Lieve Blancquaert volgt wereldwijd geboortes in 'Birth Day'

woensdag 9 oktober 2013

'Birth Day' is het nieuwe project van fotografe en journaliste Lieve Blancquaert, waarin zij het nieuw leven portretteert en op zoek gaat naar wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden.

Twee jaar lang schuimde Lieve de continenten af op zoek naar de rites en gebruiken die gepaard gaan met het unieke moment waarop een kind ter wereld gebracht wordt. De fotografe hanteert een strikte esthetiek maar is ook voor honderd procent sociaal geëngageerd.


'Birth Day' bestaat uit drie delen: een uniek boek, de basis van het project, een fototentoonstelling en een televisiereeks.

Het boek, dat uit veertien sterke verhalen bestaat, die gelinkt zijn aan de plaatsen die Lieve bezocht heeft, is ook een adembenemend fotoboek. Het boek vertelt de belevenissen van Lieve maar ook haar persoonlijke gevoelens. De teksten worden vergezeld van vierhonderd sprekende foto’s, geselecteerd uit de meer dan vijftigduizend beelden die de fotografe maakte.

De fototentoonstelling toont een unieke selectie van deze beelden en loopt tot 5 januari 2014 in  het Cultuurcentrum van ING, Koningsplein 6 te Brussel.

In de nieuwe negendelige televisiereeks 'Birth Day' bezoekt Lieve, fotografe, journaliste maar ook moeder,  negen landen. Zo reist ze naar Shangai, waar koppels door de eenkindpolitiek hun enige kind op handen dragen, en vliegt naar het koude en afgelegen Groenland, waar Inuit-kinderen geïsoleerd opgroeien van de rest van de wereld. Ze trekt naar de exclusieve materniteit van Koeweit, die meer op een vijfsterrenhotel lijkt dan op een materniteit en bezoekt Rio de Janeiro, waar ze geconfronteerd wordt met de gigantische kloof tussen rijk en arm. Tevens gaat ze ook een kijkje nemen in Israël, Nairobi, Atlanta, de Gangesdelta.

In de negende aflevering bezoekt ze Brussel, waar in het Sint-Pietersziekenhuis acht op de tien kinderen die geboren worden van vreemde origine zijn en tien procent heeft zelfs geen rechten of papieren.

'Het is een mooie tv-reeks geworden', zegt adjunct-netmanager Steve De Coninck-De Boeck, 'die de kijker zal onderdompelen in andere culturen.'

'Birth Day', vanaf maandag 11 november om 20.40 uur op Eén. Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij Lannoo in drie versies Nederlands, Frans, Engels.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers