Sint krijgt zaterdag 'warme' ontvangst in Antwerpen

donderdag 12 november 2009

Verontwaardigde ouders plannen zaterdag, tijdens de blijde intrede van Sinterklaas in Antwerpen, een protestactie. De kruisloze mijter die Sinterklaas sinds een aantal jaar draagt, is voor de actiegroep een doorn in het oog. 'De echte sint heeft een kruis op zijn mijter', zo spreekt bedenker van de protestactie Marc Bellens.

Tijdens de intrede willen Bellens en zijn actievoerders zich op strategische plaatsen langs het parcours opstellen. Eenmaal de Sint hen, goedlachs en minzaam wuivend voorbij schrijdt, willen de actievoerders de goedheilige man toeroepen dat hij geen echte sint is.


Hoeveel actievoerders de Sint, bij zijn doortocht, vermanend zullen aanspreken, is niet bekend. Wel heeft Bellens een grote achterban van zo’n 250 bezorgde ouders en grootouders. Volgens Marc Bellens houdt het daar niet mee op. Veel meer mensen volgen, zo meent hij, zijn gedachtegoed.

Ketnet, dat de intrede al een aantal jaar organiseert en goede contacten onderhoudt met de kindervriend, betreurt de protestactie. 'De sint draagt al jaren dezelfde kleren', zegt woordvoerdster Petra Van San. 'Die zijn met de grootste zorg gekozen en tot in de kleinste details uitgetekend', aldus de Vrt-woordvoerdster.

Dat door de verbale, doch geweldloze actie een aantal kinderen verward zullen zijn, houdt Bellens wel bezig. Het liefst zou hij hebben dat er een oplossing uit de bus komt. 'En die is heel eenvoudig', aldus Bellens, 'geef de Sint gewoon een mijter met een kruis erop en je hoort ons niet meer.'

Maar zolang de mijter kruisloos is, blijft de actiegroep bij haar standpunt en gaat ze zaterdag actie voeren. 'En als dat eindigt met een aantal uur in de cel, dan is dat maar zo', besluit Marc Bellens vastberaden.

Bron: Het Nieuwsblad

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers