Nieuw op Canvas: 'Dank Dat U Bij Ons Was'

dinsdag 28 augustus 2018

'Dank Dat U Bij Ons Was' is een vierdelige reeks over 40 jaar tv-journalistiek naar aanleiding van 40 jaar Martine Tanghe als nieuwsanker.

Wat is er sinds 1978, toen Martine begon, veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt. En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen? Met getuigenissen van meer dan 30 journalisten van vroeger en nu, aangevuld met sprekende archiefbeelden.


'Dank dat u bij ons was.' Met dat vertrouwde zinnetje sluit Martine Tanghe bijna elke dag 'Het Journaal' af. Het is dan ook de ideale titel voor een reeks over 40 jaar tv-journalistiek bij ons. 40, want Martine is in 2018 evenveel jaar nieuwsanker.

4 decennia, 4 afleveringen, 4 grote vragen
Martine Tanghe heeft van op de eerste rij vier decennia het maken en ervaren van nieuws zien veranderen. Over die evoluties gaat 'Dank Dat U Bij Ons Was'. Het uitgangspunt daarbij zijn vier grote vragen, netjes verdeeld over vier afleveringen. Wat vonden we eind jaren zeventig nieuws en wat niet, en hoe zijn de keuzes in die veertig jaar veranderd? Op welke manier heeft de voorthollende technologie de verslaggeving veranderd? Wie maakt het nieuws en aan welke verwachtingen moesten en moeten die nieuwsmakers beantwoorden? En tot slot, in de laatste aflevering: hoe zijn de verkiezingsprogramma’s op tv in die 40 jaar geëvolueerd? En dat is dan weer heel actueel want Canvas zendt de reeks uit aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.

35 getuigen
Martine Tanghe is niet alleen 'de aanleiding' voor deze programma’s, maar ook de verteller. Het verhaal wordt gebracht aan de hand van gesprekken met 35 journalisten. Van toen en nu, jong en oud, van de openbare omroep en ook enkele van VTM. Van Walter Zinzen tot Phara de Aguirre, van Paul Jambers tot Rudi Vranckx, van Gui Polspoel tot Ivan De Vadder, van Dany Verstraeten tot Wim De Vilder. Van Monique Delvaux, de eerste vrouw op de tv-nieuwsdienst, tot Hanne Decoutere. Ook Bert De Graeve, CEO van de VRT tijdens een cruciale periode voor de openbare omroep, spreekt opvallend open over zijn jaren bij de VRT.

Het hele verhaal wordt geïllustreerd met een schat aan archiefmateriaal. Niet alleen van nostalgische nieuwsdecors en piepjonge journalisten, maar ook van belangrijke nieuwsfeiten uit de afgelopen 40 jaar, zoals de ramp met de Herald of Free Enterprise, de zaak Dutroux of de aanslagen van 9/11.

Ook vrtnws.be en canvas.be zoomen in op 'Dank Dat U Bij Ons Was' en 40 jaar tv-journalistiek. Zo brengt vrtnws.be wekelijks portretten van een aantal journalistieke coryfeeën uit de reeks. De nieuwssite van VRT duikt ook in het VRT-archief en brengt uitgebreide of integrale versies van iconische reportages die in het tv-programma aan bod komen. Ook via de sociale media worden opmerkelijke beelden en fragmenten gedeeld.

Aflevering 1: Wat is nieuws?
Nieuws is nieuws. Dat lijkt evident, maar zo eenvoudig is het niet. Wat nieuws is, valt niet zomaar in één universele definitie te vatten. Wat de nieuwsmakers van 40 jaar geleden belangrijk vonden, is dat nu veel minder en omgekeerd. Of zoals Dirk Sterckx, toen eindredacteur en presentator van het BRT-journaal, het zegt: 'Faits-divers of processen, dat deden we niet. Wel de Wetstraat: de regering heeft dit beslist, de oppositie zegt dat. Punt.'

In deze eerste aflevering zien we hoe de keuzes en gevoeligheden zijn veranderd. En welke rol de concurrentie met VTM vanaf begin 1989 daarbij heeft gespeeld. Dat ging toen hard tegen hard. VTM-anker Dany Verstraeten: 'Het gebrek aan erkenning door BRT-collega’s stak, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de betere kijkcijfers.'

We vernemen ook hoe en waarom het aanbod aan nieuws in al die tijd enorm is uitgebreid. Van de populaire reportages in 'Panorama' - denk aan de ophefmakende Millet-reportage van Paul Jambers - en de harde interviews in 'Terzake' tot nieuws op kindermaat in 'Karrewiet'.

Het is het verhaal van 40 jaar tv-journalistiek bij ons, in de woorden de journalisten die het meemaakten.

De getuigen
Liefst 35 kroongetuigen van vroeger en nu komen aan het woord in 'Dank Dat U Bij Ons Was'.  Op één na – Bert De Graeve - zijn het allemaal (voormalige) journalisten. Ze vertellen over de televisiejournalistiek en de evolutie van het tv-nieuws in de voorbije vier decennia.

Het gaat – in alfabetische volgorde – om: Riadh Bahri, Jan Becaus, Ivo Belet, Stefan Blommaert, Siegfried Bracke, Katleen Cools, Phara de Aguirre, Bert De Graeve, Reddy De Mey, Nadine De Sloovere, Ivan De Vadder, Wim De Vilder, Linda De Win, Hanne Decoutere, Monique Delvaux, Johan Depoortere, Leo Hellemans, Paul Jambers, Tony Naets, Tim Pauwels, Gui Polspoel, Björn Soenens, Dirk Sterckx, Leo Stoops, Martine Tanghe, Dirk Tieleman, Caroline Van den Berghe, Geert Van Istendael, William Van Laeken, Birgit Van Mol, Frieda Van Wijck, Dany Verstraeten, Inge Vrancken, Rudi Vranckx, Walter Zinzen.

'Dank Dat U Bij Ons Was', vanaf maandag 3 september om 21.15 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers