'Politie 24/7': in het kielzog van Lokale Politie Antwerpen

zondag 4 februari 2018

Benieuwd naar het reilen en zeilen van het grootste politiekorps van BelgiŽ? De makers van het succesvolle 'Spoed 24/7' filmden drie maanden lang dag en nacht bij de verschillende diensten van Lokale Politie Antwerpen, samen zo'n 2624 medewerkers.

Zij staan elke dag opnieuw ten dienste van de meer dan 500 000 inwoners. Vaste camera’s, bodycams en mobiele cameraploegen registreren de dagelijkse realiteit in vijf commissariaten, in de combi’s van de interventieteams, bij de wijkteams, de snelle responseteams, het hondenteam, het fietsteam...


Voor de allereerste keer worden er ook camera’s toegelaten in de telecommandokamer, hét zenuwcentrum van de politie van Antwerpen. Het resultaat is verrassend: een mix vol spannende interventies en emotionele getuigenissen in veertien afleveringen van 'Politie 24/7', vanaf maandag 5 februari elke week op Eén.

'Politie 24/7' brengt een realistisch beeld van het dagelijkse werk van Lokale Politie Antwerpen. De kijker volgt voor het eerst ook mee wat er gebeurt in de telecommandokamer van waaruit alle interventies worden aangestuurd.

De telecommandokamer
In de telecommandokamer komt de oproep binnen, wordt de juiste ploeg aangestuurd en via het cameranetwerk leveren de inspecteurs ook bijstand aan de ploegen ter plaatse, bijvoorbeeld wanneer een fietsdief op heterdaad wordt betrapt, of wanneer ze een gestolen auto opmerken of een dealer van gestolen gsm's.

De interventieteams
De interventieteams verplaatsen zich in een politievoertuig en beantwoorden dringende oproepen, bij onder meer verkeersongevallen, inbraken, intra-familiaal geweld, agressie,... In de reeks ziet de kijker onder meer hoe ze in actie schieten bij een ruzie tussen twee ex-partners en hoe ze een verloren gelopen hondje herenigen met zijn baasje.

De wijkteams
De wijkteams verplaatsen zich vaak te voet in hun specifieke wijk. De kracht van wijkwerking zit vooral in de aanspreekbaarheid en de zichtbaarheid van de inspecteurs. Ze houden onder meer preventieve controles op overlast en andere overtredingen, zoals straatprostitutie en verkoop van drugs.

De mobiele eenheid
Deze eenheid staat onder meer in voor het uitvoeren van opdrachten van ordehandhaving. Ze leveren bijstand bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden, betogingen en sportevenementen als Antwerpen 10 Miles.

Het fietsteam
Dit team is vooral aanwezig op momenten of op plaatsen waar voertuigen moeilijker bij kunnen. Ze patrouilleren in autovrije stadscentra of op parkings bijvoorbeeld.

Het hondenteam
De hondenteams worden vooral ingezet bij agressieve verdachten en interventies met veel geweld. Drugshonden worden ingeschakeld bij drugscontroles en WODCA -acties, dat zijn veiligheidscampagnes in het verkeer waarbij gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik.

De verkeerspolitie
De verkeerspolitie beantwoordt oproepen in het verkeer en levert bijstand bij onder andere achtervolgingen, WODCA -acties en douanecontroles.

De arrestatie-eenheid
De teams binnen deze eenheid kunnen onmiddellijk en accuraat handelen bij gevaarlijke situaties. Het gaat om specifiek opgeleide politiemensen die de klok rond ter beschikking staan. De snelle responsteams worden ingezet bij situaties waar gewapende of gevaarlijke criminelen de veiligheid van de burgers en de andere politiemensen in het gedrang brengen.

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen zij onmiddellijk reageren of als noodteam tussenkomen in afwachting van de inzet van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT). In de reeks ziet de kijker hen in actie bij onder meer een inbraak in een school en wanneer ze een voertuig op de vlucht achtervolgen.

De gerechtelijke afhandeling
Deze dienst verhoort de betrokken partijen en bereidt het dossier voor dat uiteindelijk aan het parket wordt doorgegeven. Eén van de afhandelingen die bijvoorbeeld getoond wordt, is een man die de ex van zijn vrouw bedreigt met een speelgoedpistool.

Politiecommissariaat
Op het commissariaat kunnen mensen terecht met meldingen, klachten en problemen allerhande. Dat kan gaan van verloren gelopen huisdieren tot internetoplichting. Dit is de plaats waar slachtoffers worden gehoord en verdachten worden verhoord. In totaal volgt 'Politie 24/7' vijf verschillende commissariaten.

'Politie 24/7' is een programma van 100.000Volts.TV voor Eén.

'Politie 24/7', vanaf 5 februari elke maandag om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers