Phara de Aguirre neemt je mee achter de schermen bij de notaris

donderdag 24 februari 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

In het gloednieuwe 'De Notaris' volgt Phara de Aguirre vier afleveringen lang notarissen en hun cliënten. Zeven van de notarissen die Phara ontmoet, zijn nog actieve beoefenaars van het beroep, vier zijn inmiddels met pensioen.

Stuk voor stuk vertellen ze over wat ze tijdens hun loopbaan meemaken. Hoe is het beroep veranderd? Welke zaken zullen hen altijd bijblijven? Hoe gaan ze om met familieruzies of met moeilijke echtscheidingen? Hoe zien zij de samenleving veranderen? En hoe zien ze het beroep veranderen, want ook dat gaat mee met zijn tijd. Daar waar je vroeger bijvoorbeeld notaris kon worden simpelweg omdat je vader of moeder het was, moet je nu slagen voor een vergelijkend examen. Het beroep vervrouwelijkt ook en notarissen werken steeds vaker in associatie - vroeger had je één notaris per kantoor, vandaag telt België 1.500 notarissen actief in 1.100 notariaten. En dan is er nog de komst van het internet, dat via Biddit de notariële tussenkomst bij de aankoop van een huis of bouwgrond digitaliseert. Positieve evolutie of juist niet?


Phara wil er graag het fijne van weten en volgt, naast haar gesprekken met de notarissen, ook enkele lopende cases. Notarissen zijn er immers bij op bijna elk belangrijk moment in een mensenleven. Of het nu gaat over een nakend huwelijk, de aankoop van een huis of bouwgrond, een erfenis, schenking of testament. Het zijn gebeurtenissen die vaak gepaard gaan met veel emoties, maar wie een oplossing op maat wil, moet de notaris in vertrouwen nemen en open kaart spelen. 'Je moet van mensen houden om een goede notaris te zijn', aldus erenotaris Hélène Casman. Ontdek hoeveel precies in deze unieke blik achter de schermen.

De notarissen

Notaris Katrien Champagne (1983, Sint-Truiden)
Katrien Champagne werd in 2014 benoemd als notaris. Ze nam een notariskantoor over in Linter, waar ze in associatie werkt met notaris Dimitri Timmermans, die tevens haar partner is. Katrien en Dimitri hebben samen een dochter.

Notaris Dirk Seresia (1956, Wilrijk)
Dirk Seresia werd in 1986 benoemd als notaris. Zijn kantoor in Overpelt nam hij over van zijn vader Gilbert Seresia. Hij is de tweede generatie notarissen in zijn familie en heeft zelf vier kinderen.

Notaris Anthony Wittesaele (1964, Knokke-Heist)
Anthony Wittesaele werd in 1998 benoemd als notaris. Zijn kantoor in Tielt nam hij over van notaris Christine Bauwens. Vandaag werkt hij in associatie met notaris Stijn Verhamme (in Tielt) en notaris Pierre Van Hove (in Brugge). Anthony is vader van drie kinderen.

Notaris Annelies Wylleman (1963, Gent)
Annelies Wylleman werd benoemd als notaris in 1998. Haar kantoor in Evergem Sleidinge nam ze over van haar vader Luc. Annelies is al de vierde generatie notarissen in haar familie en werkt momenteel in associatie met notaris Bart Van de Keere en notaris Ruben Van Maelzeke. Naast haar kantoor is ze ook gewoon hoogleraar aan de UGent, waar ze doceert over notarieel burgerlijk recht in de master notariaat maar ook enkele vakken geeft in de opleiding rechten. Annelies is moeder van drie kinderen.

Notaris Dirk Michiels (1965, Leuven)
Dirk Michiels werd benoemd als notaris in 1998. Zijn kantoor in Aarschot nam hij over van notaris Godfried Van Kerckhoven. Hij werkt in associatie met notaris Lieve Stroeykens en notaris Kathleen Pelgrims. Dirk is tevens docent aan het Centrum voor Notariaat van de KU Leuven waar hij studenten wegwijs maakt in de notariële vastgoedsector. Dirk is ook voorzitter van het Comité voor Studie en Wetgeving van Fednot (federatie notarissen).

Notaris Filip Huygens (1962, Leuven)
Filip Huygens werd in 1996 benoemd als notaris. Hij nam zijn kantoor in Mechelen over van notaris Jean-Pierre Loontjens en werkt er in associatie met notaris Sylvie Lefevre. Filip is vader van twee kinderen.

Notaris Karl Van Looy (1965, Lier)
Karl Van Looy slaagde voor het vergelijkend examen voor notaris in 2002. In 2003 werd hij benoemd tot kandidaat-notaris en associeerde hij zich met notaris Theo Boen in Antwerpen. Toen die laatste met pensioen ging, nam Karl het kantoor over. Nu werkt hij in associatie met notaris Carl Lippens. Karl is vader van vier kinderen.

De erenotarissen

Erenotaris Frank Depuyt (1955, Brugge)
Frank Depuyt werd benoemd als notaris in 1985. Het kantoor in Sint-Jans-Molenbeek waar hij jarenlang werkte, nam hij over van de overleden notaris Pierre Spaey. Hij werkte er in associatie met notaris Isabelle Raes en notaris Frédéric de Grave. In 2016 ging Frank met pensioen, maar hij is nog plaatsvervangend vrederechter in Molenbeek.  

Erenotaris Hélène Casman (1948, Antwerpen)
Hélène Casman werd benoemd als notaris in 1982. Haar kantoor in Antwerpen nam ze over van notaris Charles Sluyts. Ze werkte er tot in 2000. Hélène was tijdens haar carrière tevens professor in de rechten aan de VUB, UA en ULB, decaan van de faculteit rechten en criminologie, vice-rector aan de VUB, plaatsvervangend raadsheer bij het Hof van Beroep in Brussel en plaatsvervangend vrederechter in Brasschaat. Ze heeft één zoon.

Erenotaris Luc Wylleman (1935, Gent)
Luc Wylleman werd benoemd als notaris in 1967. Zijn kantoor in Sleidinge nam hij over van zijn vader, notaris Louis Wylleman. Hij is de derde generatie in zijn familie die het beroep uitoefent. In 1998 ging Louis met pensioen, zijn dochter Annelies nam het kantoor over. Luc is ook al twaalf jaar gemeenteraadslid voor CVP in Sleidinge. Hij heeft vier kinderen.

Erenotaris Guillaume Roberti de Winghe (1953, Leuven)
Guillaume Roberti de Winghe werd benoemd als notaris in 1992. Zijn kantoor in Leuven nam hij over van zijn vader, notaris Charles Roberti de Winghe. Guillaume is de zevende generatie in zijn familie die het beroep van notaris beoefent. In 2016 ging hij met pensioen. Guillaume is vader van vijf kinderen.

Aflevering 1: stad versus platteland (10/3)
Notaris zijn in de stad is heel anders dan notaris zijn in een landelijke gemeente. Frank Depuyt, geboren in Brugge, was 35 jaar notaris in Sint-Jans-Molenbeek, waar bijna 100.000 mensen wonen. Katrien Champagne is de dochter van fruitboeren en werd notaris in het landelijke Linter, een gemeente met zo’n 7.000 inwoners. Dorp of stad, het geeft een ander cliënteel en een andere band met de notaris. Frank zag zijn cliënteel veranderen in de loop der jaren van autochtoon naar grotendeels allochtoon. Katrien heeft heel wat boeren onder haar cliënteel die ze ook regelmatig op de boerderij bezoekt. Daar ontdekt de kijker onder andere dat schenken het nieuwe erven is. 'Schenken is veel voordeliger dan erven", aldus Katrien, "daarom wordt het veel vaker gedaan.'

'De Notaris' is een programma van Het Huis voor Eén.

'De Notaris', vanaf 10 maart elke donderdag om 21.35 uur op Eén en via VRT NU.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Heel Holland Bakt' (Omroep MAX)

Het thema is 'oost west, thuis best'. De bakkers beginnen met een fruitmand van botercrème. Hopelijk schieten de kandidaten niet uit hun slof tijdens de technische opdracht. Er moeten namelijk karamelslofjes gemaakt worden. Geheel in het thema sluiten we af met een 'bak je droomhuis'-spektakelstuk.

'Heel Holland Bakt', om 20.25 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers