Linde Merckpoel lost hartverwarmende video over een van de grootste taboes: 'We praten niet over abortus'

dinsdag 5 september 2023

Wat als we wél over abortus zouden praten? In de eerste aflevering van de nieuwe VRT MAX-reeks 'Los Het Op' snijdt Linde Merckpoel meteen een onderwerp aan dat nog al te vaak verdwijnt in de stilte.

Abortus
Twee jaar geleden koos Lotje (23 jaar) voor abortus. Ondanks een sterk sociaal vangnet en de juiste zorgen, voelde ze zich heel erg alleen. Ze miste de verhalen van lotgenoten, van meisjes en vrouwen die écht begrepen wat zij doormaakte. Nochtans zijn die er massaal. Eén op de vijf vrouwen van boven de vijftig heeft ooit een abortus gedaan. En toch hoor je die verhalen amper.


Lotje wil graag het taboe doorbreken en haar eigen verhaal delen zodat anderen die na haar komen, het gevoel krijgen niet alleen te staan. Daarom deelde ze haar verhaal met Linde. Samen maken ze een podcast Als verrassing opende Linde onder meer eenmalig een 'abortuscafé' waar Lotje mensen kon ontmoeten die met abortus in aanraking zijn gekomen.

Lotje: 'Er kwam iets onverwachts in mijn leven. Na mijn abortus schaamde ik mij super hard, ik weet niet waarom. Ik was in mezelf gekeerd, en voelde mij heel eenzaam. Dat was heel heftig. Wat zeker niet hielp, was dat ik geen ander verhaal vond waarin ik mij kon herkennen. Maar ik heb het uiteindelijk met veel verdriet, tijd en liefde leren omarmen. Dat verhaal wilde ik graag delen en daarom wilde ik met Linde deze video maken. Ik kan me geen mooiere manier bedenken om het zo de wereld in te sturen. En da's de schoonheid van geheimen delen. Het moet niet meer verborgen blijven.'

Linde lost het op
In 'Los Het Op' laat Linde Merckpoel dit najaar grote en kleine problemen verdwijnen. Daarvoor gebruikt ze haar creativiteit, DIY skills en een sterke community van kijkers, luisteraars en volgers op haar sociale media.

Ook op radio
Elke dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering van 'Los Het Op' op VRT MAX. Daarin gaat Linde met haar vlogcamera telkens op pad om een probleem aan te pakken. Elke vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur gaat ze samen met de Studio Brussel-luisteraars binnen de twee uur de uitdaging aan om zo veel mogelijk problemen op te lossen.  

Zelf een probleem?
Zit je zelf nog met een probleem dat je niet alleen opgelost krijgt? Vertel Linde je verhaal en wie weet snelt ze jou ter hulp.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Code van Coppens' (SBS6)

Jamie en Steven Kazán mogen net als Donnie en Ammar op audiëntie bij de koning. Zijne majesteit ligt op sterven en ze moeten zijn nog kloppende hart zo snel mogelijk naar de hut van een medicijnman brengen. Onderweg besturen ze zelf een vliegtuig, maar ze komen tijdens een turbulente vlucht al snel in de problemen. Komen ze ongedeerd uit de jungle? Blijft het hart van de koning kloppen én worden ze de grote redders van het koninkrijk?
'Code van Coppens', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers