Dieter Coppens trekt in 'Down the Road' met zes nieuwe reisgenoten naar Thailand

zondag 28 augustus 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Dieter Coppens en medebegeleidster Saar trekken in 'Down the Road weer de wijde wereld in met zes jongeren met het syndroom van Down:  Ellen, Simon, Anne-Sophie, Bob, Isa en Ruben.

Ieder met zijn eigen achtergrond, eigen verhaal en eigen grote dromen. De zes reisgenoten trekken in dit vijfde seizoen naar het prachtige Thailand. De ene heeft al heel wat reiservaring, voor de andere is het de eerste keer dat ze zo lang van huis weg zijn.


Onder de zinderende Thaise zon komt de groep voor een heleboel uitdagingen te staan. Ze knuffelen met olifanten, springen in wilde rivieren, klimmen op watervallen en bewonderen het levendige Bangkok vanop grote hoogte. Slapen doen ze in treinen, hangmatten, luxehotels maar ook op de vloer in een afgelegen bergdorp... En dan is er nog de spannende Thaise eetcultuur die keer op keer verrast.

'Down the Road' is naar goede gewoonte voor de groep vooral een uitgelezen kans om hun zelfstandigheid op de proef te stellen, hun angsten te overwinnen en ten volle te genieten van het leven, de liefde en de vriendschap.

Dieter Coppens: 'Zes fantastische jongeren met een open blik op de wereld in een prachtig land. Ik prijs me een zeer gelukkig mens dat ik daarvan deel mag uitmaken.'

'Down the Road' leeft in Vlaanderen, en de kijkers sluiten elk seizoen de nieuwe reisgenoten in hun hart. Maar hoe gaat het eigenlijk nog met de deelnemers van die vorige seizoenen? Hoe kijken ze terug naar die unieke ervaring en hoe ziet hun dagelijkse leven er nu uit? Daarom nodigt Dieter zijn 24 vrienden uit de vorige seizoenen uit voor een gezellige avond samen, om terug te blikken op de reis en te horen hoe het nu met hen is. Deze specials zijn na afloop van het vijfde seizoen te zien op VRT NU.

De zes reisgenoten:

Anne-Sophie (27 jaar, uit Lebbeke)
De 27-jarige Anne-Sophie woont bij haar ouders in Lebbeke. Ze is erg sportief: ze doet aan dansen, zwemmen en heeft al een bronzen medaille veroverd op de Special Olympics. Ze vult haar dagen met werken in het rusthuis en helpen in de plaatselijke bibliotheek. Op zondag is Anne-Sophie misdienaar. Anne-Sophie wil graag mee op 'Down the Road'-reis omdat ze een doorstart wil maken in haar leven. Ze is enig kind en wil graag nieuwe vrienden maken.

Ellen (27 jaar, uit Kontich)
De immer vrolijke Ellen woont tijdens de week op een zorgboerderij in Kontich. Ellen heeft ook een tweelingbroer met wie ze een erg goeie band heeft. Ellen is een levensgenieter pur sang: ze houdt van lekker eten en drinken, dansen, zingen, uitstapjes en op reis gaan. 'Down the Road' is dus een reis die helemaal in haar kraam past. Ze heeft zin om eens wat stoere dingen uit te proberen en haar grenzen te verleggen.

Isa (22 jaar, uit Maastricht)
Isa is met haar 22 lentes de jongste van de groep. Ze woont in Maastricht, net over de Belgische grens, maar is al jaren grote fan van 'Down the Road'. Ze werkt bij 'Brownies & Downies' en doet in haar vrije tijd veel aan sport: dansen, fitnessen en soms zelfs boksen. Ze speelt ook piano. Isa heeft twee zussen aan wie ze zich erg spiegelt. Voor haar is 'Down the Road' dus een uitgelezen kans om te bewijzen dat zij ook zonder haar ouders op reis kan gaan.

Ruben (34 jaar, uit Hasselt)
Ruben is de oudste van de bende. Hij woont helemaal zelfstandig op zijn appartementje in Hasselt. Tijdens het weekend gaat hij naar zijn papa. Ruben werkt in het dagcentrum en houdt van televisiekijken en supporteren voor Anderlecht. Hij is erg gesteld op orde en rust en raakt makkelijk overprikkeld. Twee jaar geleden overleed de mama van Ruben aan longkanker, deze reis is voor hem een manier om aan zijn mama te tonen dat alles goed met hem gaat.

Bob (24 jaar, uit Putte)
Bob woont bij zijn ouders in Putte. Hij werkt bij Colruyt en in het weekend ook in een lokale koffiebar. In september start hij daarnaast met een job in de kleuterschool. Bob heeft twee broers met wie hij een erg goeie band heeft. Hij houdt van muziek, voetballen en avontuurlijke dingen. Hij heeft al heel wat reiservaring maar wil vooral graag mee met 'Down the Road' omdat hij ervan droomt om alleen te gaan wonen en hoopt dat deze reis hem meer zelfstandigheid kan brengen.

Simon (24 jaar, uit Leuven)
Simon woont samen met zijn ouders en broer in Leuven. Hij werkt bij Spar en is volop op zoek naar wat hij met de rest van zijn leven zal doen. Simon is een echt gevoelsmens en wil graag aan de wereld laten zien dat hij net zoals elke andere jongere heel wat in zijn mars heeft. Hij wil zichzelf en de wereld ontdekken want er is nog zoveel dat hij niet weet.

Aflevering 1
Het grote moment is daar: de groep vertrekt richting Thailand. Na een lange en vermoeiende reis is het tijd voor de eerste Thaise indrukken. In een boeddhistische tempel brandt iedereen een kaarsje voor een behouden reis.

Specials op VRT NU: hoe gaat het nu met alle reisgenoten?
Al vijf seizoenen lang gaat Dieter in 'Down the Road' op reis met een groep mensen met het syndroom van Down. Elke keer opnieuw is dat voor ieder van hen een levensveranderende reis, ook voor Dieter. Na al die jaren zijn er ondertussen 24 deelnemers teruggekomen met een rugzak vol levenservaring, die ze ook in hun verdere dagelijkse leven blijven gebruiken.

Vlaanderen sloot de reisgenoten steeds weer in zijn hart, en er komen dan ook regelmatig nog vragen hoe het nu met hen gaat. Hoe kijken de reisgenoten zelf terug naar de unieke ervaring en hoe staat het met hen in hun dagelijkse leven? Zijn ze zelfstandiger geworden? Heeft deze reis ervoor gezorgd dat ze stappen vooruit hebben gezet?

Hoog tijd voor Dieter om dat te weten te komen. In zes afleveringen op VRT NU nodigt Dieter zijn vrienden uit voor een gezellige avond samen. Ze blikken terug op hun mooiste 'Down the Road'-momenten en praten over hoe het vandaag met hen gaat. Velen van hen kunnen niet wachten om aan Dieter te vertellen hoe hun leven er nu uit ziet, tijdens een heerlijke nostalgische avond samen.

Deze afleveringen zijn na afloop van het vijfde seizoen, vanaf 17 oktober, te bekijken via VRT NU.

'Down the Road', vanaf 29 augustus elke maandag om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Renť een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers