Rechtszaak Bart De Pauw start binnenkort. Deze 9 vrouwen willen dat de tv-maker zijn fouten erkent.

woensdag 6 januari 2021

Volgende week donderdag vindt de eerste zitting plaats van de rechtszaak tegen Bart De Pauw. In die zaak hebben 9 slachtoffers zich samen met het Instituut burgerlijke partij gesteld, wiens namen in deze zitting openbaar zouden gemaakt worden. Na een perslek deze ochtend in de krant werd beslist om de identiteit van de slachtoffers nu, eerder dan voorzien, vrij te geven.

Bekend televisiemaker Bart De Pauw staat terecht in de correctionele rechtbank voor stalking en elektronische overlast.  Meer dan drie jaar nadat het parket van Mechelen zelf besliste een gerechtelijk onderzoek op te starten.  Dit gebeurde naar aanleiding van een spraakmakende video die De Pauw zelf lanceerde, na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij VRT. Negen vrouwen stelden zich uiteindelijk burgerlijke partij in de zaak, samen met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. 


Het gaat om bekende en onbekende vrouwen die allen voor of achter de schermen in de televisiewereld werk(t)en. De meesten onder hen waren erg jong, toen de feiten zich voordeden en velen onder hen bevonden zich in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van Bart De Pauw.

Maaike Cafmeyer (1973) was vanaf 2004 de tegenspeelster van Bart De Pauw in twee seizoenen van ‘Het Geslacht De Pauw’.

Cathérine Ongenae (1971) werkte in 2004 als kleedster en actrice in ‘Het Geslacht De Pauw’.

Liesa Naert (1982) werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan ‘Willy’s en Marjetten’ en ‘Quiz me Quick’. 

Dymphne Poppe (1988) werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.

Ellen Lloyd (1986) werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma ‘Twee tot de zesde macht’. 

Lize Feryn (1993) werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg uit het niets seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.  


Ella-June Henrard (1993) werkte in 2016 als actrice met De Pauw samen aan ‘It’s Showtime’.

Jenka Van de Voorde (1993) liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.

Helena De Craemer (1993) liep in 2017 stage bij Koeken Troef.

Deze groep vrouwen geeft graag een korte reactie:'We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat.  En toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen.  Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt.  Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging,  dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier  tot een goed einde wordt gebracht.  Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken  om aan de alarmbel te durven trekken. Wij zullen ons verder onthouden van enige commentaar in de media. We willen dan ook vriendelijk vragen om onze privacy en die van onze naasten te respecteren.'

Liesbet Stevens, adjunct-directrice Instituut: 'Het Instituut stelde zich burgerlijke partij omdat grensoverschrijdend gedrag op het werk een ernstige problematiek is in onze samenleving. Het is een problematiek waar mensen die ermee geconfronteerd worden meestal niet over durven spreken, omdat er schaamte mee gemoeid is maar vooral ook omdat het vaak gaat om een machtsverhouding.  Ook  wordt  er  nog  te  snel  gedacht  dat  psychische  intimidatie  en grensoverschrijdend gedrag niet zo schadelijk is. Nochtans is bijvoorbeeld stalking strafbaar en kan dit langdurige, ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers. Uit onderzoek van het Europese mensenrechteninstituut (FRA) blijkt dat 1 op 4 vrouwen na een jaar nog last heeft van slaapproblemen, angsten of een onveiligheidsgevoel.'


Lees ook:
Bart De Pauw wil schadevergoeding van VRT
Parket heeft beslist om Bart De Pauw te vervolgen
Bart De Pauw doorverwezen naar correctionele rechtbank
Zaak Bart De Pauw: VRT reageert op arrest Kamer van Inbeschuldigingstelling
VRT stopt samenwerking met Bart De Pauw na grensoverschrijdend gedrag
Persbericht Het Instituut
Meer artikels over Koeken Troef!

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers