'High Five' wordt opvolger van 'De Canvascollectie'

woensdag 26 juni 2013

Canvas heeft woensdag tijdens het Cultuursalon een nieuw mobiliserend kunstproject voor 2014 voorgesteld. Met High Five (werktitel) wil Canvas samen met de Vlaamse kunstensector artistiek talent stimuleren om kunst te creëren.

Het project is de opvolger van de succesvolle 'Canvascollectie', maar wordt nog breder en mikt niet alleen op de hedendaagse beeldende kunst maar op alle actuele kunstvormen. Daarnaast focust 'High Five' (werktitel) sterk op regionale spreiding en op ‘co-creatie’, meer bepaald door kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel uit te nodigen om samen met kunstenaars aan de slag te gaan en artistieke projecten te ontwikkelen. Die krijgen hun apotheose in een reeks regionale 'publieksmomenten': originele en innovatieve kunstmanifestaties, happenings, evenementen of tentoonstellingen. Canvas speelt daarbij een coördinerende rol en brengt het project eind 2014 op tv.


Na drie succesvolle edities van de 'Canvascollectie' komt er dus in 2014 een ambitieuze opvolger met nieuwe accenten, een nieuwe aanpak en nieuwe partnerconstructies. Artistiek talent aanspreken en ontdekken en dat talent voorstellen aan een breed publiek, dat is ook nu de bedoeling. 'High Five' (werktitel) wordt nog ruimer dan de 'Canvascollectie', want het project richt zich niet alleen op de beeldende kunsten, maar wil alle kunstuitingen, ook toegepaste kunsten, aan bod laten komen. Canvas initieert het project, maar wil net als bij de 'Canvascollectie' vooral graag samenwerken met kunstenorganisaties.

Concreet zal Canvas kunstenorganisaties oproepen om een origineel en wervend projectvoorstel te ontwikkelen. Dat kan heel breed gaan: een parade, een kunstenaarsdorp, een originele festivalformule, enz. Uit al die voorstellen worden een vijftal spraakmakende, innovatieve en originele projecten geselecteerd.

Daarna doen de diverse projectpartners een open oproep aan belangstellende kunstenaars en ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel om deel te nemen aan hun project. De geselecteerde kunstenaars gaan vervolgens samen met de artistieke Canvaspartners en onder begeleiding van professionele kunstenaars/coaches, aan de slag om de voorgestelde projecten in co-creatie te realiseren. Dat proces resulteert in het najaar van 2014 in regionale presentaties en publieksmomenten op maat van elk project. Anders dan bij de 'Canvascollecti'e is er dus niet één nationaal toonmoment, maar komen er verschillende artistieke manifestaties, gespreid over Vlaanderen en Brussel.

Bij 'High Five' (werktitel) gaat alle aandacht naar het artistieke talent van de deelnemers en naar de manier waarop zij erin slagen om in co-creatie met elkaar en met de artistieke partnerorgansiaties inspirerende artistieke projecten te ontwikkelen. Voor het welslagen van dit traject is een sleutelrol weggelegd voor de regionale artistieke partnerorganisaties die deze projecten voluit zullen dragen: zij geven elk een eigen invulling aan het globale concept, zij faciliteren en begeleiden het co-creatieproject met de door hen geselecteerde kunstenaars, zij realiseren de presentaties en publieksmomenten.

Canvas heeft in dit nieuwe project een coördinerende rol, zorgt voor een brede communicatieve covering en zal uiteraard ook nu een reeks eigenzinnige televisieprogramma’s realiseren die in het najaar van 2014 in primetime worden uitgezonden.

Canvas legt geen claim op dit project, maar staat open voor partnerships, ook met andere media van binnen of buiten de VRT om samen de spots te richten op het werk van nieuw artistiek talent uit Vlaanderen en Brussel. Canvas brengt het project eind 2014 op tv, maar het is duidelijk dat 'High Five' (werktitel) veel meer is dan tv.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers