Nieuw op VTM: Zesdelige fictiereeks 'Ontspoord'

dinsdag 26 november 2013

Hoe kan een mens totaal ontsporen en een misdadiger worden? Waarom en wanneer wordt iemand een dader, waarom slaan de stoppen door en wat is de aanleiding?

'Ontspoord' brengt en fictieve kijk in het hoofd van een ontspoord individu. Die thematiek staat centraal in de zesdelige fictiereeks van VTM.


Elke aflevering, die over een totaal verschillend verhaal gaat,  brengt een afgeronde case met telkens een andere cast en bekeken uit een andere invalshoek. Elk scenario vertrekt vanuit een ander uitgangspunt.

De verhalen zijn niet echt, maar hadden het kunnen zijn. De realiteit heeft inspiratie geleverd voor 'Ontspoord', de uitwerking van de plots is evenwel fictief. Het is een echt nieuw genre, ontstaan vanuit de zin om een variabele mix aan fictie te brengen.

De eenheid zit in het concept. Waarom ontspoort iemand? Concept en senior writer Ed Vanderweyden omschrijft het als fictie met een referentie naar realiteit. Met verwijzing naar echt gebeurde cases die in het collectief geheugen zitten, en waar het thema macht in al zijn vormen centraal staat.

Doorheen de zes afleveringen geven sterke acteurs als Inge Paulussen, Hilde Heijnen, Sven De Ridder, Barbara Sarafian, Tom Audenaert, Robby Cleiren, Gène Bervoets, Ruth Becquart, Tom Van Bauwel en vele anderen gestalte aan de personages.

Toch ontstaat er aan de vooravond van de première van de reeks wat commotie. Zo is er een aflevering die wel heel sterk aan de zaak Ronald Janssen doet denken.

Shana Appeltans werd, samen met haar vriend Kevin Paulus, vermoord door Ronald Janssen. Volgens Jos Vander Velpen, advocaat van de nabestaanden van Shana Appeltans, zal de serie alle akelige herinneringen terug naar boven halen. 'De grootvader van Shana heeft het trauma nog altijd niet verwerkt en volgt nog steeds therapie', aldus Vander Velpen in Het Nieuwsblad.

Productiehuis Menuet en VTM realiseren zich dat het programma ophef kan veroorzaken. De makers beloofden dan ook dat de misdaden zelf niet beeld zullen komen, maar eerder suggestief zullen zijn.

Extra bijdrage: Silke Van Poucke

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers