hij weer wat hij het liefste doet: mensen van over de hele wereld tot bij de Eén-kijker thuis brengen.

Tom Waes: 'Voor 'Reizen Waes' ben ik in de eerste plaats op zoek naar straffe mensen en verhalen. En waar vind je die beter dan in enkele van de belangrijkste metropolen ter wereld? Voor deze reeks heb ik een aantal steden die ik dacht te kennen, zoals Mexico City, Londen of L.A., van een heel andere kant gezien. Ook een stad als Caïro heeft me enorm verbaasd. Meer dan 20 miljoen inwoners en heel veel drukte, lawaai en overlast. En dan is er ook nog het buitenbeentje van de reeks: Ulaanbaatar, Mongolië. Qua inwonersaantal met 1,7 miljoen het kleine broertje in de lijst, maar de aantrekkingskracht en het belang van Ulaanbaatar voor Mongolië en omgeving is enorm. Ik ben er naartoe getrokken in volle winter, bij -30 graden. Dat op zich was al een hele uitdaging.'

Aflevering 1 - Caïro, Egypte (3 april)
Al in de tijd van de oude Egyptenaren was Caïro een belangrijke aantrekkingspool en dat is de hoofdstad van Egypte vandaag nog altijd. Tom zoekt uit hoe het is om te leven in een van de grootste steden van Afrika en veruit de grootste in het Midden-Oosten. Want de metropool Caïro dreigt de laatste jaren, met meer dan 20 miljoen inwoners, compleet uit haar voegen te barsten. Een ‘nieuw Caïro’, op 45 kilometer van de huidige stad, is dan ook in de maak.

Aflevering 2 - Londen, Groot-Brittannië (10 april)
Met meer dan 9 miljoen inwoners is de metropool Londen niet alleen de grootste stad van West-Europa, het is ook nog altijd een enorme aantrekkingspool voor mensen vanuit de hele wereld. Het maakt van Londen een van de meest kosmopolitische steden ter wereld. De ideale speeltuin dus voor Tom, die op zoek gaat naar de verschillende gezichten van deze stad. Zo belandt hij onder meer op een cursus ‘English Manners’ en bij de grootste fan van de Britse royals. Tom beleeft ook een unieke avond in de Jamaicaanse wijk Brixton en bij ‘bare knuckle boxers’ in Oost-Londen. 

Aflevering 3 - Ulaanbaatar, Mongolië (17 april)
Ulaanbaatar is met ongeveer 1,7 miljoen inwoners misschien het kleine broertje in 'Reizen Waes: Wereldsteden', toch verdient de stad om verschillende redenen een plaats in het lijstje van Tom. Niet alleen woont meer dan de helft van de Mongoolse bevolking in de hoofdstad Ulaanbaatar, ook het aantal nieuwe inwoners neemt alleen maar toe. Het maakt van Ulaanbaatar een echte grootstad in het dunbevolktste land ter wereld. Het traditionele, romantische beeld van Mongolië als een land van enkel maar uitgestrekte steppes lijkt aan herziening toe. Tijd voor Tom om uit te zoeken wat hier aan de hand is.

Aflevering 4 - Los Angeles, de Verenigde Staten (24 april)
Los Angeles, kortweg L.A., is de tweede grootste stad van de Verenigde Staten en dé Amerikaanse trekpleister voor dromers van allerlei slag. Een stad waar alles kan en alles mogelijk moet zijn. In wijken als Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach of Downtown L.A. kan je de meest vreemde figuren ontmoeten en avonturen beleven. Maar de American Dream heeft ook zijn keerzijde. Dat ontdekt Tom in armere wijken als Compton, waar je geen blanke toerist zal tegenkomen. En even buiten de stad, in de Californische woestijn, ontmoet Waes ook nog eens heel wat mensen die het stadsleven net ontvlucht zijn en een heel ander leven leiden, ver weg van de drukte van L.A.

Aflevering 5 - Mexico City, Mexico (1 mei)
Met meer dan 22 miljoen inwoners is Mexico City een van de grootste en invloedrijkste steden ter wereld. In de jaren 90 voerde het allerlei lijstjes aan die de onleefbaarheid van de stad schetsten. Mexico City was een gevaarlijke stad waar criminaliteitscijfers de pan uit swingden en miljoenen auto’s zorgden voor vreselijke smog en luchtvervuiling. Tijdens zijn reis naar Mexico City ontdekt Tom dat deze metropool de laatste jaren gigantische veranderingen onderging.

'Reizen Waes: Wereldsteden' is een programma van De Mensen voor Eén.

'Reizen Waes: Wereldsteden', vanaf 3 april elke zondag om 20.00 uur op Eén en via VRT NU.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Heel Holland Bakt' (Omroep MAX)

Het thema is 'oost west, thuis best'. De bakkers beginnen met een fruitmand van botercrème. Hopelijk schieten de kandidaten niet uit hun slof tijdens de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelslofjes gemaakt worden. Geheel in het thema sluiten we af met een 'bak je droomhuis'-spektakelstuk.

'Heel Holland Bakt', om 20.25 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers