Documentaire 'Kim Clijsters: come back home' gunt eerlijke blik achter de schermen bij haar comeback

zaterdag 3 juni 2023
Foto: Eén/VRT - © De Mensen 2023

Kim Clijsters (39), ooit nummer 1 in de tenniswereld, kondigt in 2019 het praktisch onmogelijke aan: een comeback op het hoogste niveau. Op dat moment is ze 36 jaar en moeder van drie.

Na zeven jaar stilte neemt ze haar racket opnieuw op en doet een gooi naar een derde topsportcarrière. Dat laatste was echter van korte duur want net toen de 'Kimback' resultaten begon op te leveren, sloeg het noodlot toe. Een knieblessure vertraagde het proces, de COVID-19-pandemie legde het plan volledig stil. Op 12 april 2022 hing ze haar tennisracket definitief aan de haak.


De enige constante doorheen de woelige comeback: de camera’s. In de documentaire 'Kim Clijsters: Come Back Home' kijken we mee over de schouder van de voormalig kampioene tijdens elke stap in haar parcours. Kim opent de deuren naar haar privéleven en toont puur en onversneden de bikkelharde strijd terug naar de top.

'Ik ben mezelf meermaals tegengekomen'
Drie WTA Finals, vier Grand Slam-titels, een overwinning op de Australian Open en drie US Open-titels, een zege in de Fed Cup met België … De lijst met prestaties die Kim Clijsters na twee succesvolle tenniscarrières achter haar naam heeft staan, is indrukwekkend. Wanneer Kim in 2007 voor het eerst afscheid nam van de topsport, stond niet alleen België, maar met uitbereiding ook de hele tenniswereld in rep en roer.

Na een succesvolle comeback leek het afscheid in 2012 een definitief einde. Maar niets is wat het lijkt. Kim Clijsters verrast vriend en vijand wanneer ze in 2019 opnieuw haar racket opneemt en een laatste ultieme gooi doet naar wat op dat moment, ver boven de ideale topsportleeftijd, onmogelijk lijkt: een tenniscarrière op Grand Slam-niveau. Voor Kim - ondertussen ook liefhebbende en aanwezige moeder van drie - een enorme uitdaging, waardoor het idee ontstond om de 'Kimback' vast te leggen op beeld. Zo gezegd, zo gedaan. Bij alles wat de ambitieuze tennisster deed in de maanden die volgden, volgde een cameraploeg haar op de voet.

'Ik hou niet van camera's. Aandacht van de buitenwereld is altijd een onvermijdelijk gevolg geweest van mijn leven als topsporter. Het was dus zeker geen makkelijke beslissing om de deur open te zetten voor deze documentaire. Toch heb ik op gevoel beslist om de camera's toe te laten, op één voorwaarde: de documentaire mocht in geen geval lijken op een veredelde reclamespot voor mezelf. Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf. Niet meer, niet minder.'

Vier jaar later is het resultaat in de vorm van een bloedeerlijke, innemende documentaire, klaar voor het grote publiek. Inhoudelijk is de 'Kimback' niet gelopen zoals verwacht. Een knieblessure dwong de entourage de ideale planning om te vormen, maar de pandemie veegde die planning helemaal van de baan.

'Ik geloof niet in toeval. Alles wat gebeurt, heeft een reden. Mijn comeback in het tennis heeft me weinig sportieve successen gebracht, maar ik ben mezelf meermaals tegengekomen tijdens het proces en heb daar heel veel uit geleerd.'

De documentaire 'Kim Clijsters: Come Back Home' toont het proces van een carrière op topniveau: sportieve meevallers en tegenslagen, torenhoge verwachtingen, een keiharde publieke opinie, het gevecht met een lichaam dat over de ideale topsportleeftijd heen is, een ambitieuze geest en een heel nieuwe sport-life balance. En dat alles midden in een pandemie. De Limburgse kampioene houdt geen blad voor de mond en gedraagt zich geen seconde anders dan dat ze zich voelt.

'Kim Clijsters: Come Back Home' is een programma van De Mensen voor VRT 1 en Pickx+.

'Kim Clijsters: Come Back Home' is vanaf zondag 4 juni een hele week op VRT 1 en via VRT MAX te zien. De docu is ook vanaf 1 mei elke maandag via Pickx+ te zien.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Een boeiend verhaal van Robbie Robertson, de dit jaar overleden gitarist en songwriter van The Band, over het nummer The Night They Drove Old Dixie Down. We gaan naar Jamaica en duiken in de muzikale roots van Bob Marley. En songwriter Holly Knight schreef maar liefst negen nummers voor Tina Turner. Zij vertelt over hun samenwerking en de totstandkoming van onder andere 'The Best'.

'Top 2000: The Untold Stories', om 23.35 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers