Laura Tesoro, K1D en Blu Samu openen hun muzikaal hart in 'Tune in'

vrijdag 1 december 2023
Foto: VRT MAX - © VRT 2023

Muzikale therapie om 'u' tegen te zeggen. Dat is 'Tune in', de nieuwste muzikale docureeks op VRT MAX. Speciaal voor De Warmste Week geven Laura Tesoro, K1D en Blu Samu een uitzonderlijke inkijk in hun hart.

Samen met een groep jongeren die kampen met dezelfde zorgen zetten de artiesten hun gedeeld verdriet om in muziek. In 4 afleveringen neemt Eva De Roo, Studio Brussel-presentatrice en ambassadeur van De Warmste Week, iedereen mee in hun verhalen. Het resultaat is 3 wondermooie nummers die door merg en been gaan, een muzikale pleister voor je oor en hart.


Muziek als uitlaatklep
In 'Tune in' gaan 3 artiesten in gesprek met jongeren. Ze delen niet alleen hun ervaringen, maar ook hun inspiratie en hoop. Er is ook nog één ander ding dat hen bindt: ze gebruiken allemaal muziek als hun uitlaatklep. Samen duiken ze de studio in om amper 2 weken later hun resultaat te delen in een intieme showcase voor vrienden en familie. Hun verhalen gaan over scheidingen, discriminatie en afscheid van een dierbare (na zelfdoding). Onderwerpen die vandaag de dag helaas nog herkenbaar zijn voor té veel jongeren.

Laura Tesoro (scheidingen)
Laura Tesoro (27) gaat een samenwerking aan met de broers Baptiste (18) en Oscar (20). Zij kregen te maken met de scheiding van hun ouders toen ze 7 en 9 waren. Een herkenbaar verhaal voor Laura. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze 11 was. De drie vinden elkaar in een onverwoestbare liefde voor hun ouders, maar tegelijkertijd ook in hun zoektocht naar antwoorden over hoe zo'n gebeurtenis je vormt in het leven en hoe het je naar liefde en relaties laat kijken.

Laura Tesoro: 'Ik praat hier eigenlijk niet veel over omdat ik niemand wil kwetsen. Maar de gesprekken met Baptiste en Oscar maakten heel wat bij me los en deden me nét inzien dat we hier eigenlijk te weinig over praten. Ik hoop dat we door deze reeks aan héél veel andere jongeren kunnen tonen dat ze niet alleen zijn.'

K1D (discriminatie)
K1D (30) trekt de studio in met Indra (22). De artiest uit Sint-Niklaas en de Gentse Indra kregen en krijgen te maken met discriminatie en racisme. 'Ik ben half Belg en half Senegalees. Ik voel me overal een vreemdeling', aldus K1D.  De twee herkennen heel veel van hun verhalen in elkaar, maar verliezen nooit hun kracht en de hoop. Dat vertaalt zich in hun nummer 'Better days'.

Blu Samu (afscheid na zelfdoding van een dierbare)
Blu Samu (28), die eerder al samenwerkte met Zwangere Guy en recenter met Glints, werkt voor dit project samen met Adjua (23). Adjua verloor op 15-jarige leeftijd zijn mama aan zelfdoding. Ook Blu Samu kreeg op 18-jarige leeftijd met een groot verlies te maken: haar eerste liefde ontnam zich toen het leven. Kunnen ze een stukje van hun pijn vertalen naar wat muzikale therapie?

Elkaars psychiater
Psychiater Dirk De Wachter riep al vaker op om 'wat meer elkaars psychiater te zijn'. Zijn advies werd gevolgd voor deze reeks. Want 'intunen', met elkaar praten en checken of iemand OK is, is zo belangrijk. De Wachter verleent zijn expertise om extra klaarheid en advies te brengen bij de verhalen.

Chappe De Mic
Dit jaar gaat het ingezamelde geld voor De Warmste Week naar in totaal 287 projecten rond het centrale thema 'opgroeien zonder zorgen'. Heel wat van die projecten werken rond thema's die ook in 'Tune in' aan bod komen, zoals scheiding, discriminatie en psychische problemen. Voor de reeks werd er samengewerkt met Chappe De Mic, 1 van de 287 geselecteerde projecten.

'Tune in', vanaf nu op VRT MAX.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers