Lotte Vanwezemael haalt seksueel grensoverschrijdend gedrag uit de schaduw in 'We Zien U'

woensdag 16 augustus 2023
Foto: VRT MAX - © VRT 2023

In een vintage busje en met een cameraploeg in haar kielzog trok seksuologe Lotte Vanwezemael de afgelopen weken door Vlaanderen. Het resultaat van die roadtrip? 'We Zien U', een driedelige reeks op VRT MAX met aangrijpende verhalen die een grote symbolische spot op seksueel grensoverschrijdend gedrag zet.

3 steden, 3 afleveringen
In 'We Zien U' toert seksuologe, MNM-dj en host van dienst Lotte Vanwezemael door 3 Vlaamse steden. Met haar busje houdt ze halt in Gent, Mechelen en Hasselt om er aangrijpende getuigenissen te verzamelen. Dat doet ze trouwens niet alleen. Ze krijgt telkens hulp van een bekende co-hosts zoals Maximiliaan Verheyen (TikTok), Sarah Vandeursen ('De Ideale Wereld') en Amir Motaffaf ('4eVeR') die lokale jongeren bijeenbrengen. Onderweg ontmoet Lotte ook slachtoffers en plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag die zo moedig zijn om hun verhaal met haar en de kijker te delen.


Aflevering 1: Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven (Gent)
Gent, de stad met een van de bekendste uitgaanstraten en clubs van België. Lotte Vanwezemael houdt in de eerste aflevering hier halt en ontmoet er contentmaker Maximiliaan Verheyen. Ze staan stil bij de ongelofelijke cijfers: 4 op de 5 Belgen voelt zich onveilig tijdens het uitgaan. 65% daarvan heeft zelf ooit al eens te maken gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan. Maximiliaan gaat in gesprek met jongeren die hun grenzen durven aangeven en respecteren tijdens het uitgaan. Lotte ontmoet Nona, die iets traumatisch meemaakte tijdens het feesten. Worden er grenzen overschreden? Dan kunnen een safe space en het ingrijpen van omstaanders een wereld van verschil maken. Dat ziet Lotte ook met eigen ogen op Paradise City Festival.

Aflevering 2: Seksueel grensoverschrijdend gedrag door bekenden (Hasselt)
In de tweede aflevering parkeren Lotte en televisiemaakster Sarah Vandeursen als co-host het We zien u-busje in Hasselt. In 3 op 4 van de gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is de pleger iemand die het slachtoffer kent (een vriend, een familielid, kennis, (ex-)lief,…). Sara maakte het mee in haar sportclub en doet haar verhaal bij Lotte. Zij koos uiteindelijk wel om in gesprek te gaan met de pleger via een bemiddelaar. Iets waar Cleo van Moderator vzw alles over kan vertellen. Zij modereert gesprekken tussen slachtoffers en plegers die na strafbare feiten met elkaar het gesprek willen aangaan. Ze legt uit hoe een-op-eengesprekken en ook dialooggroepen voor zowel slachtoffers als plegers een grote rol van betekenis kunnen spelen. Dat blijkt in de laatste aflevering ook uit de anonieme getuigenis van een pleger van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via zijn verhaal krijgt de kijker heel uitzonderlijk het verhaal vanuit het perspectief van een pleger te horen.

Aflevering 3: Seksueel grensoverschrijdend gedrag online (Mechelen)
In de laatste aflevering nodigt Lotte acteur en influencer Amir Motaffaf uit als co-host. Samen gaan ze in gesprek over het online seksleven met jongeren in Mechelen. Van ongewenste dick- of titpics tot grooming. Dat jongeren vandaag de dag ook online experimenteren, maakt deel uit van een normale seksuele ontwikkeling. Maar er zijn ook een heleboel risico's aan verboden. Jasmien maakte het al op jonge leeftijd mee. Ze vertelt aan Lotte welke impact de gebeurtenis op haar leven had en welke gevolgen ze nog steeds draagt. Hoe kan je dan wel aan sexting doen op een veilige manier? Waar moet je zeker op letten als je een naaktfoto naar iemand wil sturen? In Technopolis test Lotte een online game uit die speciaal ontwikkeld werd om de gevaren van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het internet te belichten. Er volgt een pakkende getuigenis van Sandra: haar zoon Glenn stapte uit het leven nadat zijn naaktfoto ongewild verspreid werd. Het toont aan dat iedereen slachtoffer kan worden en dat sensibilisering en preventie van jongeren heel erg nodig is en blijft, ook al groeien ze op in een digitale wereld.

Sensibiliseringscampagne
'We zien u', dat zijn de woorden die een helder signaal geven aan slachtoffers én plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De gelijknamige sensibiliseringscampagne, een initiatief van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir, omvat verschillende initiatieven om jongeren aan te zetten tot collectief verzet tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tot en met april 2024 zet de campagne 'We Zien U' een grote symbolische spot op de problematiek door awareness te creëren (sensibilisering), jongeren te doen inzien welk gedrag wel en niet kan (preventie) en slachtoffers door te verwijzen naar concrete hulpverlening. Seksuologe Lotte Vanwezemael is ambassadrice, maar daarnaast werken er ook tal van bekende Vlamingen die gekend zijn bij de doelgroep mee aan de campagne. Onder anderen Flo Windey, Maximiliaan Verheyen, Younes Idrissi, Lotte Sierens en Femke Verschueren zetten hun schouders onder het project.

'De overkoepelende campagne wil jongeren op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken maximaal bereiken en sensibiliseren. Want seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot probleem wat we als maatschappij niet mogen tolereren', vertelt minister van Justitie en handhaving Zuhal Demir. 'Deze reeks wil jongeren doen nadenken over de grenzen van zichzelf én die van een ander. Met behulp van sterke getuigenissen maken we samen een collectief statement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.'

'We Zien U' is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met media- en marketinghuis Hotel Hungaria en in nauw contact met 1712 en nupraatikerover.be.

'We Zien U', vanaf nu integraal te bekijken op VRT MAX.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers