Florejan en Hannes pianisten 'Sing That Song' op Eén

vrijdag 7 juni 2013

Florejan Verschueren en Hannes De Maeyer zijn de pianisten van het Eén-programma 'Sing That Song'. Dat heeft Peter Van de Veire vanmorgen bekendgemaakt bij de start van Marathonradio op MNM.

Florejan en Hannes lieten meteen horen wat ze in hun mars hebben op de marathonpiano.


Peter Van de Veire krijgt dit najaar het gezelschap van twee uitstekende pianisten in het nieuwe Eén-programma 'Sing That Song'. Aan de ene kant: Florejan Verschueren, een pianovirtuoos die van alle muzikale markten thuis is. Aan de andere kant: Hannes De Maeyer, een pianist met een passie voor filmmuziek en tegelijkertijd de jongste winnaar ooit van de compositiewedstrijd van het Filmfestival Gent.

In 'Sing That Song' vechten Florejan en Hannes elke week een muzikaal duel uit, en dat doen ze niet alleen. Ze krijgen telkens twee muzikale gasten naast zich, bekend, maar ook onverwacht talent... Samen spelen ze een muzikaal spel waarvoor ze moeten putten uit hun brede muzikale kennis. Alle antwoorden moeten gezongen worden en dat resulteert in zeer uiteenlopende en vaak ook verrassende performances.

Dat Florejan en Hannes niet van de minsten zijn, bewezen ze vanochtend al in Marathonradio, de actie waarmee MNM blokkende studenten een hart onder de riem steekt. Dit jaar staat er een marathonpiano op de MNM-redactie die voortdurend bespeeld moet worden. Florejan en Hannes hebben de piano goed ingewijd.

Ijzersterke liveband
De muzikale omkadering wordt verzorgd door een echte allstarband met enkele van de strafste muzikanten van ons land. Zij hebben stuk voor stuk een ijzersterke livereputatie. En een aantal onder hen konden de kijkers ook al aan het werk zien bij Jan Leyers, Natalia en Clouseau. Een paar noten, meer heeft de 'Sing That Song'-band niet nodig om naadloos in te pikken op de liedjes die de bekende gasten van Florejan en Hannes inzetten.

De 'Sing That Song'-band bestaat uit de volgende muzikanten:

- Bert Gielen: MD en keys
- Vincent Pierins: bas
- Tom Lodewyckx: gitaar
- Herman Cambré: drums
- Carlo Mertens: trombone
- Frank Deruytter: saxofoon

Over de pianisten

Florejan Verschueren
Al toen hij erg jong was, werd duidelijk dat Florejan Verschueren (°1978) uit Hoogstraten muzikaal begaafd was. De talenten die hij van thuis meekreeg, vertaalden zich al snel in pianospel. Urenlang zocht hij melodietjes aan papa’s piano. En als ze Florejan niet konden vinden, lag hij steevast onder de piano of op het kussen in de basdrum te slapen. Ook als erop gespeeld werd!

Na een degelijke klassieke opleiding aan de kunsthumaniora van Brussel koos Florejan voor een bredere muzikale opleiding aan het Rotterdams Conservatorium: jazz en wereldmuziek. Hij studeerde nog steeds klassiek, maar kon zich nu ook op andere stijlen toeleggen. Het resultaat is een zeer brede muzikale kennis.

Al tijdens zijn opleiding werd Florejan door verschillende theaterhuizen benaderd om muziek te componeren. Intussen heeft hij zijn sporen verdiend bij onder meer Theater Antigone, HETPALEIS, Theater Het Gevolg, Tutti Fratelli, Het Raamtheater en Laïka.

Door zijn veelzijdigheid kan Florejan zowel terecht in de klassieke wereld (van Mahlers Kindertotenlieder tot Schumanns Dichterliebe) als in andere genres (van Olla Vogala en Els de Schepper tot Kate Ryan).

De afgelopen seizoenen was hij onder meer aan het werk voor de volgende projecten: JackoBond, de groep rond Riet Muylaert die 'Zo Is Er Maar Eén' won, vorig jaar een tweede album uitbracht en in talloze culturele centra te zien is; Jelle Cleymans, die in het najaar van 2010 zijn debuutalbum uitbracht en daarop door heel Vlaanderen tourde; Operettedagdroom, een samenwerking van Tutti Fratelli en DeFilharmonie; Eléonor, een groep rond Elly Aerden met Latijnse teksten en nieuwe muziek gearrangeerd door Wouter Vandenabeele; Op een surfplank naar de maan, Foetsie en 1-2-3... pipi, drie boeken met kindergedichten van Karin Jakobs, op muziek gezet door Jelle Cleymans en Florejan; Cookies&Cream, een veelgevraagde eersteklas partyband; en Els de Schepper's theatershows, zoals Roddelt, Niet geschikt als moeder en Feest, waarbij Florejan eerste pianist is. Als artist in residence in De Warande in Turnhout speelde Florejan in 2009 ten slotte De man achter de piano, Noord-zuid en Oost-west.

Hannes De Maeyer
Dankzij een origineel slaapliedje van zijn papa - Hannesje, Hannesje, Hannesje De Maeyer – ontdekte Hannes De Maeyer (°1986) uit Drongen als baby al de kracht van muziek. Al van kindsbeen af was hij verknocht aan de piano. In de muziekschool leerde hij piano spelen en drummen. En moest hij zijn instrumenten even missen, bijvoorbeeld omdat hij op kamp ging met de scouts, dan was er altijd zijn melodica nog.

De muzikale jeugdzonde van Hannes heet Vincent tussen haakjes, een bandje dat hij samen met zes scoutsvrienden oprichtte en waar geen Vincent in meespeelde. In een veel te krap repetitiekot – een garage van acht vierkante meter – schreven ze eigen Nederlandstalige nummers met absurde teksten.
Hannes raakte op heel jonge leeftijd geïntrigeerd door filmmuziek en maakte zijn eindwerk in het zesde middelbaar over de muziek van 'The Lord of the Rings'. Hij studeerde met onderscheiding af aan het conservatorium van Gent als muziekproducer.

Componeren is Hannes' passie, maar hij is van veel verschillende markten thuis. Zo assisteerde hij onder andere Steve Willaert voor de muziek van films, series en musicals zoals 'Zot van A', 'Christmas in Paris', 'De Eetclub', 'Oud België', 'Op zoek naar Maria', 'Sterren op de Dansvloer' en 'Alice in Wonderland'. Voor de musical 'Robin Hood' adapteerde hij de arrangementen voor de versie van 2012. Hij werkte als assistent van Dirk Brossé mee aan de muziek van 'Parade's End' op Eén, schreef de intro- en outromuziek van 'Bergica' op Acht en arrangeerde de intro- en outromuziek voor 'De Slimste Gemeente' op VIER. Hij zorgde voor de additionele muziek voor de film 'Schellebelle 1919' en nam voor 'Groenten uit Balen' de opnameleiding van de muziek voor zijn rekening. Hannes schreef daarnaast muziek voor de kortfilms 'Jappegem' van Hendrik Verthé, 'How to enrich yourself by driving women into emotional and financial bankruptcy' van Pim Algoed, 'Plague' van Ali F. Mostafa, 'Baghdad Messi' en 'Land of the Heroes' van Sahim Omar Kalifa. Die laatste film gooide op verscheidene internationale filmfestivals hoge ogen. Hij componeerde muziek voor tal van reclamespots, onder andere voor Telenet, Thomas Cook, HBO, Proximus, Kinepolis, Record Bank, Leen Bakker, MTV Generations, VAR en de stad Antwerpen. Hij maakte de arrangementen en deed ook de opnameleiding muziek voor de recentste luisterboeken in de serie Heerlijke hoorspelen van Het Geluidshuis, samen met Koen Brandt.

In 2005 was Hannes de jongste deelnemer en meteen ook de jongste winnaar van de compositiewedstrijd van het Filmfestival van Gent. Het was de eerste keer dat hij iets schreef voor een symfonisch orkest, maar die eerste worp werd meteen al uitgevoerd door het gerenommeerde Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

'Sing that Song, dit najaar op Eén.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
marathonradio

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers