'Da's Liefde!:' Jens Dendoncker toetst de wetenschap over de liefde aan de praktijk

maandag 28 december 2020

Jens Dendoncker, da's tafelspringen en da's lachen. Maar Jens Dendoncker… da's ook liefde. Want onder die mantel van humor en zelfrelativering gaat een groot romanticus schuil.

De afgelopen maanden omarmde Jens deze zachte kant van zichzelf, samen met Shelter, het productiehuis waarmee hij eerder al drie seizoenen 'Hoe Zal Ik Het Zeggen?' maakte. Het resultaat is 'Da's Liefde!', een nieuw human interestprogramma over… de liefde, waarin Jens inzoomt op het liefdesleven van de Vlaming.


In 'Da’s Liefde!' test Jens Dendoncker de wetenschap over de heerlijke maar soms ook pijnlijke liefde aan de praktijk. Geen comedy deze keer, wel echte verhalen en mooie experimenten met bekend en niet-bekend Vlaanderen. Voor de gelegenheid trok het Antwerpse productiehuis Shelter naar West-Vlaanderen. Want geen betere locatie voor een programma over de liefde dan de Vlaamse stad van de liefde, het Venetië van het noorden: Brugge.

Jens Dendoncker: 'De meeste mensen kennen mij als een grapjas, maar diep vanbinnen ben ik een romanticus. Mijn vriendin Lauren kan dat bevestigen, al denk ik dat ze me soms té romantisch vindt. Ze heeft niet meteen elke week nood aan een handgeschreven liefdesbrief van vijf pagina’s die in uitgebreide volzinnen omschrijft welke onnavolgbare indruk de glans van haar haren op mij nalaat. Gelukkig kan mijn hopeloos romantische ziel zich nu volledig uitleven in 'Da’s Liefde!''

Samen met de KU Leuven zette Shelter speciaal voor dit programma een grootschalig onderzoek op. Meer dan 25.000 Vlamingen werkten mee en de resultaten van dat onderzoek vormen nu de basis van het programma. Wist je bijvoorbeeld dat 72% van de singles zijn of haar crush niet op date durft vragen? Dat 61% van de koppels zich dagelijks ergert aan elkaar? Of dat 45% al eens verliefd werd op iemand anders terwijl ze een relatie hadden? Het zijn maar enkele van de vele cijfers die aan het licht komen in 'Da’s Liefde!'. Want hoe irrationeel de liefde ook mag zijn, voor wetenschappers is en blijft het een dankbaar onderwerp. Dat weet ook hoogleraar en psychiater Dirk De Wachter, die in zijn vele boeken de liefde niet onbespreekbaar laat en in' Da’s Liefde!' de juiste man op de juiste plaats is om Jens af en toe bij te staan in zijn zoektocht naar de wetenschappelijke waarheid over de liefde.

Jens toetst de wetenschap aan de praktijk door de Vlamingen uit te dagen. Als een onderzoek zegt dat, wanneer je iemand op date vraagt, 1 op 2 gewoon 'ja' zegt, waarom doen we dat dan niet? Als liefdesbrieven schrijven letterlijk gezond blijkt te zijn, waarom schrijven wij dan geen liefdesbrieven meer? Of als stoppen met liegen volgens verschillende onderzoeken oplucht, waarom liegen wij dan toch gemiddeld 70 keer per week? Al die informatie laat Jens niet onbenut. Naast alle Vlamingen die de moed hadden om zich - soms letterlijk - bloot te geven voor de camera, geeft ook Jens zichzelf bloot door sporadisch deel te nemen aan zijn eigen experimenten. Samen met zijn vriendin Lauren Versnick geeft hij een unieke kijk in wat de liefde met hen doet en wat zij doen met de liefde.

Aflevering 1
In de eerste aflevering op maandag 11 januari trekt Jens met zijn biechtstoel de Brugse pleinen op en laat hij (ex-)partners leugentjes om bestwil aan elkaar opbiechten. Hij helpt verliefde kinderen hun gevoelens neer te schrijven in een liefdesbrief, en die af te geven aan de gelukkige in kwestie. En hij overtuigt mensen op straat om hun crush op te bellen, hier en nu. Of dat ook allemaal positieve gevolgen heeft en of die crush ook effectief 'ja' zegt? Daarvoor moet je kijken.

Ook Jens' vriendin Lauren Versnick en BV-koppels doen mee
Ook Jens neemt deel aan twee experimenten, met zijn vriendin Lauren. Uit onderzoek blijkt dat het van belang is voor een succesvolle relatie dat je je aangetrokken blijft voelen tot je partner maar ook hoe je jezelf ziet, speelt een grote rol. Veel mensen hebben het moeilijk om hun lijf te tonen aan hun partner en dus zocht Jens drie mensen met onzekerheden over hun lichaam, die erover willen praten en zich toch willen ontbloten. Net zoals hij en Lauren. Het duo nodigt voor een ander experiment twee bekende koppels uit: wat ontsluiert de wetenschap over het liefdesleven van Aster Nzeyimana en Lize Feryn, en hebben Sam Gooris en Kelly Pfaff na 20 jaar huwelijk nog iets te leren over de liefde? De zes zijn proefpersoon voor alweer een wetenschappelijk feit over de liefde: wanneer iemand ons graag ziet, komt er een stofje vrij in onze hersenen: oxytocine. Blijkt dat onze spierkracht en ook ons uithoudingsvermogen daarmee een boost krijgen. Aster, Lize, Sam, Kelly, Jens en Lauren nemen de proef op de som.

Bekijk hier alvast de eerste beelden van 'Da's Liefde':


Over de muziek
De soundtrack werd, zoals steeds bij Shelter, gefinetuned onder het goedkeurend muzikaal oor van Shelter-baas Tim Van Aelst. Liedjes die eens raken en dan weer voor de nodige rock 'n roll zorgen, nemen je mee doorheen de vele emoties die de liefde teweegbrengt. Van de 60's garagerock van The Sonics over de 80's new wave van The Cure tot de hedendaagse ambient van Sigur Rós. En zo vormt ook de muziek van 'Da's Liefde!' - net als het programma an sich - een warm dekentje met net voldoende edge om niet te zeemzoet te worden.

Voor de titeltrack van 'Da's Liefde!' deed Shelter beroep op muzikanten Mario Goossens (o.a. Triggerfinger) en David Poltrock (o.a. De Mens), waarmee ze eerder al samenwerkten voor de muziek van 'Safety First' en 'Studio Tarara'. De songtekst werd geschreven door Anouk Paeleman, die ook de eindredactrice is van 'Da's Liefde!'. De generiek geeft slechts een fractie van het nummer weer, maar de volledige versie kan je beluisteren via Spotify.

Sofie Peeters - Executive producer, showrunner, en Shelter-baas: 'Nooit eerder hebben we ons met Shelter aan human interest gewaagd, maar we zijn blij en trots dat we er vollenbak voor gegaan zijn. Want dit is een programma recht uit ons hart. Het heeft ons team ook persoonlijk op verschillende vlakken diep geraakt. Van tranen in de montage tot de eindredactrice die op de set verliefd werd op één van de deelnemers. We zijn meermaals ontroerd geweest  door de openheid van onze deelnemers en zijn hen ontzettend dankbaar dat ze zich zo kwetsbaar hebben durven opstellen. We hopen dat het Vlaanderen mag  inspireren om zich ondanks deze 'afstandelijke' tijden toch te durven openstellen. En toch is het niet de bedoeling dat het een kleffe boel wordt. We zijn en blijven de kwajongens en meisjes van Shelter en dus zit er hier en daar bewust een randje aan.  Zoals de grafiek bijvoorbeeld. Die is heel nononse en kun je in drie woorden omschrijven als basic, stoer en oldskool. Rood, geel, blauw met zwarte vlakken. Lief, maar niet te lief... 'Da's Liefde!''

De afleveringen van Da’s Liefde! zijn ook te (her)bekijken op VTM GO.

Bekend en onbekend, jong en oud, iedereen legt zijn kaarten op tafel en stelt zich kwetsbaar op in 'Da’s Liefde!'. Het resultaat: vanaf 11 januari iedere maandag om 20.40 uur bij VTM.

DOSSIER: Voorjaar 2021: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers