Nieuw bij VTM : het klusprogramma 'EHBL'

vrijdag 29 september 2006

Drie gaten in de muur geboord voor één schilderijtje, badkamertegeltjes die in de garage stof vergaren, draden en leidingen die al jaren bloot liggen... Klinkt het u bekend in de oren?

S


laat de schrik u om het hart wanneer uw partner begint te klussen, omdat hij door onhandigheid of overmoed enkel chaos en rommel creëert? Of ergert u zich blauw omdat hij z'n eigen klusjes uitstelt terwijl hij wél altijd bereid is om vrienden uit de nood te helpen? En is hij te trots om zelf hulp in huis te halen voor de karweitjes die hij niet aankan?

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij! Vanaf 30 september 2006 stuurt VTM Elke Vanelderen en superklusser Bas uit. In 'EHBL' – Eerste Hulp Bij Linkerhanden - doorkruisen zij het land om korte metten te maken met onafgewerkte klussen en andere mislukte doe-het-zelverij.

Elke rekent af met het tijdsgebrek, de onkunde en de overmoed van klussend Vlaanderen. Wie ten einde raad de hulp van 'EHBL' heeft ingeroepen, hoeft zelf geen toezicht te houden op de werkzaamheden, maar kan genieten van een zorgeloos verwenweekend terwijl de partner het hele huis in orde brengt.

'EHBL' is een productie van Evrard Van der Perre en Marc Geenen van productiehuis Paradigma, makers van 'Huis & Thuis' en 'Groene Vingers'.

Concept en programmaverloop
'EHBL' is een reality-reeks van 13 afleveringen waarin een overmoedige, onhandige of slecht georganiseerde klusser aan het werk wordt gezet. Hij krijgt daarvoor de hulp van vrienden, deskundige begeleiding en een degelijk budget.

De partner van de klusser heeft geen oren meer naar de uitvluchten en excuses van de klusser en is het grondig beu om tussen de mislukte, onbegonnen of onafgewerkte karweien te leven. Zij (of hij) heeft zich in het geheim aangemeld bij 'EHBL'. Vijf vrienden en familieleden zijn alvast bereid om een weekendje te helpen.

Presentatrice Elke Vanelderen komt langs met superklusser Bas om de schade op te meten. Ze aanhoren de ergernis van de partner en spreken met z'n drieën een actieplan af. Daarin wordt opgelijst wat klaar moet zijn vóór het verstrijken van de deadline. Als dat lukt, wacht er een extra beloning. Toch is dat extraatje voor de partner geen reden om snel tevreden te zijn. De komst van 'EHBL' is immers een unieke kans om in één weekend verlost te raken van alle ellende. Dat is het belangrijkste. Het actieplan zal dus steeds goed gevuld zijn en het wordt telkens kantje-boord om de deadline te halen.

Zodra het actieplan vast ligt, doen Elke, superklusser Bas en de partner met een budget van 2.500 € de nodige inkopen. De klusser zélf weet intussen nog altijd van niks.

Op vrijdagavond wordt de "mislukte klusser" verrast en door Elke voor voldongen feiten geplaatst. Hij krijgt tot zondagavond de tijd om alles waaraan zijn partner zich ergert op te lossen. Die partner zelf is op dat moment al vertrokken voor een verwenweekend. De teerling is geworpen, vluchten kan niet meer.

Op zaterdagochtend ziet de klusser wie de vijf helpers zijn die hem komen redden uit de nood. Hun aankomst is meteen het startschot voor de werkzaamheden. Het team van vijf wordt aangepord door presentatrice Elke Vanelderen en vakkundig begeleid door een man-die-alles-kan: superklusser Bas.

Als alle klusjes van het actieplan goed en tijdig afgewerkt zijn, krijgen de klusser en z'n partner een envelop met bons ter waarde van 1.250€. Daarmee kunnen ze extra inkopen doen om hun huis verder af te werken of in te richten.

Zondagavond 18.00u is het moment van de waarheid. De partner komt thuis van een weekendje zalig nietsdoen, in de hoop dat alle verwaarloosde of fout gelopen klusjes nu eindelijk klaar zijn. Elke kijkt kritisch mee, want zij bepaalt of het toemaatje van 1.250€ al dan niet verdiend is.

Presentatrice Elke Vanelderen
Elke presenteert, verduidelijkt, legt uit en gidst de kijker, maar niet vanaf de zijlijn. Ze volgt de werkzaamheden op de voet en houdt de resterende tijd in de gaten.

Als het pas geeft, steekt Elke een handje toe of laat ze weten wat ze vindt van de geleverde prestaties want Elke sympathiseert met de partner die zich heeft aangemeld bij 'EHBL' en die op weekend vertrokken is. Elke let er dus op dat de wensen van de afwezige maximaal worden vervuld. Het is ook Elke die aan het eind van de rit uitmaakt of de extra bonus van 1.250 € al dan niet verdiend is. Als de klusser of de helpers de boel belazeren of zich tevreden stellen met slecht werk, hoeven ze niet te rekenen op meelij. In 'EHBL' wordt geen stof onder de mat geveegd, of toch niet ongestraft!

Superklusser Bas
Superklusser is Bas Temmermans, 35 jaar, getrouwd en vader van drie zoons. Hij heeft een bedrijf dat decors bouwt, ondermeer voor televisie. Decorbouwers moeten op klustechnisch gebied van alle markten thuis zijn, blinken uit in "instant problem solving", hebben veel gezond verstand én zin voor detail en zijn het professioneel gewend om tegen deadlines te vechten. Op die manier is Bas een "man-die-alles-kan". Doordat hij ook bedrijfsleider is en zijn eigen werknemers coacht, kan hij het nog eens goed uitleggen ook. Dat alles samen maakt hem de perfecte superklusser voor 'EHBL'.

De superklusser is de ploegbaas: de man met gouden handen die op een innemende manier de lakens kan uitdelen en die kan voordoen hoe het moet. Elektriciteit, loodgieterij, hout, decoratie... van alles heeft hij kaas gegeten.
Hij gaat daadkrachtig en planmatig te werk – in tegenstelling tot de gastheer. Bas doet niet alleen klusjes vóór – wat te moeilijk is voor de helpers werkt hij desnoods zelfstandig af.

Inhoud en tips
Hoewel in 'EHBL' heel wat wordt afgeklust, is het geen instructief programma voor doe-het-zelvers. Wie van naaldje tot draadje wil weten hoe je een wand in gipskarton maakt, zal best wat opsteken van 'EHBL' maar het programma is geen stapsgewijze handleiding. Wel krijgt de kijker een goed beeld van wat er op één weekend mogelijk is, op voorwaarde dat je even op je tanden bijt en niet te beroerd bent om de hulp in te roepen van je vrienden en van minstens één uitgesproken handige klusser.

Bovendien worden in elke aflevering van 'EHBL' originele tips & tricks meegegeven. Voorbeeldje: lelijke tegels hoef je niet noodzakelijk los te hakken; je kan ze ook opruwen met een speciaal product en ze schilderen in een leuk kleurtje. Of dit: stop een plastic zak in je verfbakje; dat kun je dichtknopen zodat tussendoor de borstel niet uitdroogt, je bakje blijft schoon en het restje kan je meegeven als afval in plaats van het weg te spoelen in de riolering. Dat is het soort fijne wetenswaardigheden waarvan zelf ervaren doe-het-zelvers vaak niet op de hoogte zijn.

'EHBL' gaat over klussen tegen een deadline, met als inzet de verrassing en de tevredenheid van een partner die zich al een hele poos ergert aan de situatie thuis. De klusser-knoeier overwint zijn onkunde, overmoed of laksheid en wordt beloond met de ontroering en het geluk van zijn op de proef gestelde partner. Daarnaast gaat 'EHBL' ook over vriendschap en teamgeest. Voor het weekend dat ze opofferen, krijgen de helpers immers geen enkele ander beloning dan dankbaarheid en het besef dat ze op tv komen met iets heel positiefs.

'EHBL', zaterdag 30 september om 17.50 uur en zondag 1 oktober om 14.15 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers