Een gezellige herfst vol boeken bij VRT

donderdag 27 oktober 2022

Het wordt stilaan een traditie: in november richt VRT haar schijnwerpers op boeken. Want met een boek droom je mee, lach je mee, beleef je mee, ontspan je mee, kijk je mee en ben je mee.

Tijdens de VRT Boekenmaand besteedt de publieke omroep heel november lang extra aandacht aan boeken en lezen, op alle netten en kanalen. En er is voor elk wat wils.


De allerkleinsten genieten van een nieuwe reeks van 'De Voorleesclub'. Jongeren ontdekken, samen met MNM-dj Wanne Synnave en Vlaamse BoekTokkers, de wereld van Young Adult-boeken in de podcast 'Het Boek Was Beter.' Radio2 en MNM nemen je mee naar Boektopia in Kortrijk. Annelies Moons en Joris Hessels lanceren tijdens het Radio 1 Boekenfeest de podcast 'Leesba(a)r'. Daarin geven ze hun ongezouten mening over de boeken die bij VRT in de verschillende programma’s op het menu staan. En er is nog zoveel meer.

Ricus Jansegers, directeur VRT Content: 'Taal- en leesbevordering is een belangrijke opdracht van VRT. En lezen is niet alleen ontzettend leuk, het verrijkt echt je leven. VRT heeft in haar aanbod het hele jaar door veel aandacht voor boeken, maar in november doen we er nog eens een flinke schep bovenop. Samen met verschillende externe partners dompelen we Vlaanderen onder in een enorm boekenbad.'

'De Voorleesclub'
'De Voorleesclub' breidt uit! Achttien nieuwe, bekende voorlezers staan te popelen om vanaf maandag 31 oktober de mooiste verhalen te vertellen aan jou en je kinderen. (Plus)mama’s, opa’s, toffe nonkels of coole buurvrouwen lezen elke dag, op Eén en VRT MAX, een prachtig prentenboek voor. De tekeningen komen letterlijk tot leven, rondom hen. Zo kom jij ook helemaal in het universum van het boek terecht. Onder meer presentatrice Fien Germijns, tv-maker Arnaut Hauben, zangers Belle Perez en Bart Peeters, Red Flames-voetbalster Tessa Wullaert, atlete Imana Truyers, VRT-journalisten Riadh Bahri en Xavier Taveirne, radiopresentatoren Kawtar Ehlalouch en Flo Windey, acteur Jonas Van Thielen en Dichter des Vaderlands Mustafa Kör lezen voor. Ook schrijver én toekomstige vader Herman Brusselmans is erbij. Hij probeert zijn voorleesskills uit bij zijn buurmeisje en buurjongen. De afleveringen van vorig jaar zijn al sinds maandag 10 oktober te zien op Eén en je vindt ze ook op VRT MAX. De nieuwe reeks wordt gelanceerd tijdens de herfstvakantie. Een aantal vertellingen zal ook te beluisteren zijn als audioverhaal. 'De Voorleesclub' is een productie van De chinezen voor Eén, in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

'De Voorleesclub', seizoen 2, van maandag 31 oktober tot en met zaterdag 19 november, telkens om 18.00 uur op Eén en VRT MAX, ook als luisterverhalen op VRT MAX.

Nog meer boeiende televisie voor jong en ouder
In 'Sarah Leest Voor' neemt Ketnet Junior kinderen mee op avontuur in de wondere wereld van Sokpop. Deze reeks vind je in de Ketnet Junior-app, op VRT MAX, zowel als luisterverhalen als in video. Vanaf 20 november zijn de video’s ook beschikbaar met Vlaamse Gebarentaal.

Ook de boekenleesclub in de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen blijft doorlopen. Onder aanvuren van Marianne lezen de 'Thuis'-personages elke twee weken een boek. Deze herfst liggen al zeker Normal People en The Catcher in the Rye klaar om verslonden te worden. Fictie in fictie.

Joris Hessels maakt een VRT MAX-special van het Canvas-programma 'Taxi Joris'. Hij brengt schrijversduo Nicci French van de luchthaven naar Boektopia in Kortrijk. En daar neemt Joris uitgebreid de tijd voor, want hij wil alles weten over de twee. De literaire thrillers die het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schrijft, zijn wereldwijd bekend en steevast enorme verkoopsuccessen.

Nog voor Canvas ontmoet Thomas Vanderveken in 'OnderOns' de internationale kookboekschrijvers Yotham Ottolenghi en Noor Murad. Exclusief te zien op VRT MAX. In 'Alleen Elvis Blijft Bestaan' schuift hij aan tafel met bestsellerauteur Ish Ait Hamou. Het beloven diepgaande, persoonlijke, boeiende gesprekken te worden.

En natuurlijk laat Canvas Wim Helsen weer in de zetel ploffen voor 'Winteruur', al voor het achtste seizoen. Daarin gaat hij in gesprek met schrijvers en andere bekende Vlamingen over hun favoriete tekst. Zo sluit hij de Canvas-avond af. Ook alle vorige afleveringen van het programma kun je bekijken op VRT MAX. 534 om precies te zijn. Goed voor heel wat warme winteruren.

'Sarah Leest Voor', als luisterverhalen en in video op VRT MAX.
'Thuis', elke weekdag om 20.10 uur op Eén en VRT MAX.
'Taxi Joris' met Nicci French, vanaf vrijdag 4 november op VRT MAX.
'OnderOns' met Yotham Ottolenghi en Noor Murad, vanaf zaterdag 19 november op VRT MAX.
'Alleen Elvis Blijft Bestaan' met Ish Ait Hamou, zaterdag 19 november om 22.25 uur op Canvas en VRT MAX.
'Winteruur', vanaf maandag 31 oktober, van maandag tot en met donderdag op het einde van de dag op Canvas en VRT MAX.

Podcasts

'Het Boek Was Beter'
Wist je dat er op TikTok niet alleen leuke dansjes te zien zijn? Sinds kort duiken er ook BoekTokkers op, jongeren van over de hele wereld die elkaar boeken aanraden. Dat kunnen klassiekers zijn, pas verschenen werken of boeken die de interesse wekken omdat ze verfilmd zijn. Meestal zijn het Young Adult-boeken. Die situeren zich tussen jeugd- en volwassenenliteratuur en gaan vooral over thema's of problemen die adolescenten bezighouden. Boekenwurm en MNM-dj Wanne Synnave gaat hierover in gesprek in de gloednieuwe podcast 'Het Boek Was Beter'. Dat doet hij onder andere met de beroemde Vlaamse BoekTokkers Annelies Weyts, Doreen Hendrikx, Femke Lippens, Jonas De Backer en Yasmine Van Den Meersch.

Doreen Hendrikx, BoekTokker: 'Ik heb altijd veel gelezen, maar heb heel wat andere jongeren zien afhaken door de leeslijst van school. Terwijl ik (vaak Engelstalige) Young Adult las, zagen veel van mijn leeftijdsgenoten alleen de meer droge literatuur en daarin was niemand van ons echt geïnteresseerd. Jammer eigenlijk, want ik heb altijd heel veel aan lezen gehad. Boeken kunnen echt helpen als je ergens mee zit. Ondertussen ben ik geëvolueerd naar een punt waarop ik ook stevigere literatuur kan appreciëren. En ik lees steeds vaker weer in het Nederlands. Het boek dat ik net zelf schreef is ook in het Nederlands, dus dat is zeker belangrijk voor mij. En we hebben ook gewoon heel erg goeie boeken waar we te weinig over praten.'

'Het Boek Was Beter', een podcast van MNM, vanaf woensdag 26 oktober, wekelijks op VRT MAX.

'Leesba(a)r'
Vanaf donderdag 27 oktober verwelkomen Annelies Moons en Joris Hessels je in de boekenbar van VRT, telkens op de laatste donderdag van de maand. In 'Leesba(a)r' laten ze zich bedienen door alle zenders en platformen van VRT. Je zult nooit op je honger blijven zitten, want aan de Reyerslaan zijn ongelooflijk veel gangen, met evenveel lezers. En die beantwoorden in deze nieuwe Radio 1-podcast de ene centrale vraag: is het boek leesbaar? Om een boek te kiezen, kun je afgaan op de cover, de achterflap, de naam en faam van de auteur. Of je laat je leiden door de bespreking van Chantal Pattyn in 'Pompidou' of Phara de Aguirre in 'De Afspraak'. Maar hoe zwaar gaat dat boek nu echt op je maag liggen of is het eerder een lekker tussendoortje? Annelies en Joris helpen je van je keuzestress af.

'Leesba(a)r', een podcast van Radio 1, vanaf donderdag 27 oktober op VRT MAX.

Nog meer meeslepende podcasts
De recentste podcast van Klara gaat over de Antwerpse schrijver Maurice Gilliams. Die kun je niet alleen beluisteren op VRT MAX, maar tijdens de herfstvakantie ook via de radio, tussen 17.00 en 18.00 uur op Klara. Voor de productie werd er samengewerkt met het Letterenhuis en de Stichting Vita Brevis. Op 10 november lanceert Klara de podcast 'De Franse Revolutie' met schrijver Johan Op de Beeck. Ook de podcasts 'Boem Paukeslag' (over Paul van Ostaijen), 'De Sporen van Claus' (over Hugo Claus), 'De vele levens van Gertrude Stein', 'De Wereld van Wildevrouw' met Jeroen Olyslaegers, 'Hendrik Conscience', 'Lampo & Lampo' (over Hubert Lampo), 'Leven en lijden van Godfried Bomans', 'Reve tot leven' (over Gerard Reve), 'Streuvels' (over Stijn Streuvels) en 'Zot van Elsschot' (over Willem Elsschot) zijn nog altijd te beluisteren op VRT MAX. En in de boekenpodcast 'Groen Gebladerte' gaat Tom De Cock op bezoek bij debuterende schrijvers.

Alle VRT-podcasts vind je op VRT MAX.

Radio2 en MNM op Boektopia
Vorig jaar sloegen meerdere Vlaamse uitgeverijen, de provincie West-Vlaanderen, de stad Kortrijk en Kortrijk Xpo de handen in elkaar om een nieuw boekenevenement te lanceren: Boektopia. Toen nog een lightversie, nu gaan ze tijdens de herfstvakantie voor de volle negen dagen en vullen ze nog veel meer zalen met boeken en auteurs uit binnen- en buitenland. Radio2 en MNM zijn ook van de partij met live-uitzendingen vanop Boektopia.

Zaterdag 29 oktober, 13-16 uur: 'Radio2 Weekend' met Caren Meynen.
Maandag 31 oktober, 9-12 uur: 'Radio2 80, 90 & nilliesweek' met veel aandacht voor boeken. Met Anja Daems, vanuit de Radio2-studio in Brussel.
Dinsdag 1 november, 9-12 uur: 'Radio2 op Boektopia' met Anja Daems.
Donderdag 3 november, 20-22 uur: 'Radio2 Unwind' met Anja Daems.
Vrijdag 4 november, 12-16 uur: 'MNM Weekend' met Alexandra Gadzina en Wanne Synnave.
Vrijdag 4 november, 16u-19 uur: 'Bouger! Bouger!' met Esther Nwanu en dj Voltage. Zij zorgen voor ambiance tijdens een silent disco.

Radio 1 Boekenfeest
Radio 1 viert al voor het derde jaar op rij het Radio 1 Boekenfeest. Tijdens de herfstvakantie zet Bent Van Looy een week lang boeken en auteurs centraal. Meer zelfs: van maandag tot vrijdag schuift een auteur mee aan tafel om samen met Bent te presenteren. Maud Vanhauwaert, Tom Lanoye, Tobi Lakmaker, Bart Moeyaert en Saskia De Coster nodigen op hun beurt ook zélf interessante gasten uit waarmee ze in gesprek gaan. Naar goede gewoonte komen ook bekende lezers vertellen over het boek dat hen inspireert: Raf Njotea, Michèle Cuvelier en zanger Tom Van Laere hebben al bevestigd. Het Radio 1 Boekenfeest wordt gevierd in een openbare bibliotheek, elke dag een andere. Absoluut een plek waar boeken, auteurs en lezers zich thuis voelen. Natuurlijk hoor je ook de eigenzinnigste, fascinerendste en betoverendste bibliotheekverhalen van het land.

Radio 1 Boekenfeest met Bent Van Looy', van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november, van 10.00 tot 12.00 uur (op dinsdag 1 november van 11.00 tot 13.00 uur) op Radio 1 en VRT MAX.

Maandag 31 oktober: Openbare bibliotheek Genk
Dinsdag 1 november: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Woensdag 2 november: Muntpunt Brussel
Donderdag 3 november: Kunstenbibliotheek van KASK & Conservatorium Gent
Vrijdag 4 november: Bibliotheek Permeke Antwerpen

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo STAR Channel logo

Voor de artsen en verpleegkundigen op de spoedafdeling in Chicago Med is geen enkele dag hetzelfde. Ze slaan zich doorheen de chaos om hun patiŽnten tegen elke prijs te helpen. Na een verkeersongeval staat de spoedeisende hulp al snel vol patiŽnten. Een arts komt Charles bekend voor en Archer raakt vlak voor zijn niertransplantatie aan het twijfelen.

'Chicago Med', om 21.00 uur op STAR Channel.

Dossiers