Eén maakt koninklijke fictieserie 'Albert II'

zaterdag 13 april 2013

Eind maart zijn de opnames gestart van 'Albert II' (werktitel), een vijfdelige fictiereeks van Eén over het koningshuis. De reeks wordt gemaakt naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de dood van koning Boudewijn en daaropvolgende troonsbestijging van koning Albert II.

Dat is ook het moment waarop het verhaal begint. 'Albert II' is een fictiereeks al is ze gebaseerd op bekende historische feiten. Ze plaatst die gebeurtenissen in een nieuw perspectief: dat van mensen van vlees en bloed, een familie, de koninklijke familie. De reeks wordt een eerlijk en tastbaar portret van het koningshuis en zal ten vroegste dit najaar op Eén te zien zijn.


Lucas Van den Eynde speelt de rol van koning Albert, met aan zijn zijde Veerle Eyckermans als koningin Paola. Mathijs F Scheepers vertolkt de rol van kroonprins Filip, Stefaan Degand die van prins Laurent en Ruth Becquart die van prinses Astrid. Leah Thys is koningin Fabiola en Kris Cuppens speelt koning Boudewijn. Ruth Bastiaensen en Lotte Mariën nemen respectievelijk de rollen van de prinsessen Mathilde en Claire voor hun rekening, en Wim Lommaert speelt prins Lorenz. Ludo Busschots vertolkt de rol van Jacques van Ypersele de Strihou, de kabinetschef van koning Albert en daarvoor ook van koning Boudewijn. Wim Opbrouck is Jean-Luc Dehaene.

Feiten en fictie
De nieuwe reeks wordt geen documentaire, wel een fictiereeks die is geworteld in de historische realiteit. Ze begint met de dood van koning Boudewijn en de troonsbestijging van koning Albert in 1993. Het verhaal volgt een aantal belangrijke gebeurtenissen in de koninklijke familie tijdens de voorbije twee decennia. Af en toe zijn er ook flashbacks naar de periode voor 1993. In elke aflevering komen één of meer historische feiten aan bod. Daarom hebben de programmamakers zich al van in een vroeg stadium laten adviseren door professor Hedendaagse geschiedenis Mark Van den Wijngaert en koningshuiskenner Jan Van den Berghe.

Maar toch blijft het fictie. De vijfdelige gedramatiseerde tv-serie wil een ander beeld, een nieuw gezicht van de koninklijke familie laten zien. Ze wil tonen wat er zich binnen de vier muren van het paleis afspeelt, hoe vader en zoon, moeder en dochter, broer en zus tegenover elkaar staan en zich gedragen. Wat hun frustraties en ambities zijn, en hoe ver die reiken.

Uiteraard zijn alle dialogen tussen de leden van de koninklijke familie fictief. Maar wat zeer belangrijk is, is dat de context klopt en dat alles wat kon worden gecheckt ook effectief gecheckt is. En dat de kijker het gevoel heeft: zo zou het echt geweest kunnen zijn.
De decors en kostuums moeten de realiteit eveneens zo goed mogelijk benaderen. Iedereen weet hoe de leden van de koninklijke familie eruit zien, hoe ze gekleed zijn, waar en hoe ze wonen. Dat helpt ook de acteurs om hun personages zo realistisch mogelijk neer te zetten. Het is niet per se nodig dat de acteurs perfect lijken op hun koninklijke personages, maar hun gedrag, beweging en uitstraling moeten wel perfect zitten.

De makers
De nieuwe fictiereeks is een programma van Borgerhoff & Lamberigts TV, waar het idee ontstaan is, en Skyline ('Groenten uit Balen', 'Stille Waters', 'Salamander') voor Eén.
Het scenario werd geschreven door Willem Wallyn, Paul Piedfort, Koen Sonck, Luc Schoonjans en Dirk Nielandt.

Frank Van Mechelen neemt de regie voor zijn rekening. Van Mechelen heeft onder andere televisiereeksen zoals 'Heterdaad', 'Stille Waters' en 'Salamander' op zijn palmares staan. Zijn drie bioscoopfilms waren in meer of mindere mate geïnspireerd of gebaseerd op ware feiten: 'De Indringer', 'De Hel van Tanger' en 'Groenten uit Balen'.

Meer foto's volgen later vandaag op TVvisie.

Word nu fan van TVvisie op Facebook.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
AlbertII

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers