Nederlandse toppodcasts nu ook op VRT MAX

vrijdag 22 december 2023
Foto: © VRT 2022

Vanaf nu zijn 8 populaire Nederlandse podcastparels van NPO ook op VRT MAX te beluisteren. Het gaat over toptitels als 'Bob', 'De brand in het landhuis' en 'Phasmaphobia'. Op NPO Luister zijn ook 8 VRT-podcasts te beluisteren.

Met de uitwisseling willen beide omroepen samen hun sterk Nederlandstalig audio-aanbod in de kijker te zetten voor luisteraars over de landsgrenzen heen.


Prestigieuze reeksen
Concreet kan je sinds vandaag op VRT MAX luisteren naar 3 prestigieuze VPRO-podcasts ('Bob', 'De Blankenberge Tapes' en 'Phasmophobia') en 5 gerenommeerde podcasts van NTR ('De brand in het landhuis', 'De laatste dans', 'De omega', 'Buiten de muren' en 'De zwembadclub). Ideaal om even te ontsnappen in de kerstvakantie met meeslepende verhalen, misdaadreeksen of topfictie uit Nederland. Veel van deze Nederlandse podcastreeksen hebben bovendien ook een link met Vlaanderen en/of met Vlaamse makers. Zeker voor Vlaamse luisteraars een extra haakje om deze podcasts te ontdekken.

'Bob'
'Bob' is het verhaal van de 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen maar kan praten over haar jeugdliefde en het kind dat ze gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele & Siona – de makers van 'Bob' – gaan op zoek naar de waarheid, die hen langs taboes in de jaren 40, kloosterbaby's en gedwongen adopties leidt.

'De Blankenberge tapes'
Stientje en Milton vermoeden dat Robert Josse een alias is van Maarten Bevelaer, en dat hij zich voor de derde keer een andere identiteit heeft aangemeten. Joseph de Clerc denkt hem gezien te hebben op een terras in Blankenberge, en de rechercheurs reizen af naar België. Met Johan Heldenbergh.

'Phasmaphobia'
Als Raoul Flores en zijn vriendin gaan trouwen verrast zijn schoonvader hen met een enorm cadeau: een landhuis op het Vlaamse platteland. Hoewel het huis behoorlijk in verval is geraakt besluiten de geliefden er toch hun trouwerij te houden. In de dagen voor de bruiloft komen vrienden en familie langs om te helpen. Maar wanneer ze 's nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden, blijkt dat het huis meer voor ze verbergt dan ze lief is.

'De brand in het landhuis'
Op 7 december 2003 komt Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen. Na zijn dood is er geen spoor meer van te vinden. Waar is zijn geld? Wat gebeurde er met zijn schilderijencollectie? Als eind 2018 nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?

'De laatste dans'
Op een avond in 2013 onthult Uwe aan de andere stamgasten in het café dat hij niet lang meer te leven heeft: hij heeft longkanker. Hij kondigt aan zijn laatste weken te willen doorbrengen op een eiland in de zon. Huilend zamelen de geschokte aanwezigen geld in voor Uwe's reis en samen dansen ze nog een laatste keer op zijn lievelingsliedje. Daarna vertrekt Uwe voorgoed, een enkeltje richting het einde. Maar ging Uwe wel dood? Of leeft hij nog?

'De omega'
'Mijn laatste publicatie als vrije journalist.' In het Nederland van 2034 vindt een zelfmoordgolf plaats onder jonge homo's. 'Kristalnichten' worden ze in de media genoemd, omdat ze sterven aan een overdosis van de designerdrug crystal death. Alle zelfmoorden vinden plaats in de publieke ruimte. Een laatste noodkreet, zo lijkt het. Wanneer journalist Amira in een supermarkt getuige wordt van de zelfmoord van de 21e Kristalnicht, besluit ze een podcast aan deze jongens te wijden.

'Buiten de muren'
Een meeslepende 6-delige serie waarin twee ex-gedetineerden gevolgd worden op weg naar een leven buiten de muren van de gevangenis. Bram is een verstokte draaideurcrimineel. Harry doodde tot twee keer toe iemand. Nu zijn ze vastbesloten het allemaal anders te gaan doen. Waarom is het zo moeilijk om uit handen van justitie te blijven?

'De zwembadclub'
Annegriet Wietsma gaat op bezoek bij George, oud-leraar geschiedenis. George neemt haar mee terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als tiener en gymnasiast is hij volwassenen seksueel ter wille om geld te verdienen als extraatje in het financieel armlastige gezin waarin hij opgroeit. Een van de personen die Georges herinneringen beheersen is een fotograaf die hem ertoe verleidt te poseren voor pornografische foto's.

Samenwerking
De uitwisseling van podcasts kadert in een langdurige samenwerking tussen VRT en de Nederlandse publieke omroep NPO die eind 2022 van start ging. Zo beogen beide omroepen sterk Nederlandstalig aanbod binnen ons gedeeld taalgebied optimaal tot bij het publiek te brengen om relevant te blijven met lokaal en vertrouwd aanbod in een wereld die steeds sterker gedomineerd wordt door internationaal aanbod en internationale platformen.

VRT-podcasts op NPO
Van deze VRT-podcasts kan je via NPO Luister genieten: 'Wie was mama?' (Radio 1), 'Ouder' (Radio 1), 'Señor Sarens' (VRT 1), 'Revolusi' (Klara), 'De kunst van het verdwijnen' (VRT MAX), 'Napoleon' (Klara), 'De bourgondiërs' (Klara) en 'De zonnekoning' (Klara).

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers