Ketnet Junior zet in op klankbewustzijn met 'Sarah: Sokpop en de Klanken'

dinsdag 27 februari 2024
Foto: Ketnet Junior - © VRT 2024

Vanochtend stelde Ketnet Junior het goednieuwe programma 'Sarah: Sokpop en de Klanken' voor in Gemeenteschool Paviljoen in Schaarbeek. Met dit programma wil Ketnet Junior klankbewustzijn en klankletterkoppelingen bijbrengen bij kleuters.

Op die manier kunnen ze kleuters motiveren en stimuleren, ook zij die extra hulp nodig hebben. Want zo blijkt uit de KOALA-test, 15% van de kleuters heeft extra taalondersteuning nodig.


'Kinderen hebben Nederlands nodig voor alles: om te kunnen leren, om op te groeien in onze samenleving, om gelijke kansen te hebben. Je bent dan ook nooit te jong om te beginnen met Nederlands', zegt de Vlaamse minister van Onderwijs. 'Taal leren doe je op school, maar niet alleen op school. Ouders moeten hun kinderen ook na schooltijd in contact brengen met het Nederlands. Dat hoeft helemaal niet veel tijd of energie te kosten. Ga kleuterboekjes halen in de bib, schrijf je kind in bij de chiro of zet de TV op Ketnet Junior. Bijvoorbeeld om te kijken naar 'Sarah en Sokpop': speciaal voor de allerkleinsten, die spelenderwijs kennismaken met klanken en letters.'

Met 'Sarah: Sokpop en de Klanken' wil Ketnet Junior kleuters op een laagdrempelige manier laten kennismaken met klankbewustzijn en klankletterkoppelingen. Dat doet Sarah aan de hand van 8 korte video's voor de doelgroep 2 tot 5 jaar. Er werd ook een lessenpakket ontwikkeld door Odisee Hogeschool. Het lessenpakket kan je terugvinden op Ketnetvoorouders.be.

'VRT zet overtuigd haar schouders mee onder het Leesoffensief. We werkten de afgelopen jaren hard aan concrete initiatieven om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren en de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers te stimuleren. Meer lezen maakt je beter met taal en vergroot je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk. Daarom zijn programma's rond lezen en voorlezen voor VRT een prioriteit, met een speciale focus op kinderen en jongeren. Tijdens het Schooljaar van het Nederlands vergeten we ook onze allerkleinsten niet. Dankzij 'Sarah: Sokpop en de Klanken' worden kleuters via klankbewustzijn spelenderwijs op lezen voorbereid.”  Karen Donders, directeur publieke opdracht VRT

'Sarah: Sokpop en de Klanken', vanaf dinsdag 27 februari op VRT MAX en in de Ketnet Junior-app. Vanaf 28 februari in de ochtend op Ketnet Junior.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers