Tom Waes reist terug in de tijd in 'Het Verhaal van Vlaanderen'

dinsdag 6 december 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven.

In de documentairereeks 'Het Verhaal van Vlaanderen' zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven.


Met de medewerking van talloze historici en archeologen legt Tom de puzzelstukken van het verleden samen. En hij gaat nog verder ... Want Tom gaat ook zelf een kijkje nemen ín die geschiedenis. Het wordt een ware reis doorheen de tijd. Dankzij historische ensceneringen wordt het verleden tastbaar en is zowel Tom als de kijker erbij wanneer de geschiedenis wordt gemaakt. Oog in oog met een neanderthaler, vikings of Maria Van Bourgondië.

'Het Verhaal Van Vlaanderen' is een uniek project waarbij als nooit tevoren de geschiedenis van deze streken voor een breed publiek wordt verteld. Een visueel indrukwekkende reeks die de kijker meeneemt naar ver vervlogen tijden, samen met Tom Waes - die met even grote verwondering in dat verleden rondloopt.

'Het Verhaal van Vlaanderen' is een multimediaal project met onder meer ook een making of-reeks op VRT MAX en verschillende boeken die aansluiten bij de serie.

Een diepe duik in de geschiedenis
Tom Waes: 'Het is eigenlijk straf hoe weinig we weten van onze geschiedenis. Ik heb zelf ongelooflijk veel bijgeleerd tijdens het maken van deze reeks.'

'Het Verhaal van Vlaanderen' begint 38.000 jaar geleden, in de prehistorie, en eindigt in het jaar 2000. Tienduizenden millennia overbrugt het programma dus, en dat in tien afleveringen die elk een specifieke periode belichten.

Het programma is het resultaat van zorgvuldig overleg met historici, archeologen en experten allerhande. Die komen ook in het programma zelf aan bod en leggen uit wat ze op dit moment allemaal weten. Waar het kan, gaat Tom zelf mee op onderzoek.

De keuze van onderwerpen is heel divers. Soms worden de bekende, grote verhalen dieper uitgespit. In andere gevallen wordt er net gefocust op de kleine verhalen die traditioneel wat minder vaak worden verteld. 'Het Verhaal van Vlaanderen' biedt zo een unieke kijk op geschiedenis.

Oog in oog met een viking
Eindredacteur Jesse Fabré: 'De bedoeling is echt dat we de kijker even meenemen naar een historische periode. Hoe zag het leven van een Galliër eruit? Of dat van een middeleeuwer?'
Geschiedenis zo tastbaar mogelijk te maken, dat is het opzet van 'Het Verhaal van Vlaanderen'. De makers kozen er daarom voor om te focussen op verhalen van mensen van vlees en bloed, mensen die hier lang geleden rondliepen. Hoe stonden zij in het leven? Welke uitdagingen kwamen ze tegen en hoe gingen ze daarmee om?

Hoe kon een jager-verzamelaar zich met primitieve middelen staande houden op een prehistorische steppe? Wat betekende het voor een gezin in de veertiende eeuw als de pest toesloeg in hun huis? Tom ontdekt dat de mens op sommige vlakken veranderd is, maar op heel wat vlakken net helemaal niet…

Naast het verhaal van de gewone man en vrouw komen ook sleutelfiguren aan bod. Filips De Goede, de hertog van Alva, Pieter De Coninck… namen als klokken, maar wie waren die mensen? In 'Het Verhaal van Vlaanderen' worden ze meer dan een naam in een geschiedenisboek en krijgen ze ook een gezicht.

Tegelijk belicht de reeks ook een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Vaak is onze kennis daarover beperkt of kennen we enkel de grote lijnen, terwijl ze wel degelijk impact hebben gehad op de manier waarop we nu leven.

Een productioneel huzarenstuk
'Het Verhaal van Vlaanderen' is het resultaat van drie jaar hard werk. Zowel regiematig als productioneel werden alle zeilen bijgezet om tienduizenden jaren geschiedenis tot leven te wekken. Tientallen verschillende historische periodes, honderden personages en locaties.

De make-up- en kledij-afdeling maakte honderden historisch accurate pruiken en kledingstukken. Location hunters zochten naar locaties die effectief leken op lang vervlogen landschappen en plekken. Een visuele effecten-team bracht veldslagen tot leven. Van in het begin van de productie werd ingezet op een reeks die indruk moest maken, én historisch correct bleef.

Het resultaat: in tien afleveringen komt de kijker samen met Tom Waes zowel op een Romeinse veldslag terecht, als bij een arbeidersgezin in de 19e eeuw en in de studeerkamer van Albert I.

Tom Waes: 'Het was echt een huzarenstuk. 38 000 jaar geschiedenis tot leven brengen. Een enorme uitdaging. Hier hebben zoveel mensen zo hard aan gewerkt. En al zeg het zelf: ik ben geweldig tevreden met het eindresultaat.'

'Het Verhaal van Vlaanderen' is een productie van De Mensen voor Eén, in samenwerking met verschillende partners. De reeks kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid; met de steun van het VAF/Mediafonds en Screen Flanders; en in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Brugge, het Brussels hoofdstedelijk gewest, en de stad Gent.

Aflevering 1 – De prehistorie
De eerste aflevering neemt de kijkers meteen heel ver terug in de tijd. Samen met Tom Waes komen we in de prehistorie terecht, 38.000 jaar geleden. Niet de makkelijkste periode om te onderzoeken, want geschreven bronnen zijn er nog niet. Tom moet dus op zoek naar wat we op dit moment weten. Hij verkent de steppe die toen onze streken vormden, is getuige van spannende ontmoetingen tussen locals en nieuwkomers, ondergaat ingrijpende klimaatveranderingen, en is 35.000 jaar later getuige van een hele bijzondere crematie.

Aflevering 2 – De Romeinen komen
Aflevering 3 - ​ 'Duistere' middeleeuwen
Aflevering 4 - ​ De Guldensporenslag
Aflevering 5 – Zwarte dood en gouden tijden
Aflevering 6 – Hoe raak ik in de hemel?
Aflevering 7 - Voor Outer en Heerd
Aflevering 8 – De industriële revolutie
Aflevering 9 – De Groote Oorlog
Aflevering 10 – Van 1939 tot 1999

VRT MAX special: 'Het Verhaal achter Het Verhaal van Vlaanderen'
Duik mee achter de schermen van de geschiedenis. 'Het Verhaal van Vlaanderen' laat je niet zomaar tot leven komen. Bijna drie jaar werd er met man en macht aan de reeks gewerkt.

​In tien aparte specials op VRT MAX, 'Het Verhaal achter Het Verhaal van Vlaanderen', komen we meer te weten over de vertellers van 'Het Verhaal van Vlaanderen'. We leren de researchers, set designers, historici, stuntcoördinatoren en figuranten kennen die Tom Waes achtendertigduizend jaar door de tijd lieten reizen. Van de foodarcheoloog die uren werk steekt in een Middeleeuws banket dat amper enkele seconden in beeld komt, tot de pruikenmaakster die haartje voor haartje de Neanderthalercoupes creëert. Volg Tom Waes achter de schermen van de geschiedenis en ontdek dat ook in de ijstijd niets aan het toeval werd overgelaten.

'Nog meer 'Het Verhaal van Vlaanderen' op de radio
'Het Verhaal van Vlaanderen' is dit voorjaar ook te beleven bij de VRT-radiomerken, onder andere MNM en Radio2.

Tom Waes is ongetwijfeld de coolste geschiedenisleerkracht die je ooit had. MNM-dj Laura Govaerts zit alvast op de eerste rij en doet haar huiswerk in 'Gillis & Govaerts'. Ze checkt hoe het dagelijkse leven van de allereerste Vlamingen eruitzag. Hoe kon je een Romeinse soldaat aan de haak slaan? Wisselden ze pittige emoji's uit via postduiven? En hoe overleefden zij die andere grote pandemie: de pest? Laura zoekt het elke maandag in januari uit in 'Gillis & Govaerts', tussen 16.00 en 18.00 uur, op MNM.

Ook Radio2 duikt dieper in 'Het Verhaal van Vlaanderen'. 'Ann&Daan' nemen je elke maandag (vanaf 9/1) op hun typische manier mee in de tijd. Wat kunnen zij leren uit de periode waar de voorbije aflevering zich afspeelt? Zouden we allemaal niet beter terug eten als de holbewoners of had de Zillion nog iets kunnen opsteken uit de manier van feestvieren uit de Middeleeuwen? 'Ann&Daan' gaan op onderzoek en nemen de Instagramvolgers van Radio2 mee. Op radio2.be verschijnt elke zondagochtend dan weer een quiz met weetjes over de geschiedenis van Vlaanderen. Ideaal om je eigen kennis te testen of om er de week na de uitzending mee aan de slag te gaan in de klas.

Educatief luik
'Het Verhaal van Vlaanderen' bevat een schat aan historische informatie. VRT werkt daarom samen met meemoo om ervoor te zorgen dat ook het onderwijs aan de slag kan met Het verhaal van Vlaanderen. De tien afleveringen zullen zowel integraal als in hapklaar opgeknipte stukken op het Archief voor Onderwijs van meemoo worden aangeboden. Bovendien worden bepaalde fragmenten toegevoegd aan collecties die het Archief voor Onderwijs rond bepaalde historische thema’s nu al heeft. En maken ze op basis van 'Het Verhaal van Vlaanderen' nog nieuwe collecties. Op die manier kunnen leerkrachten met handig gebundeld materiaal aan de slag.

'Het Verhaal van Vlaanderen' in alle vormen en formaten
Wie nog meer wil weten over 'Het Verhaal van Vlaanderen', kan zijn hartje ophalen met een hele reeks boeken, strips, graphic novels en zelfs een quizdoos die aansluit bij de televisiereeks.

Daarnaast werkt 'Het Verhaal van Vlaanderen' samen met Museumpas om nog meer Vlamingen onze musea te laten ontdekken. Wie 'Het Verhaal van Vlaanderen' wil beleven en dieper in de fascinerende geschiedenis van dit grondgebied wil duiken, kan zelf door de tijd reizen dankzij de verschillende musea in ons land. Op de website van Museumpas krijgen kijkers een handig overzicht van de meest relevante bestemmingen per aflevering.

'Het Verhaal van Vlaanderen' is een programma van De Mensen voor Eén.

'Het Verhaal van Vlaanderen', vanaf zondag 1 januari om 20.00 uur op Eén en VRT MAX.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers