'Lost Luggage' wint European Script Award 2022

dinsdag 15 november 2022
Foto: Eén/VRT - © De Mensen 2022

'Lost Luggage', de dramaserie van productiehuis De Mensen over de nasleep van de aanslagen op Zaventem, heeft de European Script Award gewonnen op het prestigieuze Geneva International Film Festival. Een mooie bekroning voor Tiny Bertels die het verhaal bedacht en schreef.

'Lost Luggage' werd eerder al genomineerd voor de Prix Europa voor beste fictie en was in het voorjaar te zien op Eén.


Tiny Bertels was zelf in Genève aanwezig om de reeks voor te stellen aan jury, pers en publiek. 'Lost Luggage' gaat over Samira Laroussa (vertolkt door de debuterende Lara Chedraoui), een politieagente die na de aanslagen van 22 maart 2016, achtergelaten bagage en bezittingen terugbrengt naar slachtoffers en nabestaanden.

'Een bitterzoet verhaal over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden', zo omschrijft de bedenkster het zelf. 'Dit is een erg mooie waardering voor de schrijvers, maar ook voor zij die de inspiratie vormden voor dit verhaal en meer stem en zichtbaarheid nodig hebben.'

Pieter Van Huyck, hoofd Fictie De Mensen: 'Het mooie aan deze award is dat de competitie open is voor kwaliteitsreeksen uit heel Europa, die uit de pen komen van debuterende scenaristen. Toen Tiny met haar idee bij ons kwam waren wij ontroerd en wisten we direct dat we deze reeks wilden maken. We zijn heel blij voor haar en haar team dat zij nu deze persoonlijke, internationale waardering krijgt voor iets waar ze verschillende jaren met hart en ziel aan heeft gewerkt.'

Het idee ontstond nadat Bertels een artikel las over Karima Douch, de vrouw op wie het hoofdpersonage geïnspireerd is. Tot vandaag liggen er nog voorwerpen op de luchthaven, zorgvuldig beheerd door toegewijde politiemensen, te wachten tot nabestaanden zich klaar voelen om ze op te halen of tot de juiste mensen geïdentificeerd worden.

Tiny werkte voor de ontwikkeling van 'Lost Luggage' samen met regisseur Nathalie Basteyns en een team van coscenaristen, Michel Sabbe, Charles De Weerdt, Mathias Claeys en Edith Huybreghts. Naast Nathalie Basteyns, namen Kaat Beels en Ibbe Daniëls de regie voor hun rekening.

Wim Janssens, genrehoofd Fictie Eén: 'VRT wil Tiny feliciteren met deze prijs. Vanaf het eerste moment dat dit project gepitched werd, waren we meteen geïntrigeerd door het unieke verhaal (gebasseerd op waargebeurde feiten). 'Lost Luggage' vertelt een moeilijk verhaal over een collectief trauma waar we allen op een manier mee geconfronteerd werden. Dit verhaal gaat over de slachtoffers, degene die we al te vaak nog vergeten. Het is een universeel verhaal dat mensen verbindt in plaats van te verdelen, wat heel uniek is dezer dagen.

'Lost Luggage' was dit voorjaar te zien op Eén en zal ook beschikbaar zijn op Arte (Frankrijk, Duitsland) en Disney+. Wie 'Lost Luggage' wil terugkijken of herbekijken, kan terecht op VRT MAX.

'Lost Luggage' is een fictiereeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in coproductie met ARTE France, in samenwerking met Telenet, en met de steun van het VAF/ Mediafonds, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het programma Creatief Europa – MEDIA van de Europese Unie en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid. Internationale salesagent Newen Connect neemt de distributie op zich.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers