Nieuw op Ketnet: 'De Geonauten'

zaterdag 10 oktober 2015

Tijdens een topconferentie in New York eind september maakte de VN het bilan op van de millenniumdoelen. Dat doet ook Ketnet op zijn eigen manier in 'De Geonauten', een nieuw en avontuurlijk programma waarin acht Ketnetters op kamp dagelijks een opdracht krijgen die iets te maken heeft met een van de millenniumdoelen.

Wat de uitdaging is, zien ze in een reportage uit het buitenland met wrappers Leonard, Sien of Sander. Zo ontdekken ze spelenderwijs met welke problemen kinderen in andere landen te maken hebben en hoe daar iets aan gedaan kan worden.


Met Leonard, Sien en Sander op zoek naar de millenniumdoelen
Iedere aflevering heeft een millenniumdoel als thema. Dat zijn de actieplannen die in het jaar 2000 zijn gestart tégen honger en armoede en vóór onder meer een beter onderwijs, een goede gezondheidszorg, gelijkheid tussen jongens en meisjes, een proper milieu en een duurzame ontwikkeling. In reportages van Ketnet-wrappers Leonard, Sien en Sander zien de Ketnetters in welke mate de millenniumdoelen zijn gerealiseerd in respectievelijk Bangladesh, Guatemala en Mozambique.

Met Charlotte en 'De Geonauten' op kamp
En dan is het aan 'De Geonauten'. Samen met wrapper Charlotte ontdekken de acht wat wij in België kunnen doen voor onze planeet en voor de kinderen overal ter wereld. Dat wordt in een fantastische opdracht gegoten: vaak zeer gewaagd, soms aartsmoeilijk, maar altijd goed uitgekiend.

Maar 'De Geonauten' staan er niet alleen voor. Zo leren ze samen met Dempsey uit Helden energie opwekken met waterkracht in het kader van het thema klimaatopwarming. Met Wim Ballieu leren ze koken met ingrediënten uit de natuur (thema armoede en honger). Samen met Hanne Decoutere krijgen ze een opdracht rond onderwijs en met Tatyana Beloy ijveren ze voor gelijkheid tussen jongens en meisjes (gendergelijkheid). Verder komen onder meer ook Sabine Hagedoren, Kristel van K3, Marie Verhulst en Eline De Munck langs op de kampplaats om een opdracht te helpen realiseren.

Met Unicef sensibiliseren
'De Geonauten' is een samenwerking tussen Ketnet, het productiehuis Geronimo en Unicef België. Het programma wordt gemaakt met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

'In september 2015 is een nieuwe dynamiek van start gegaan', zegt Isabelle Marneffe, directeur Communicatie van Unicef België: 'die van de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling. Unicef wil dat kinderen en kinderrechten hierin een centrale plaats krijgen. Daartoe voeren we een pleidooi op alle niveaus. Het is vanzelfsprekend dat we de kinderen zélf hierbij een stem willen geven. Met 'De Geonauten' geeft Ketnet ons die mogelijkheid. Kinderen van bij ons worden meegenomen in de leefwereld van hun leeftijdsgenootjes in Bangladesh, Guatemala en Mozambique. Deze actieve wisselwerking werkt versterkend en draagt zo bij tot sensibilisering over het belang van kinderrechten hier en in de wereld.'

'De Geonauten', vanaf zondag 11 oktober om 8.50 uur en herhaling de volgende zaterdag om 19.00 uur.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Eind jaren 80 vocht Freddie Mercury in het geheim tegen aids, een ziekte die honderdduizenden mensen het leven kostte en homofobie rechtvaardigde. Opmerkelijk: in de jaren na zijn dood werd de publieke houding tegenover homoseksualiteit sneller dan ooit vrijer. Deze biografie bevat het eerste grote interview met Freddie's zus Kashmira Bulsara en gesprekken met de sterren van het Freddie Mercury Tribute Concert van 20 april 1992 in het Wembley Stadium in Londen. Dit is het verhaal van een tragedie die gezorgd heeft dat levensbelangrijke gesprekken die uit den boze waren, eindelijk toch gevoerd konden worden. M.m.v. Roger Daltrey, Lisa Stansfield, Paul Young, Harvey Goldsmith e.a.

'Freddie: The Final Act', om 21.15 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers