Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep

dinsdag 12 maart 2024
Foto: © Media Tornado/Cartoonito 2023

Media Invest Vlaanderen (MIV), de joint venture van VRT en PMV, investeert mee in Fabrique Fantastique Groep. Het Lierse productiehuis en animatiestudio, onder andere gekend van programma's als 'Interstellar Ella' en 'Ridder Muis', rondt een investeringsronde af van 1.5 miljoen euro.

Die financiering, mogelijk gemaakt door Media Invest Vlaanderen, ING en Winwinleningen gefaciliteerd door Winwinner, helpt Fabrique Fantastique om zijn ambitieuze groeiplannen te verwezenlijken met nieuwe sterke Vlaamse programma’s die ook internationaal potentieel hebben.


Tom Van Gestel, oprichter Fabrique Fantastique: 'Deze investeringsronde is de kroon op ons tienjarig bestaan. Dit nieuwe kapitaal zal ons helpen onze bestaande, welbekende Vlaamse creatieve rechten (IP) verder uit te bouwen. We zullen onze portfolio uitbreiden op en naast het scherm, in Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik kijk ernaar uit om nog meer wonderlijke verhalen, ontsproten uit onze rijke Vlaamse klei, aan de wereld te presenteren.'

Investering in Vlaamse creatieve sector
Fabrique Fantastique staat bekend om de ontwikkeling en productie van Vlaams verankerde merken die wereldwijd scoren. Gedreven door verwondering en fantasie is elke uitwerking doordrenkt van een sterk verhaal, authentieke karakters en publieke meerwaarde. Met een team van meer dan veertig toegewijde professionals, van 3D-artiest tot scenarist, heeft de groep intussen een stevige positie verworven in de Vlaamse en internationale animatiesector.

De investering in Fabrique Fantastique zorgt ervoor dat de groep die positie in het internationale animatielandschap verder kan versterken en zijn eigen portfolio kan uitbreiden. Daarnaast zal Fabrique Fantastique nieuwe unieke concepten en belevingen kunnen uitwerken zoals De grote Ridder Muis doe-expo’s.  Met het oog op die alomvattende commerciële strategie versterkt Tim Verschuren sinds vorig jaar het managementteam van de Fabrique Fantastique Groep als Chief Commercial Officer (CCO).  

Stijn Lehaen, algemeen directeur Technologie & Infrastructuur VRT: 'De investering van VRT en Media Invest Vlaanderen in Fabrique Fantastique is een strategische keuze. We geloven dat hun unieke IP-portfolio en 360 graden-benadering van contentcreatie enorme mogelijkheden heeft. Door samen te werken kunnen we die kracht ten volle benutten en de Belgische creatieve sector naar een hoger niveau tillen.'

Marie Delbeke, hoofd Equity Investments bij PMV: 'Fabrique Fantastique kan ongelooflijk kwalitatieve en sterke producties en IP voorleggen met een internationaal potentieel. Ook de nieuwe geplande ontwikkelingen sterken ons in de overtuiging dat het bedrijf een beloftevolle toekomst tegemoet gaat. Een speler die een dergelijke internationale ambitie combineert met een sterk vakmanschap, en onder impuls van een uiterst creatieve CEO als Tom Van Gestel, verdient dan ook ons financieel vertrouwen om wereldwijd een Vlaamse creatieve stempel te drukken.'

Van Interstellar Ella tot Miss Moxy: creativiteit over de grenzen heen
Fabrique Fantastique, opgericht in 2014, heeft intussen al tal van producties op zijn teller staan. Een van de paradepaardjes in dat indrukwekkende portfolio is de internationaal geprezen animatieserie 'Interstellar Ella', geproduceerd in samenwerking met Ketnet en gedistribueerd door Aardman Animations, ook bekend van 'Wallace & Gromit' en 'Shaun the Sheep'. 'Interstellar Ella' veroverde internationaal de harten van kinderen en werd verkocht in meer dan 150 landen wereldwijd, onder andere aan Warner Discovery, een van de grootste entertainmentbedrijven wereldwijd. Intussen maakt Fabrique Fantastique zich klaar om de tweede reeks van 'Interstellar Ella' te produceren.

Een andere publiekslieveling is 'Ridder Muis', een reeks over een licht ontvlambare meisjesridder en haar beste vriendin Draak. Met een eerste reeks, twee podcastreeksen, een kerstspecial, twee games, een tweede aankomende reeks en een groeiende internationale fanbasis blijft 'Ridder Muis' succes boeken in Vlaanderen en het buitenland, waaronder Duitsland, Finland, Noorwegen, Israël en Australië. In Ierland won de reeks de 'Kids Choice Award' voor beste kinderprogramma.

Naast de reeds gevestigde IP's werkt Fabrique Fantastique aan nieuwe creaties, waaronder 'Tuinman Tim', in samenwerking met Ketnet, en de volwassen animatiefilm 'JUUL', die inspeelt op de groeiende interesse wereldwijd naar animatie voor volwassenen. Ook externe projecten staan op de radar van Fabrique Fantastique, waaronder animatiewerk voor Eyeworks' 'Urbanus: De vuilnisheld' en De Hofleveranciers' 'Boerke'. Met de recente animatiefilm 'Miss Moxy', in opdracht van Eyeworks en Phanta Film, is Fabrique Fantastique momenteel toe aan zijn meest omvangrijke project.

Media Invest Vlaanderen
Media Invest Vlaanderen is een joint venture met twee aandeelhouders: publieke omroep VRT en PMV, de onafhankelijke investeringsmaatschappij van het Vlaams Gewest. Samen hebben ze de ambitie om het Vlaamse media-ecosysteem duurzaam te ondersteunen en uit te bouwen met een brede investeringsportefeuille in de sector.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers