Nieuwe interviewreeks 'DOK' van Bart Raes op Play Sports Open

donderdag 18 november 2021

In een nieuw interviewprogramma brengt voetbalkenner Bart Raes de rol van clubartsen, kinesisten en een psychologe in beeld. De eerste aflevering van 'DOK' zoomt vooral in op de unieke vertrouwensband van het medisch clubpersoneel, maar ook op haar moeilijke positie bij mogelijke belangenconflicten tussen speler en clubbestuur.

‘We moeten onzichtbaar, maar altijd aanspreekbaar zijn’, zo drukt David Bombeke, medisch coördinator van Club Brugge het onder meer uit.


In een sobere setting richt Bart Raes al zijn aandacht op een select kransje aan clubartsen en kinesisten, stuk voor stuk Europees topniveau op vlak van sportgeneeskunde. Dokters Kristof Sas, Geert Declerq, Johan Bellemans en Chris Goossens leggen uit waarom ze sportdokter zijn geworden. Voor de ene berustte die keuze op toeval, voor de andere zat er een duidelijke passie en ambitie achter. 'Voor mij waren de sportpagina’s de enige bladzijden in de gazet die ik las, de rest was gewoon aanvulling', zo laat Goossens, de dok met de langste staat van dienst in het Belgisch voetbal en het wielrennen, zich onder meer ontvallen.

Het beroep werd niet bij elke generatie sportdokter op dezelfde manier ingevuld. 'Destijds stelde dat niets voor. Ik ben eigenlijk in nauwelijks 1 jaar opgeleid', aldus Chris Goossens. In die tijd was sportgeneeskunde nog sterk gelieerd aan het bevorderen van de prestaties, iets wat intussen gelukkig veranderd is.  Ook de omkadering is er sterk op vooruit gegaan. 'Ik herinner me dat ik destijds nog sokken gewassen heb in de badkuip, gewoon omdat er niemand anders was om dat te doen', zo getuigt Fabienne Van de Steene, al 27 jaar kine bij de Red Flames.

Met de professionalisering van de voetbalsport, stegen ook de verwachtingen ten aanzien van het medisch personeel. Dat moet vaak meerdere heren dienen: vertrouwenspersoon zijn voor spelers, maar tegelijk ook professioneel advies verlenen aan bestuur en trainer van de club. Die driehoek arts-sporter-trainer blijkt in de praktijk erg broos te zijn.Medisch personeel wordt vanuit haar persoonlijke band met de spelers al eens gevraagd om bepaalde info niet te delen met de clubleiding, bijvoorbeeld om de speelkansen te vrijwaren. En dat is niet goed volgens dokter Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC: 'Het achterhouden van dergelijke informatie zorgt er voor dat de blessurelast in het voetbal buitenproportioneel hoog ligt. Bij ons is totale openheid in de communicatie de enige optie…'

Bellemans vindt het systeem van de betaalde clubartsen dan ook nefast, want als arts moet je volgens hem altijd onafhankelijk kunnen oordelen, los van de clubbelangen.  KRC Genk-arts Stijn Indeherberge vindt dan weer dat clubartsen net onderbetaald worden.

'Advies bij transfers en professionele begeleiding door een goeie medische staf bespaart je zelfs 2 spelers in je kern', zegt Indeherberge.

Maar de job van dok blijkt er vooral ook eentje te zijn van passie en mooie menselijke vriendschappen. Dokters zijn vaak biechtvaders die ook het gezin achter de spelers leren kennen. In goede en kwade dagen. Zo vertelt Indeherberge openhartig over zijn vriendschap met het gezin van Thomas Buffel en het pijnlijke afscheid van diens echtgenote ten gevolge van kanker. Of komen we te weten dat Bruno Vanhecke nog steeds contact heeft met Cercle-doelman Miguel Van Damme ondanks het feit dat Bruno intussen voor een andere club actief is.

'DOK', vanaf vrijdag 19 november om 23.00 uur op Play Sports Open, gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers