Sms-actie 'Restaurant Misverstand' levert 30.191 euro op

dinsdag 28 maart 2023
Foto: Eén - © VRT 2023

Eind februari lanceerde En een sms-actie van 'Restaurant Misverstand'. Kijkers konden een bericht sturen om een exclusief etentje te winnen in het restaurant, en zo het goede doel te steunen.

Speciaal voor hen openden Dieter Coppens, chef-kok Seppe Nobels en Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy gisterenavond de deuren van hun restaurant, in het Antwerpse Gå Nord, nog één keer.


Gisterenavond overhandigde de voltallige ploeg in het restaurant de cheque aan Rudy Poedts, directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen (zie foto als bijlage). Vlaanderen steunde de actie massaal en zo werd maar liefst 30.191 euro ingezameld voor het goede doel. De opbrengst van de sms-actie gaat naar Alzheimer Liga Vlaanderen, die op zijn beurt het onderzoek naar frontotemporale dementie van professor doctor Rosa Rademakers steunt.

Waarom wordt het onderzoek naar frontotemporale dementie gesteund?
Prof. Dr. Rosa Rademakers is professor Neurogenetica aan de UAntwerpen en directeur Vlaams Instituut voor Biotechnologie, VIB. Zij en haar team voeren onderzoek naar zogenaamde ‘frontotemporale dementie’. Die vorm van dementie, waarbij cellen vooraan (frontaal) en aan de zijkant (temporaal) in de hersenen worden aangetast, kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen, vaak wanneer ze veertig of vijftig jaar zijn. John, deelnemer aan het eerste seizoen van Restaurant Misverstand, heeft deze vorm van dementie. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de tien jaar na diagnose.

Mensen met frontotemporale dementie hebben - in tegenstelling tot mensen met Alzheimer - niet zozeer last van geheugenproblemen. Ze vertonen echter wel sterke veranderingen in hun gedrag en persoonlijkheid: ze komen ongeremd over, hun sociaal gedrag is minder aangepast, soms zijn ze daardoor zelfs agressief. Mensen met frontotemporale dementie hebben vaak ook taal- en spraakproblemen. In feite gaat het om een diverse groep van degeneratieve hersenaandoeningen waarbij sommige vormen erfelijk zijn, andere niet. Ook wat er precies fout gaat in de hersenen, is niet bij alle patiënten hetzelfde.

Rudy Poedts, directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen: 'Frontotemporale dementie veroorzaakt weliswaar maar 10 à 20% van alle vormen van dementie, maar is klinisch heel belangrijk vanwege de vroege aanvangsleeftijd en de dramatische impact op menselijke kwaliteiten zoals persoonlijkheid, inzicht en spraak. De effecten van deze aandoening op patiënten en familieleden is dan ook immens groot. Het onderzoek van prof. Dr. Rademakers geeft nieuwe inzichten in de ziektemechanismen die aan de basis liggen van deze vorm van dementie. Daarom hebben we bij Alzheimer Liga Vlaanderen deze specifieke vorm van dementie als jaarthema gekozen voor 2023, zodat er hiervoor de nodige aandacht en gericht wetenschappelijk onderzoek kan worden gestimuleerd.'

Rosa Rademakers en haar team identificeerden al enkele belangrijke ziektegenen die leiden tot deze aandoeningen. Met bijkomende financiering willen ze nog een andere vorm van frontotemporale dementie onderzoeken.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Oorlogsveteraan John Rambo wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis om een speciale opdracht uit te voeren voor het Amerikaanse leger. Hij wordt op verkenningsmissie naar Vietnam gestuurd, om bewijzen te verzamelen dat er nog steeds Amerikaanse soldaten gevangen worden gehouden. Rambo dringt een geheim kamp binnen en slaagt erin n van de krijgsgevangenen te bevrijden. Maar van zodra hij zijn oversten op de hoogte brengt van zijn ontdekking, besluiten die de missie af te blazen en Rambo in de Vietnamese jungle achter te laten. Rambo gaat op de vlucht voor de bewakers van het gevangenkamp, maar denkt er niet aan om zich over te geven. Hij zint op wraak.

'Rambo: First Blood Part II', film uit 1985 met oa. Sylvester Stallone, om 21.50 uur op Veronica.

Dossiers