Special 'MAUVE. Sambi Lokonga. #4800' zaterdag op Play Sports Open

vrijdag 27 augustus 2021

In de zomer van 2021 verlaat Albert Sambi Lokonga Anderlecht langs de grote poort. Voortaan verdedigt hij de kleuren van het grote Arsenal. Maar wie is dat jeugdproduct van Anderlecht? Welke persoonlijkheid schuilt er achter die eerder timide jongeman die altijd met het nummer 48 speelde?

'Mauve.' brengt een uniek portret van Albert Sambi Lokonga en toont hoe jonge talenten gecoacht worden, niet alleen op sportief vlak.


'Waarom ik graag talen leer? Om open te kunnen zijn met mensen…'

Het antwoord typeert Sambi Lokonga. Hij is er de man niet naar om een ambitieus carrièreplan voor te bereiden. God, zijn familie en het voetbal zullen hem brengen waar het hoort. Zolang hij maar zichzelf kan zijn en zich verder kan uitdrukken zoals hij dat wil.

Niet dat Sambi Lokonga niet ambitieus is. Als 10-jarige wordt zijn talent opgemerkt in Verviers, de stad waar hij opgroeide en die nog steeds diep in zijn hart zit. Het is de reden waarom hij al jaren met het nummer 48 speelt, de korte versie van 4800, de postcode van Verviers. Het is daar dat hij leerde sjotten, op de voetbalveldjes van buurtproject 'Le Verger'. Zijn toenmalige coach Claudio 'Le Roumain' Roman is zichtbaar trots.  Jaren heeft hij moeten knokken voor een degelijke infrastructuur voor zijn straatvoetballertjes, nu is hij fier een speler als Sambi Lokonga te kunnen afleveren.

Op nauwelijks 10-jarige leeftijd trekt Sambi Lokonga naar Anderlecht. Samen met zijn ouders kiest hij dan al voor een eigen loopbaan, niet in de schaduw van zijn oudere broer Paul-José Mpoku die intussen bij Standard speelt. Neen, hun kinderen zijn elk wie ze zijn. Het toont hoe de ouders over hen denken: nuchter, niet grootsprakerig. 'Ik ben blij dat hij geen oorringen draagt, maar dat rastakapsel hoeft niet voor mij. Liever geen show', laat zijn mama zich ontglippen tijdens de reportage.

Als hij als klein, tenger ventje in Anderlecht arriveert, voorziet de club in de nodige ondersteuning. Er is niet enkel het internaat, maar ook de vaste begeleider, het gastgezin, de fysieke coach, de leerkrachten op school... Allen scheppen ze hetzelfde beeld van Sambi Lokonga: een eerlijke en open, zelfbewuste jongeman die goed weet wat hij wil: voetbal. Ondanks de pogingen van gastvrouw Tilly Grijp valt die extra portie cultuur toch in dovemansoren. Excuses zoekt hij niet als hij geen goede punten behaalt op school, hij zegt eerlijk dat hij te weinig gestudeerd heeft. Zo is hij nu eenmaal. Hij leeft voor het voetbal, ook als het tegenslaat en hij negen maanden in de lappenmand ligt met een kruisbandblessure. Altijd blijft hij rustig, altijd is hij gefocust.

Het levert hem veel respect op van zijn omgeving, net zoals hij zelf ook dankbaar is voor wie zich ooit voor hem inzette. Getuige ook het telefoongesprek dat hij in het begin van de aflevering voert met Kompany.

Amper enkele dagen na zijn transfer naar Arsenal, wordt Verviers ongemeen hard getroffen door watersnood. Weg infrastructuur van Le Verger, doffe ellende komt in de plek. Maar voor Sambi Lokonga blijft het duidelijk: #4800 zit voor altijd in zijn hart.

'Mauve. Sambi#4800', zaterdag 28 augustus om 20.35 uur op Play Sports Open gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo FOX logo

Atwaters werelden komen samen wanneer er een kind omkomt in zijn gebouw in Burnside. Atwater en zijn vader Lew moeten tegen wil en dank samenwerken aan deze gruwelijke zaak.

'Chicago P.D., om 21.00 uur op FOX.'

Dossiers