'KIES24': VRT plaatst kiezer centraal met heldere informatie en duiding op maat
Op zondag 9 juni trekken de Belgen naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Als publieke omroep wil VRT alle Vlamingen en Brusselaars goed en helder informeren en wegwijs maken in de complexe informatiestroom die verkiezingen , meer dan ooit, met zich meebrengen.
Dat doet KIES24 'helemaal helder' met een aanbod op maat, online, op radio en televisie. Want VRT is er voor alle Vlamingen, jong en oud, hoogopgeleid of praktisch geschoold, gebeten door politiek of kort voor de verkiezingen op zoek naar korte, heldere basisinformatie.
VRT brengt de weken voor de verkiezingen informatie die elke kiezer moet weten voor hij of zij naar de stembus trekt, zorgt voor factchecking en heeft speciale aandacht voor de first time voters. Zo is er naast de VRT NWS stemtest ook een nws.nws.nws stemtest, speciaal ontwikkeld op maat van die first time voters, het nieuwe VRT 1-programma 'Eerste Keus' met Tom Waes en Pieterjan De Smedt, en duiding via nws.nws.nws en MNM. Ook besteedt VRT aandacht aan de provincies dankzij de regionale redacties van VRT NWS en van Radio2. In verschillende bestaande programma's als 'De Afspraak' en 'Terzake' wordt in de weken voorafgaand aan 9 juni uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. En aan de vooravond van de verkiezingen organiseert VRT 'Het Groot Debat' tussen de kopstukken van de partijen.
Daarnaast brengt VRT op 9 juni zelf uitgebreid verslag uit van de verkiezingen: VRT NWS staat klaar om de stemming op de voet te volgen, Vlamingen en Brusselaars te informeren en de uitslagen te analyseren en te duiden in KIES24.
VRT brengt aanbod op maat voor first time voters
Op 9 juni kunnen meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een eerste keer gaan stemmen. Ze kunnen stemmen voor zowel de federale, Vlaamse als Europese verkiezingen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen, jongeren vanaf 18 jaar kunnen deelnemen aan alle verkiezingen.
Maar wat zijn die verkiezingen nu precies en op welke partijen kunnen ze stemmen? Welke standpunten hebben al die partijen? Wat zijn de thema’s waar de jongeren mee bezig zijn en wat verwachten zij van de politici? VRT zet extra in op het informeren van de first time voters met een uitgebreid aanbod:
De jongerenstemtest van nws.nws.nws
Naast de VRT NWS stemtest is er een specifieke stemtest voor jongeren die een eerste keer gaan stemmen. In die stemtest zitten stellingen die aansluiten op hun leefwereld. Het resultaat van de test geeft aan hoe dicht de mening van de first time voter bij die van de verschillende partijen staat. Bij elke stelling wordt context gegeven waardoor die stemtest een belangrijk inhoudelijk instrument is dat jongeren zal informeren.
VRT NWS en nws.nws.nws zetten in op een aanbod waarin alle basisvragen rond verkiezingen worden beantwoord. Wat is een democratie? Hoe werkt ons politiek systeem? Waar staat elke partij voor? Waarom en hoe moet ik stemmen? Wat gebeurt er met mijn stem? Het zijn maar een aantal van de vragen die jonge kiezers zich stellen en waarop wij op al onze platformen een antwoord geven. Voor nws.nws.nws en MNM wordt Lonne van Erp hét politieke gezicht. Zij zal de jonge kiezers door ons politieke landschap gidsen.
Afgelopen vrijdag 19 april vond het eerste Kiesfestival plaats in het Vlaams parlement. Nws.nws.nws, MNM, het Vlaams Parlement en de Ambrassade werkten samen om jongeren een hele dag onder te dompelen in het hart van de democratie. Meer dan 1.000 jongeren en heel wat scholen waren aanwezig. Ze konden stemtesten doen, speeddaten met politici en inhoudelijke workshops volgen met onder andere Ivan de Vadder en Dorianne Aussems.
Ook bij MNM kan je VRT NWS-journaliste Lonne Van Erp dus vinden. Lonne komt geregeld langs bij 'Kawtar en Keyaert' en 'Gillis & Govaerts' om duiding te geven bij de verkiezingen en de actualiteit errond. In 'Generation M' gaat Dorianne Aussems met jongeren in gesprek over verkiezingsthema’s, en komt Lonne ook af en toe langs om extra duiding te geven.
De laatste twee weken voor de verkiezingen schakelt MNM een versnelling hoger. Verwacht je aan praktische tips rond de verkiezingen bij 'Kawtar en Keyaert' en 'Gillis & Govaerts'.
'Eerste Keus'
In 'Eerste Keus' op VRT 1 zoeken Tom Waes en Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt uit wie de jonge mensen zijn die op 9 juni voor het eerst naar de stembus mogen. Waar liggen de meer dan een half miljoen Vlaamse first time voters, jonge mensen tussen 16 en 22, van wakker?
Om al die vragen in kaart te brengen, trekt het duo in vijf afleveringen naar vijf middelbare scholen in Vlaanderen: het Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (PIKOH), het Koninklijk Atheneum Zottegem (KAZ), het Heilig Hartinstituut in Heverlee (HHH), het Guldensporencollege in Kortrijk en Colomaplus in Mechelen. Ze horen er wat er anno 2024 leeft bij de jonge kiezers. Tom leert de jongeren een week lang kennen en luistert naar hun vragen en zorgen. Waar dromen jonge mensen van? Wat verwachten ze van de politiek? En op welke prangende vragen willen ze antwoorden? Pieterjan test de politieke kennis van de klassen en geeft de jongeren een stoomcursus.
Het duo nodigt in elk van de afleveringen drie verschillende politici uit. Onder andere Bart De Wever (N-VA), Melissa Depraetere (Vooruit), Sammy Mahdi (CD&V), Nadia Naji (Groen), Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Jos D'Haese (PVDA) en Alexander De Croo (Open VLD) gaan langs. Elk apart worden ze uitgenodigd om één op één naar een groep laatstejaars te luisteren én een antwoord te bieden op hun vragen. Het worden geen gemakkelijke vragen. En dus zal iedereen, zowel de politici als de nieuwste kiezers, uit z’n comfortzone moeten stappen. Tom moedigt de jongeren tijdens de gesprekken aan om hun vragen te stellen; Pieterjan, die de Belgische politiek door en door kent, is het inhoudelijk klankbord voor Tom en de scholieren tijdens deze gesprekken.
'Eerste Keus' geeft een inkijk in het hoofd en de leefwereld van nieuwe, jonge kiezers in Vlaanderen, maar geeft ook op een begrijpelijke manier weer waar de partijen voor staan. Relevant voor heel Vlaanderen, jong én ouder.
'Eerste Keus', vanaf 26 mei te zien op VRT 1 en VRT MAX. 'Eerste Keus' is een programma van De Mensen in samenwerking met VRT NWS.
'Karrewiet': de verkiezingen op kindermaat
Het jeugdjournaal van Ketnet en VRT NWS wil met 'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' kinderen kennis laten maken met verkiezingen. Wat zijn verkiezingen eigenlijk? Wat is een democratie? Hoe zit ons land in elkaar en hoe wordt er campagne gevoerd?
Ketnet-wrapper Thomas gaat op zoek naar antwoorden op die vragen en roept daarbij de hulp in van 'Karrewiet'-anker Jelle die alles helder uitlegt. Thomas gaat ook op stap met Annabet, Maurane en Jensen om te testen of hij alles wel goed begrepen heeft. Ze praten met kinderen, doen een grote verkiezingsquiz en organiseren een mini-verkiezing op school. Op het einde van het programma is Thomas helemaal geïnformeerd én de kinderen ook.
'Karrewiet: effe Jelle belle(n)' is op 18 mei te zien op Ketnet om 9.15 uur. Vanaf dan ook terug te vinden op VRT MAX en op de Ketnet-site en app. Ook in de dagelijkse 'Karrewiet'-uitzendingen gaan de ankers aan de slag met de politieke actualiteit.
VRT NWS website en app
Op de website en in de app van VRT NWS vind je steeds het meest recente verkiezingsnieuws. Alle verkiezingscontent vinden gebruikers daar gebundeld op de KIES24-pagina, zo is de informatie snel en makkelijk terug te vinden.
Op de website en app van VRT NWS ging de redactie aan de slag met de vragen van gebruikers. Via ‘Stel je vraag’ kreeg de redactie de afgelopen weken meer dan duizend concrete vragen doorgestuurd. Waar staan de partijen voor? Waarom is stemmen verplicht? Of waarom moet je drie keer gaan stemmen? Al die vragen worden helder beantwoord in artikels en in video. Nu en de komende weken vind je op de website en in de app van VRT NWS ook ID-kits van de politieke partijen in ons land, kandidatenlijsten, een overzicht van de lijsttrekkers, het ABC van de verkiezingen, regeringsrapporten en achtergrond bij de belangrijkste verkiezingsthema’s met ‘Het cijfer’.
Op maandag 15 april werd De stemtest van VRT NWS en De standaard gelanceerd. Op slechts een week tijd werd deze test al door meer dan 2,6 miljoen mensen gedaan.
Factcheckmarathon
Kloppen de cijfers en uitspraken van politici in aanloop van de verkiezingen? Kunnen we een campagne altijd geloven of worden we soms misleid door beelden en foto’s? De Checkredactie van VRT NWS organiseert daarom vanaf 27 mei de allereerste factcheckmarathon van de Lage Landen. Tijdens de factcheckmarathon zullen journalisten van maar liefst zeven verschillende nieuwsredacties uit België en Nederland samenwerken vanuit een gemeenschappelijke redactie bij VRT. De focus ligt op thema’s die een belangrijke rol spelen bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Van koopkracht tot veiligheid, van klimaat tot migratie.
De factcheckmarathon is te volgen vanaf 27 mei tot en met verkiezingsdag 9 juni via alle platformen van VRT NWS en op decheckers.be.
Europees lijsttrekkersdebat
Op 9 juni zijn het niet alleen Vlaamse en federale verkiezingen. Ook binnen de Europese Unie zijn er verkiezingen en uiteraard heeft VRT daar oog voor. Op vrijdag 31 mei organiseert VRT het Europees debat. Daar gaan de zeven lijsttrekkers met elkaar in debat. Wat is de inzet van de Europese verkiezingen? Wie is voor meer Europa? Een pittig debat onder de deskundige leiding van presentator Annelies Beck in Studio 5 van VRT, met publiek.
'Het Europees debat': op vrijdag 31 mei om 21.20 uur op VRT Canvas.
'Het Groot Debat'
Aan de vooravond van verkiezingsdag kruisen op VRT 1 in 'Het Groot Debat' de kopstukken van de verschillende Vlaamse partijen een laatste keer de degens over de thema’s die tijdens de kiescampagne van 2024 zijn komen bovendrijven. Meteen ook een laatste kans voor hen om de kiezer te overtuigen van hun oplossingen voor de toekomst van ons land. Onder de deskundige leiding van Ivan De Vadder.
'Het Groot Debat': op zaterdag 8 juni om 21.20 uur op VRT 1.
KIES24 in het bestaande aanbod
In de verschillende duidingsprogramma's van VRT NWS op VRT 1 en VRT Canvas wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen:
Vanaf zondag 21 april gaat 'De Zevende Dag' op VRT 1 in op de verkiezingen. Zeven weken op rij wordt een politieke partij helemaal doorgelicht: Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete interviewen de voorzitter en ook een nieuw politiek gezicht, gaan op zoek naar sterktes en zwaktes bij de partij in kwestie, en laten kijkers hun vragen stellen in de studio. Ook Linde Merckpoel doet haar duit in het zakje. Afgelopen zondag kwam, als eerste in de rij, PVDA met voorzitter Raoul Hedebouw aan bod. Elke week organiseert 'De Zevende Dag' ook een verkiezingsdebat met kandidaten uit de vijf Vlaamse provincies en Brussel, plus een Europees verkiezingsdebat.
'Villa Politica' nodigt voor de plenaire zittingen van de volgende weken in het Vlaams en het federaal parlement telkens twee politici uit voor een ruimer verkiezingsgesprek. Op woensdag 8 mei vinden de laatste zittingen in het Vlaams parlement en de Kamer tegelijk plaats. 'Villa Politica' zal live aanwezig zijn in de twee parlementen. Regeringsleiders en oppositie zullen er in interviews de balans maken van de afgelopen legislatuur en hoe het na de verkiezingen beter kan.
VRT NWS Journaal besteedt ruime aandacht aan deze verkiezingen, ruimer dan enkel de campagnes van de politici. Vanaf 27 mei duurt VRT NWS Journaal daarom een kwartier langer. Het focust op de onderwerpen waar de kiezer van wakker ligt, en wikt en weegt de standpunten van de partijen rond die thema’s. Verder zet VRT NWS Journaal in op heldere uitleg over hoe we kiezen en waarom.
'Welke antwoorden bieden politici op de grote uitdagingen voor onze samenleving?' Die vraag stelt 'Terzake' op VRT CANVAS vanaf 27 mei twee weken lang in tien extra lange afleveringen. Elke avond nemen ankers Kathleen Cools, Annelies Beck en Pieterjan De Smedt een uitdaging onder de loep met feiten, reportages en een - stevig maar constructief - politiek debat. Hoe redden we het onderwijs? Hoe blijven we alles betalen? Hoe beschermen we ons tegen een oorlogsdreiging?
Op VRT CANVAS sluit 'De Afspraak' KIES24 de avond af. Phara de Aguirre blikt in de twee weken voor 9 juni met twee wisselende politieke watchers en een gast uit de actualiteit terug op de campagnedag. Welk thema kwam er bovendrijven, wie maakte een goede beurt in de debatten, wie kwam er argumenten te kort…? Elke dag wordt er ook gekeken wat er in de campagne aan de andere kant van de taalgrens gebeurt.
'Laat', met Goedele Wachters en Riadh Bahri, komt naar de kiezers toe. In de twee weken voor de verkiezingen trekt het programma door Vlaanderen en Brussel, naar tien plekken die symbool staan voor tien thema’s. Van het Vlinderpaleis in Antwerpen als het gaat over onze veiligheid tot het ziekenhuis Oost-Limburg om te praten over onze gezondheid. Op die locaties luisteren politici naar kiezers en proberen ze antwoorden te geven op hun bezorgdheden.
Radio 1 en podcasts
Precies een maand voor 9 juni is er KIES24 – Alles begint bij luisteren! op Radio 1: op 9 mei trekken presentatoren door Vlaanderen, naar kleine dorpen en grote steden, ze gaan langs op communiefeesten en naar markten, om te horen waarover de verkiezingen moeten gaan voor de kiezer/luisteraar. Uit onderzoeken zoals 'De stemming' en 'Foto van Vlaanderen' weten we welke grote thema’s belangrijk zijn voor Vlamingen, in de aanloop naar de verkiezingen. Maar Radio 1 wil graag horen welke concrete vragen en bezorgdheden achter die grote thema’s schuilgaan, en wat de luisteraars precies verwachten van politici. Ruth Joos en Ruth Roets halen Ivan De Vadder in de studio om alle vragen van de luisteraars over de verkiezingen te beantwoorden.
Vanaf 27 mei brengt Radio 1 extra duiding bij de verkiezingen, zonder de rest van de actualiteit uit het oog te verliezen:
'De Ochtend' gaat op weekdagen door tot 9.30 uur, met Ruth Joos en Benedikte Coussement in de studio, en Leen De Witte gaat elke ochtend met een politicus kijken wat het regeringsbeleid op het terrein heeft betekend. In het weekend van 1 en 2 juni is er in 'De Ochtend' met Jan Van Delm extra aandacht voor de Europese verkiezingen.
Aansluitend om 9.30 uur volgt 'Het Ontbijt' met Michaël Van Droogenbroek.
'De Wereld Vandaag' (met afwisselend Ruth Roets en Gert Geens) bespreekt elke dag een concrete vraag die speelt in de kiescampagne, en legt uit wat je altijd wou weten over stemmen en verkiezingen, maar misschien nooit durfde te vragen.
Op 10 juni gaat 'De Ochtend' door tot 10.00 uur, en is er een extra aflevering van de dagelijkse podcast 'Het Kwartier', om 7.00 uur in de app van VRT NWS.
Ook de podcast 'Snapt ge mij nu?' besteedt aandacht aan de verkiezingen: Aurélie Boffé nam vrijdag op het Kiesfestival in het Vlaams Parlement de eerste aflevering op van de verkiezingsspecials. Ze praatte met Nona Van Braeckel, Amir Bachrouri en Héritier Tipo over hoe jongeren naar de politiek kijken. De volgende afleveringen worden bij Aurélie thuis opgenomen en verschijnen ook in audio en video (op VRT NWS, VRT MAX en YouTube). Onder meer Veerle Dejaeger, Yung Mavu, Kawtar Ehlalouch, Anna-Livia Smekens, Bram Spooren komen langs en hebben het ook over die eerste keer stemmen. Hebben ze er zin in? Zijn ze bezig met politiek? Met wie praten ze erover? Welke thema’s vinden ze belangrijk? Wat verwachten ze van politici?
Radio2 en VRT NWS regionaal
Er is bij VRT NWS aandacht voor de regionale standpunten en politici. Zo legt VRT NWS alle Vlaamse en federale lijsttrekkers van de grote politieke partijen vragen van de kiezer voor. Wat zijn de standpunten van de politieke kopstukken op de interessantste thema’s per provincie? Je ziet het vanaf vrijdag 24 mei op vrtnws.be.
Vanaf maandag 27 mei besteedt Radio2 twee weken lang aandacht aan de verkiezingen:
Kopstukken van de verschillende partijen komen langs in 'Goeiemorgen Morgen!' (6.00 - 9.00 uur). Peter Van de Veire zoekt samen met Wetstraatwatchers Anne Vanrenterghem en Bart Verhulst uit waar hun partij voor staat.
In het regionale middagprogramma (12.00 - 13.00 uur) krijg je in een dagelijks campagnejournaal het opvallendste verkiezingsnieuws uit jouw provincie te horen.
In 'Wijs' (20.00 - 21.00 uur) gaat Karolien Debecker samen met VRT NWS dieper in op concrete thema’s en issues die leven bij de Radio2-luisteraars onder de noemer 'Stem Wijs'.
In een speciale uitzending van 'WinWin' (9.00 - 10.00 uur) gaat Xavier Taveirne op zoek naar wat jouw stem als kiezer voor een bepaalde partij betekent voor je portemonnee.
Volg verkiezingsdag op de voet bij VRT
Op zondag 9 juni trekken de Belgen naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. VRT NWS staat klaar om de stemming op de voet te volgen, Vlamingen en Brusselaars te informeren en de uitslagen te analyseren en te duiden in KIES24.
Naast onze journalisten die live vanop het terrein zullen berichten, staat ook in onze verkiezingsstudio een heel team klaar met Wim De Vilder, Annelies Van Herck, Ivan De Vadder, Pieterjan De Smedt en Meryem El Mandoudi. Ook professor Carl Devos zit in de verkiezingsstudio als watcher.
Wim De Vilder en Annelies Van Herck loodsen de kijkers doorheen de verkiezingsdag. Ivan De Vadder neemt alle uitslagen onder de loep en Meryem El Mandoudi volgt de sociale media op de voet. Pieterjan De Smedt sluit de dag af met een voorzittersdebat.
Alle info en resultaten zullen constant op de site en app van VRT NWS te volgen zijn. 'De Ochtend' van Radio 1 is ook op VRT 1 te volgen, en vanaf 13.00 tot 23.00 uur is er Kies24 op Radio 1, waarin de luisteraars de verkiezingen op de voet kunnen volgen.
Op zondag 9 juni volg je het verkiezingsnieuws ook in Radio2 weekend van 13.00 tot 20.00 uur. Presentatoren Daan Masset en David Van Ooteghem brengen een mix van goede muziek en interessante verkiezingsweetjes. Elk half uur geven de vertrouwde stemmen van de regioredacties van VRT NWS een nieuwsupdate met de belangrijkste en opvallendste uitslagen.